Sandsjö, Otis: Y-OTIS

2308
lukukertaa
OS photo by Hagen Moeller ; Artwork & design by Matti Nives ; Artwork assistants: Roope Pokki and Alexander Katter.

1.pata pata
2.YUNG
3.den näpne
4.ACINOR
5.sun sun
6.BOO!
7.teppich
8.multipoppix

All compositions by Otis Sandsjö except ACINOR by Frans Petter Eldh & Otis Sandsjö.

Otis Sandsjö (saxophone, clarinet, synthesizers), Frans Petter Eldh (bass, synthesizers), Elias Stemeseder (synthesizers, wurlitzer, organ), Tilo Weber (drums).

Produced by Frans Petter Eldh, co-produced by Otis Sandsjö
Recorded by Benjamin Spitzmüller at Philophon Music Production, Berlin
Additional recordings by Frans Petter Eldh at Galatea Studios, Berlin
Mixed by Marck Fuck
Mastered by Klaus Scheuermann at 4ohm music, Berlin

Arvio: 4 tähteä

 

Helsinkiläinen We Jazz Records laajentaa reviiriään pikku hiljaa maailmalle. Berliinissä asuva ruotsalainen saksofonisti Otis Sandsjö on tullut tutuksi mm. We Jazz -festareilta, joten yhteistyön laajentaminen julkaisupuolelle on käynyt luontevasti. Etenkin kun We Jazz -pomo Matti Nives toteaa yksiselitteisesti, että ”Otis on ehdottomasti hengenheimolaisemme mitä ajatteluun jazzmusiikin seuraavista askelista tulee”.

Sandsjön askellusta onkin hauska seurata. Siinä ei ole epävarmuutta, vaikka polut johtavat erikoisiin ja outoihin maisemiin. Levy-yhtiön saatteessa leikitellään liquid jazzin ja avant jazz hopin kaltaisilla määrittely-yrityksillä, mutta tavoitetaan Sansjön omalaatuisuus ehkä parhaiten yksinkertaistamalla musiikilliset tapahtumat biittivetoiseksi avantgardeksi.

Hiphop-vaikutteiden rankka abstrahointi ja elektronisen/synteettisen työstämisen tasaveroinen asema akustisten soitinten rinnalla synnyttää todellista tämän päivän jazzia. Soitteiden rytminen mukaansatempaavuus rakentaa siltoja monenlaisiin populaarimusiikin kuluttajiin, toisaalta sävellysten äkkinäiset käänteet, levottomina kieppuvat melodiat ja ennakkoluulottomat sointiyhdistelmät pitävät paatuneemmankin jazzdiggarin taatusti hereillä.

Ajoittain haetaan tehoja jumituksestakin, ja hivenen epävarma olen siitä kuinka monta kuuntelua esimerkiksi BOO! ja teppich lopulta kestävät. Kokonaisuus on kuitenkin vireä ja virkistävä. Pitkäkestoisimmaksi muistoksi taitaa jäädä se miten mainiosti totaalisen keinotekoiset syntikkasoundit ja Sandsjön saksofonin ja klarinetin inhimillinen klangi lopulta sopivatkaan yhteen.