Black Motor avasi Jyväskylän jazzkevään

2370
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Kalevi Plattonen.

Jyväskylässä on tulossa hieno jazzvuosi. Tuomas Paukun vetämä Jazz Jkl -yhdistys on julkistanut jo kovan nipun jazzkeikkoja, jotka perustuvat paljolti yhteistyöhön Suomen Jazzliiton kanssa. Ensimmäisenä Popparin lauteille ehti tamperelais-turkulainen Black Motor, joka on jo kauan sitten vakiinnuttanut paikkansa jazzin vapaan laidan kiintotähtenä.

Free jazzin henki kulkee Black Motorin mukana, vaikka musiikissa on toki paljon sävellettyä ja tarkasti sovitettua unisonoilua myöten. Simo Laihosen rumpalointi perustuu juuri tuohon vapaajazzilliseen rubato-soittoon, värittämiseen ja fiiliksen mukaiseen herkkävaistoiseen ja alati vaihtelevaan rytmittämiseen. Laihosen ja basisti Ville Rauhalan pitkäikäinen yhteistyö mahdollistaa liikkumisen tiiviin yhteispelin ja suurten vapauksien välillä: milloin soittajat astelevat tismalleen yhtä jalkaa, milloin ovat kuin itsenäisiä planeettoja kiertoradoillaan.

Rauhalan basismi on kaikkiaan hyvin persoonallista. Hänellä oli illan mittaan mittaan lukuisia solistisia osuuksia saksofonisti Tane Kanniston vaietessa, mutta mitään perinteisiä irrallisia sooloja ne eivät olleet. Soolosoolon sijasta Rauhala soittaa sävellystä, vie musiikkia eteenpäin hyvin kokonaisvaltaisella otteella.

Kolmisen vuotta sitten Black Motorin vahvuuteen astunut Kannisto on sopeutunut instituutioon ongelmitta. Jotenkin tuntuu, että Rauhala ja Laihonen pystyvät toimimaan kenen kanssa tahansa, niin että se kolmas pyörä saa aina olla oma itsensä. Kannistolla oli nytkin tilaa kehitellä ihan rauhassa ja maalailla monenlaisia maisemia.

Pyrkimys kauneuteen ja harmoniaan on syvällä BM-geeneissä, ja siihen moodiin Kanniston tenorisaksofoni upposi komeasti. Kesyä tai särmätöntä Black Motor ei kuitenkaan koskaan ole, joten sijansa oli myös rajulla rypistyksellä ja harmonisesti rankalla tekstuurilla.

Herkkyys ja voima yhdistyvät Black Motorin musiikissa ainutlaatuisella tavalla. Yhtye elää ja muuttuu, mutta pysyy aina vahvana, mielenkiintoisena ja ajankohtaisena. Takana on jo pitkä taival, mutta yhtye maistuukin sellaiselta, että se voi hyvinkin olla soittajilleen elinikäinen projekti.

Black Motor Popparissa 12.1.2018
Jazz Jkl

Tane Kannisto – tenorisaksofoni ynnä muut puhaltimet
Ville Rauhala – kontrabasso
Simo Laihonen – rummut