Morales, Bianca: Unelmaloma Roomassa

2307
lukukertaa

2003 Beem Records BMPCD03001

Morales, Bianca: Unelmaloma Roomassa

Cover design & photos: Merja Partanen.

1.Unelmaloma Roomassa (Price)
2.Yleislakko (Morales)
3.Casanova (Price)
4.Ilmalaiva (Price)
5.Kukkaistorilla (Price)
6.Vespa-ajelu (Morales)
7.Leijalautailija (Price)
8.Via Veneto (Morales)
9.Espanjalaiset portaat (Morales)
10.Jazzklubilla (Morales)
11.Suihkulähteellä (Morales)
12.Trastevere (Morales)
13.Muistelen (Klaus Roos)

Bianca Morales (voc)
+ 1, 4, 7, 12: UMO Jazz Orchestra, joht. Sven Nygård:
Jan Kohlin (tp), Timo Paasonen (tp), Mikko Pettinen (tp), Teemu Mattson (tp), Olli Ojajärvi (sax), Pekka Pylkkänen (sax), Mikko Mäkinen (sax), Teemu Salminen (sax), Pertti Päivinen (sax), Antti Rissanen (tb), Mikko Mustonen (tb), Pekka Laukkanen (tb), Mikael Långbacka (tb), Jarmo Savolainen (p), Ville Huolman (b), Mikko Hassinen (dr)
+ 2, 3, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 13: BEEM Jazz Combo, joht. Sven Nygård:
Tero Saarti (tp, fl-h), Larry Price (as, ss), Lasse Hirvi (p, keyb), Sven Nygård (ts), Jari Kettunen (dr, perc), Timo Tuppurainen (b), Jari Nieminen (g), Mikko-Ville Luolajan-Mikkola (v)

Studio = Recorded at: Studio Brushane, Helsinki, 5/2003
Tuottaneet = Produced by: Bianca Morales, Merja Partanen
Äänittäjä = Engineer: Martin Brushane
Miksaus = Mixed by: Martin Brushane
Masterointi = Mastered by: Petri Sihvonen, Måndag Oy, Helsinki

Arvio: 3,5 tähteä

Bianca Moralesin tuorein levy on ainutlaatuinen ja hieman erikoislaatuinenkin teema-albumi, jossa vietetään aikaa ikuisessa kaupungissa jazz-tunnelmissa. Jo kansi välittää matkailullista näkökulmaa Roomaan, ja Maria Parrin sanoittamat kappaleet vievät sekä jokaisen turistin tuntemiin kohteisiin, että vähän erikoisempiinkin paikkoihin. Käydään siis pitkin Via Venetoa, ja istuskellaan Espanjalaisilla portailla. Ihan jokainen matkailija ei kuitenkaan eksy jazzklubille…

Levyn pääsäveltäjä on Bianca itse, ja jälki on lajissaan vakuuttavaa. Larry Price on laatinut 5 kappaletta, ja Klaus Roos yhden sävelmän. Musiikki vaihtelee menevästä swingpohjaisesta meiningistä balladityylittelyihin. Lattarisävyjäkin löytyy mm. Casanovassa.

Bianca Moralesin yleensä läpikuultavan puhtoisessa äänessä on ajoittain jännää savuista sävytystä. Pehmeä, notkea laulutyyli tuottaa komeata jazz-viihdettä esimerkiksi hitaassa Ilmalaivassa. Tavallaan Morales päivittää tässä tyylikkäästi Sinatran kulta-aikojen tekemisen tapaa, jossa viihde ja jazz sulautuivat saumattomasti yhteen. Sittemminhän viihdemusiikin valtavirrat ovat kulkeneet jazzista ihan muihin maisemiin.

Morales on taustalleen ottanut UMO Jazz Orchestran neljään kappaleeseen, muuten musiikista vastaa kahdeksan miehen panosta vaihtelevasti hyödyntävä Beem Jazz Combo. Levyn kapellimestari on Sven Nygård. UMO soi komeasti, ja pienemmän kokoonpanon kera syntynyt tulos on intiimiä, Biancan äänelle hyvin sopivaa. Hyvä esimerkki on Via Veneto, jossa Sven Nygårdin tenorisaksofoni ja Moralesin ääni tukevat hienolla tavalla toisiaan, ovat kuin samasta lähteestä.

Ensiluokkaisella miehistöllä on syntynyt miellyttävänkuuloista, hyvin tasapainoista ja pehmeätä melodista musiikkia. Soolot on sijoitettu paikalleen laulujen ehdoilla, ja kun solisteina on mm. sellaisia voimia kuin Mikko Pettinen, Larry Price, Olli Ojajärvi, Tero Saarti, Jari Nieminen ja Mikko-Ville Luolajan-Mikkola, homma toimii takuuvarman tyylikkäästi. Bianca Moralesin monia scat-sooloja ei tietenkään sovi unohtaa levyn instrumenttien joukosta.

Svengaavan swingin ja vanhan ajan jazzahtavan viihdemusiikin ystäville oikein palkitseva levy.