Samuli Mikkonen

1627
lukukertaa
Samuli Mikkonen
Kuva: Arja-Leena Paavola.
Samuli Mikkonen
Kuva: Arja-Leena Paavola.

Samuli Mikkonen & 7 Henkeä
Samuli Mikkonen – piano ja sävellykset
Mika Kallio – rummut
Uffe Krokfors – kontrabasso
Juhani Aaltonen – tenorisaksofoni ja huilu
Sonny Heinilä – tenori- ja sopraanosaksofoni, huilu, ney-huilu
Sakari Kukko – tenorisaksofoni, huilut
Pepa Päivinen – baritoni- ja tenorisaksofoni, alttohuilu
Jorma Tapio – alttosaksofoni, bassohuilu, bassoklarinetti

Ylläoleva nimilista riittänee syyksi miksi Suomijazz kiinnostui uudesta kokoonpanosta. Kyselimme perusasioita yhtyeen kasanneelta Samuli Mikkoselta.

Miksi Seitsemän Henkeä? Miten kokoonpano on muotoutunut, miksi juuri nämä soittajat?

S.M. & 7 Henkeä on luonteva laajentunut muoto kvartetista S.M. & Kolme Henkeä. Nimenä se on samaan aikaan sekä nihilistinen että suureellinen, mikä sopii mielestäni hyvin. Bändin voi sanoa kasautuneen pikku hiljaa. Uffen ja Mikan kanssa olemme soittaneet jo vuodesta -97. Erilaisten yhteistyöprojektien kautta olen tutustunut mukana oleviin puhaltajiin. Juuri nämä muusikot halusin tähän juttuun ennen kaikkea, koska heillä on jokaisella muusikkona oma, persoonallinen ääni, josta pidän. Lisäksi yritin kasata porukan, joka toimisi mahdollisimman hyvin kokonaisuutena.

Kenen sävellyksiä? Pelkästään tälle kokoonpanolle sävellettyä tavaraako?

Sävellykset ovat omiani. Osassa niistä on enemmän sävellettyä komponenttia, osassa vähemmän. Mikään kappale ei ole täysin läpikirjoitettu, eikä yksikään myöskään täysin improvisoitu. Muutamassa biisissä on koko oktetti mukana, osa on kvartetti-, trio- tai duonumeroita. Kaikki kappaleet on tehty nimenomaan tätä kokoonpanoa ja näitä musiikillisia persoonallisuuksia varten.

Missä mennään tyylillisesti? Nimilista tuo vahvasti free-mielteitä…

Tyylilliset määrittelyt ovat aina vähän vaikeita. Parhaimmillaan jokainen taiteilija on oma tyylilajinsa, mutta tietenkin informaatiotulvan keskellä helpottaa, jos voi hahmottaa asioita laajempina osa-alueina joidenkin yhteisten nimittäjien mukaan. Omalta kohdaltani tärkeitä lähtökohtia näihin kappaleisiin ovat olleet mm. eräs Jyväskylän lähellä sijaitseva raunioitunut paikka, marraskuinen pimeys saunamökin ympärillä Hämeessä 1998, Andrei Tarkovskin elokuvat ja kaikki vuosien varrella yli lentäneet joutsenet ja kurjet. Tästä saisi aika pitkän listan, enkä tiedä, ovatko tällaiset asiat tyylillisesti valaisevia. Yritän laittaa nettisivulleni ääninäytteitä heti kun levy on saatu miksattua elokuun lopussa.

Kerro vähän orkesterin historiasta: milloin projekti on käynnistynyt, miten treenattu, onko kokonaisuus nyt ’valmis’ vai onko tarkoitus säveltää orkesterille jatkuvasti lisää materiaalia jnpp. ?

Kun on kyse musiikista, jossa soitetaan omasta elämästä, voisi sanoa, että projekti on käynnistynyt jo vuonna 1935, kun yhtyeen vanhin jäsen Juhani Aaltonen on syntynyt. Sävellyksellinen puoli on uudempaa, ensimmäiset ideat kappaleisiin sain joskus 90-luvun puolivälissä. Kvartettikappaleita olemme soittaneet vuodesta 2001 alkaen, muita aloimme treenata pääosin vasta tämän vuoden keväällä. Nyt meillä on studiotyöskentelyn tuoman lisäsyventymisen jälkeen kasassa esityskunnossa oleva ohjelmisto.

Millaisia keikkailusuunnitelmia/haaveita yhtyeellä on?

Vaikka ”haaveita” on osuva ja realistinen lisäys, uskon, että kun tätä bändiä kuullaan, on keikkarintamalla mahdollisuuksia. Soitamme konsertin kvartetilla 1.11. Ateneum-salissa Helsingissä, ja yritän järjestää samoihin aikoihin myös muita keikkoja, toivon mukaan myös koko oktetille.

Entä onko levyä näköpiirissä?

Yhtye on äänittänyt heinäkuun lopussa -02 levyn, joka julkaistaan loppuvuodesta.

utelut: Pentti Ronkanen