Lassila, Sampo & Narinkka: Suomiklezmer

1923
lukukertaa
Photo & layout: Hanna Käyhkö.

Sampo Lassila Narinkka
2012 Sampo Lassila NAR001

1.Mä sauvakävelen sun luo
2.Sefardi impression
3.Sefardi
4.Tunturi 72
5.A Mensch!
6.Eedeni – Eden
7.Tero – ensimmäinen lumihiutale
8.Kirje impression
9.Kirje – letter of love
10.Weltspolshka

All music composed and arranged by Sampo Lassila, except track 6: trad./arr. Sampo Lassila.

Sampo Lassila (double bass, viola da gamba, palmas, human percussions, toys, whistling, voice, choir, boots, bamboo ski poles, doors), Aleksi Santavuori (viola pomposa, choir), Antti Leinonen (accordion, tracks 1, 2, 4, 5, 6, 7, 10), Harri Kuusijärvi (accordion, tracks 8,9)

Artistic producer: Sampo Lassila
Recording: Markku Veijonsuo, Sampo Lassila (gamba, human percussions, concrete sounds)
Recorded 6-8/2012 at Varistoteles Studios, Helsinki
Edited, mixed and mastered by Markku Veijonsuo
Executive producer: Sampo Lassila

Arvio: 5 tähteä

 

Narinkka soittaa suomiklezmeriä, omien  sanojensa mukaan yhdenlaista ”suomalais-eurooppalaista maailmanmusiikkia tai folkjazzia”. Klezmer Narinkan tapaan kantaa genren perintöä moniaalta: alkujuurilta Itä-Euroopasta, Balkanilta, Espanjasta…

Ja sitten on se Narinkan omin juttu: suomalaisen musiikkiperimän sulautuminen osaksi klezmerin maailmaa. Kappaleiden nimetkin jo kertovat, että Tunturi 72 (pappamopo siis) ja sauvakävely-biisi varmaankin ovat erityisen suomalaisia, ensimmäinen ihan humppafiiliksiin asti.

Muutoin korostuvat klezmerin perussävyt: hillitön kaiho ja kaipuu, surukin, mutta yhtä vahvasti elämäniloisuus ja elämän rakastaminen. Juutalaisvähemmistöjen kovat kohtalot tuntuvat aina elävän klezmerin perustassa, mutta samalla soi ihmeellinen vahvuus.

Klezmeriä voi toki kuunnella ilman historiallista tietämystä siitä mistä kaikki on tullut ja mitä on koettu. Silloin genre asettuu akustisen musiikin maailmassa esimerkiksi mustalaisswingin, fadon, flamencon, rebetikon tai argentiinalaisen tangon rinnalle: kaikissa on vahva tunneilmaisu, rytminen imu ja soinnin ihana elämänmaku.

Narinkassa elämänmaku on sisäänrakennettuna Aleksi Santavuoren viisikieliseen alttoviuluun, Antti Leinosen tai Harri Kuusijärven harmonikkaan ja Sampo Lassilan kontrabassoon. Narinkka soi kauniisti, lämpimästi. Karheiden soundien, tunteellisuuden ja huumorin, vauhdin ja rauhan yhdistelmästä rakentuu hyvin kokonaisvaltainen musiikillinen elämys.