Jukka Eskola

2897
lukukertaa
Jukka Eskola
Kuva: Pentti Niemi.
Jukka Eskola
Kuva: Pentti Niemi.

Vuoden 2006 Sony Jazzpalkinnon voittaja Jukka Eskola tunnetaan muun muassa yhtyeistä The Five Corners Quintet, Teddy Rok 7, Jimi Tenor Group ja Quintessence. Mutta kas kas, sama mies, trumpetti ja flyygelitorvi on nähty myös esimerkiksi Niko Ahvosen, Mamban, Ultra Bran, Jean S:n ja useiden musikaalien soittajistossa. Esikoisalbumi ilmestyi viime vuonna ja tahti vain kiihtyy; keikkamatkat suuntautuvat yhä useammin ulkomaille.

Jukka Eskolan mukaan trumpetti on fyysisesti erittäin vaativa instrumentti. – Yhden vapaapäivän voi pitää, mutta parinkin päivän tauko harjoittelussa kuuluu soitossa. Trumpetisti ei voi soittamisessaan koskaan pitää kunnon lomaa, ja keikoillakin on aina lämmiteltävä vähintään puoli tuntia ennen tositoimia. Huulten väsyminen kuuluu herkästi trumpetin äänessä.

Instrumentin vaativuus ei kuitenkaan liiemmin häiritse Eskolaa, koska työtarjouksia satelee välillä turhankin paljon. – Viime vuosi oli ennätys, tein kaikkiaan 300 keikkaa. Loppuaika kului treenatessa, säveltämisessä ja asioiden säätämisessä – puhumattakaan opinnoista, seurustelusta, tenniksestä ja golfista.

Kuopiossa kajahti

Jukka Eskola syntyi Espoossa 10. kesäkuuta 1978, mutta perhe muutti Kuopioon Jukan ollessa yksivuotias. Kaupunki oli tullut maankuuluksi aktiivisesta puhallinmusiikin harrastuksesta. Jukka aloitti soittamisen jo 9-vuotiaana aloittaessaan ala-asteen kolmannen luokan. Instrumentiksi valikoitui trumpetti, koska isoveli oli jo ottanut alttosaksofonin. Koulujen musiikkiluokkien lisäksi Kuopion konservatorio oli luonnollinen opinahjo Jukalle, joka alkoi elätellä toiveita muusikon urasta.

Päästyään ylioppilaaksi Jukka käväisi Englannissa hankkimassa hieman elämänkokemusta, vakuuttui uravalinnastaan ja kirjautui sitten Pop & Jazz Konservatorioon Helsinkiin 20-vuotiaana vuonna 1998. Kolmen vuoden jälkeen matka jatkui Sibelius-Akatemiaan. Siellä Eskolan tähtäimessä on musiikin maisterin tutkinto, joskin ahkera keikkailu on viime aikoina hieman hidastanut opintoja.

Hubbardin jäljillä

Esikuvistaan Jukka nostaa Freddie Hubbardin erityisasemaan, mutta mainitsee toki muitakin: Miles Davis, Clark Terry, Woody Shaw, Clifford Brown, Chet Baker, Lee Morgan.

– Hubbard on yliveto trumpetisti, jonka soitossa minua viehättävät loistava tekniikka, melodisuus, rytmiikka, taimaus… ja myös se, että Hubbard on vetänyt pitkän musiikillisen kaaren jazzista funkiin ja rockiin. Olen ihaillut hänen musiikkiaan kaikkina näinä kausina, tyylistä riippumatta.

Liekö Hubbardin vaikutusta, mutta Jukka on muusikkona pyrkinyt samankaltaiseen laaja-alaisuuteen ja tuonut panoksensa jazzin lisäksi moniin erilaisiin musiikkityyleihin Mamban ja Jean S:n suomipopista Jimi Tenorin omaleimaiseen ambientiin ja suosikkimusikaaleihin. Kenties omimmillaan Eskola kuitenkin on soittaessaan kansainvälistäkin huomiota saaneen The Five Corners Quintetin ja omien kokoonpanojensa riveissä. Esikoislevyllä ”Jukka Eskola” soittaneet kanssamuusikot ovat oiva esimerkki siitä, millä tasolla Jukka Eskola taidoissaan liikkuu: saksofonisti Timo Lassy, rumpali Teppo Mäkynen, basisti Antti Lötjönen sekä pianistina viime aikoina loistanut Jukkis Uotila.

Todellisia alan miehiä kaikki.

Haastattelu: Pentti Niemi / Sony Finland