Tampere Jazz Happeningin ohjelma on julkaistu

47
lukukertaa
Saksofonistilegenda David Murray tuo kvartettinsa Tampereelle.

Pyhäinpäivän viikonloppuna 31.10.–3.11.2024 järjestettävä Tampere Jazz Happening esittelee tänä vuonna muun muassa portugalilaista nykyjazzia. Yhteensä Tullikamarin aukion ympäristössä lavalle astelee 25 kokoonpanoa kymmenessä konserttitilaisuudessa.

Tapahtumassa esiintyy kaiken kaikkiaan neljä portugalilaisyhtyettä, joista kolme nähdään heti ensimmäisen festivaalipäivän pääsymaksuttomassa Spotlight on Portugal -tilaisuudessa. Luvassa on monipuolinen avajaisilta, jossa soi niin sähkökitara, saksofoni kuin ihmisäänikin.

Tampere Jazz Happeningin pääkonsertit Pakkahuoneella tarjoilevat laajan kirjon eurooppalaista ja yhdysvaltalaista jazzvirtuositeettia. Perjantain tilaisuus alkaa perinteisesti Suomen arvostetuimman jazzmuusikolle myönnettävän tunnustuksen, Yrjö-palkinnon jaolla. Itävaltalainen David Helbock’s Random/Control esittää mm. William Blaken ja Emily Dickinsonin runoihin sävellettyjä kappaleita. Saksofonisti Mats Gustafssonin ja haitaritaiteilija Kimmo Pohjosen yhteisesiintyminen nähdään nyt ensi kertaa Suomessa. Illan huipentaa pitkän linjan yhdysvaltalaisfonisti David Murray uuden kvartettinsa kanssa.

Lauantain päivätilaisuus aloitetaan Duke Ellingtonin musiikilla, jota tulkitsee uusi englantilais-norjalainen trio Daydream pianisti Pat Thomasin johdolla. Kari Ikosen ja Manuel Hermian perustama Orchestra Nazionale della Luna on tunnettu poikkeuksellisesta soundistaan, kantaaottavuudestaan ja kujeilevasta huumoristaan. Japanilaispianisti Aki Takasen kokoamalta AVA Triolta kuullaan maailmanensi-iltaesitys.

Iltatilaisuuden avaava aja monet on uusimpia lenkkejä mustien yhdysvaltalaisten jazzrunoilijoiden pitkässä ketjussa. Hänen ajankohtaiset tekstinsä kietoutuvat mustan vastarinnan, rakkauden ja ehtymättömän ilon etsinnän ympärille. Myös ruotsalaisbasisti Dan Berglundin luotsaama Tonbruket esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa. Illan päättää New Orleansin jazzlegenda Donald Harrison. Hän tuo Tampereelle uudehkon kvartettinsa, jonka ohjelmistossa on sekä bebopin klassikkoja että ”nouveau swingiä”.

Päätöspäivän pääkonsertissa on niin ikään tarjolla sekä Suomen ensiesiintymisiä että Happening-konkareita. Englantilaispianisti Zoe Rahmanin ensimmäistä Suomen konserttia on saatu odottaa pitkään, mutta nyt hän saapuu Tampereelle oktettinsa kanssa. Norjalaisrumpali Gard Nilssen tuo Happeningiin pitkäaikaisimman ja tuotteliaimman kokoonpanonsa Bushman’s Revengen. Tilaisuuden päättää Kahil El’Zabar Ethnic Heritage Ensemble, joka esiintyi jo ensimmäisessä Tampere Jazz Happeningissa 1982 mutta jota ei sen koommin ole festivaalilla nähty.

Telakalle festivaali tuo yhteensä kuusi yhtyettä kahden illan aikana. Perjantai-iltana estradille astelevat Aurora Hentunen Quintet, Josefiina Vannesluoma & Mortal Lease ja basisti Kaisa Mäensivun luotsaama Kaisa’s Machine. Lauantaina vuorossa ovat Markus Holkko yhtyeineen, Mikko Hassisen johtama Future Food Factory ja Jaska Lukkarinen Trio.

Viikonlopun myöhäisillat huipentuvat Klubille, jossa kuullaan 24-vuotiasta rumpusensaatiota Roni Kaspia trioineen sekä jazzista, hiphopista, afrobeatista, latinosta, soulista, reggaesta ja tanssimusiikista ammentavaa seitsenhenkistä Nubiyan Twistiä.

Tampere Jazz Happening päättyy Telakalle ja sunnuntai-illan pääsymaksuttomaan tilaisuuteen, jossa esiintyy portugalilaistrio Bode Wilson.

Katso koko ohjelma