Seimiyö

1657
lukukertaa
Kuvat: Tanja Ahola ; Kannet: Mats Vuorenjuuri.

2018 Åkerö Records ÅKERÖCD19

1.Seimiyö (Olli Ahvenlahti, san. Tommy Tabermann)
2.Varpunen jouluaamuna (Otto Kotilainen, sa. Sakari Topelius, sov, Mikko Iivanainen)
3.Maria, Herran piikanen (trad., sov. Timo Alakotila, Maria Kalaniemi)
4.Valo (Timo Alakotila)
5.Breath of heaven (Mary’s song) (Chris Eaton, san. Chris Eaton & Amy Grant)
6.The little road to Betlehem (Michael Head, san. Margaret Rose)
7.Heinillä härkien kaukalon (trad., sov. Mikko Iivanainen)
8.Blessings (Mikko Iivanainen)
9.Me käymme joulun viettohon (Martti Turunen, san. Mauno Isola, sov. Timo Alakotila)
10.Enkelijää (Matti Mäkelä, san. Reijo Rikkonen)
11.Nyt syttyy valot tuhannet (Emmy Köhler, suom. Kullervo, sov. Timo Alakotila)

Johanna Iivanainen (laulu), Maria Kalaniemi (haitari, laulu), Mikko Iivanainen (kitara), Timo Alakotila (piano).

Äänitys ja miksaus: Speedy Saarinen, Mediagents, Helsinki, kevät 2018
Masterointi: Svante Forsbäck, Chartmakers

Arvio: 4 tähteä

 

En ole jouluihminen. Uskonnot ovat ongelma: hyvät moraalisäännöt hämärretään loruilulla, ratkaisusta on tullut iso ongelma ihmiskunnalle. Tälle levylle keskeinen kristillinen sanoma ei siis puhuttele millään tavalla.

Toisaalta minulla ei ole mitään ongelmaa kuunnella sanomallista musiikkia täysin omilla ehdoillani, sanoman sivuun työntäen, vain musiikillisista ja ilmaisullisista aspekteista nauttien.

Seimiyötä kuuntelen siis neljän suurenmoisen, mestarillisen muusikon yhteisenä projektina. Kuunnelkaa tekin Johanna Iivanaisen laulua, korutonta, lämmintä, luonnollista ja tunteikasta tulkintaa, joka uskaltaa luottaa äänen ainutlaatuiseen kvaliteettiin. Kuunnelkaa Maria Kalaniemen tunnelmallista harmonikkaa ja vähän lauluakin, Mikko Iivanaisen lempeää akustista kitaraa ja Timo Alakotilan kaikkea kannattelevaa pianoa.

Mieluummin olisin nauttinut näiden tekijöiden aivan uudesta musiikista (nyt kuullaan vain kaksi muusikoiden omaa sävellystä), mutta minkäs teet, yleisöllehän musiikkia tehdään, ja joululla on edelleen markkina-arvoa.

Vaikka ketään tuskin kiinnostaa, minun mielestäni joululevyt ja -konsertit voisi kieltää aluksi vaikka kymmenen vuoden ajaksi. Etenkin konserttisalien ohjelmistot joulukausi tuhoaa pitkältä ajalta vuosittain. Seimiyö-porukan vika tämä surkea tilanne ei kuitenkaan ole. Tämä on niitä harvoja jouluprojekteja, jotka ovat puhtaasti musiikillisin perustein mielekkäitä, toteutuksen arvoisia.

Seimiyö on upeaa laulamista, herkkävireistä musisointia, eli kamarimusiikillinen ja laulelmallinen lähestymistapa tuottavat yhdessä hyvin nautittavan lopputuloksen. Kristillisen joulun koskettamille levy on täysosuma, meille muille se on toivottavasti jonkin tunnustuksettoman yhteisprojektin enne.