Mikko Hassisen uusi Future Food Factory -albumi ilmestyy syyskuun alussa

107
lukukertaa
Kuva: Heidi Piiroinen.

Flame Jazz Records julkaisee huippumuusikko ja säveltäjä Mikko Hassisen yhtyeen uuden albumin perjantaina 6.9.2024. Future Food Factory -niminen levy vie kuulijan akustisen jazzin ja elektronisen äänitaiteilun leikkauspisteeseen.

Teostopalkittu lyömäsoittaja Mikko Hassinen palaa jälkeen pienyhtyemusiikin pariin nuorekkaan ja taitavan yhtyeensä innoittamana. Edellisen Helsingin Sanomilta viisi tähteä saaneen Espoo Big Band: Blood Red -levyn maalaama lavea ja kerroksellinen puhallinorkestraatio muuttuu Future Food Factoryn musiikin myötä intiimiksi ja fokusoituneeksi pienen kollektiivin värähtelyksi.

Future Food Factory on levy, jolla sen säveltäjä Mikko Hassinen pyrkii musiikillisesti kuvaamaan omaa mutkikasta luontosuhdettansa. Musiikki on lähtökohtaisesti akustista ja hengittävää, mutta akustisuuden periaatteesta huolimatta levyllä on sähköisyyden vivahde. Moni kappale on jälkituotantovaiheessa saanut perinteisestä kvartettijazzista poikkeavia kerroksia. Äänitettyä materiaalia on muunneltu ja prosessoitu. Akustisesti alkanut levy muuttuu matkan varrella joksikin muuksi.

Levyn teema, akustisuuden ja sähköisyyden kohtaaminen, symboloi luonnon ja ihmisen välisen kohtaamisen seurauksia niin henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kuin itsekeskeisen luonnostahyötymisenkin näkökulmasta. Vaikka musiikin ei ole tarkoitus saarnata luonnon tuhoutumisen vaaroista, on luonnonsuojelullinen näkökulma levyn musiikissa mukana.

”Maalle muuttamisen jälkeen aloin päivittäin kuljeskella lähimetsissä. Forest Cycle -kappaleet syntyivät luontevasti, kun näin, miltä metsässä kiemurteleva hirvielänten polku ja sen halkova sammaloituva, lahoava puunrunko näyttivät”.

Korostaakseen kahden sointimaailman kohtaamista levyn akustinen osuus päätettiin äänittää 100% livenä Hassisen harjoitushuoneella Helsingin Kaapelitehtaalla.

”Yhtye levittäytyi stereomikrofoniparin ympärille ja pyrki soittamaan parhaassa mahdollisessa tasapainossa niin, että kaikki tulisivat hyvin kuuluville. Ennen levytystä harjoittelin vuoden pelkästään saadakseni rumpujen soinnin mahdollisimman pehmeäksi ja riittävän hiljaiseksi.”

”Hän on tehnyt mittavan uran rumpalina, kapellimestarina, säveltäjänä, sovittajana ja tuottajana. Hänen musiikillinen spektrinsä ulottuu akustisessa jatsista maailmanmusiikin kautta aina modernimpaan sähköiseen ilmaisuun.”
– Jazzliiton Yrjö-palkintoraati

”Hassisen röyhkeä ja anteeksipyytelemätön teos vangitsee kuulijansa. Monipuolinen teos on täynnä rikkaita musiikillisia ideoita, joita virtuoosimaiset soittajat ovat päässeet toteuttamaan.” – Teosto-palkintoraati levystä Elektro GT

”Lyömäsoittaja Mikko Hassisen säveltämä ja sovittama Blood Red on tuorein tilaus – tarkan käsityöläisen monitasoinen tyylinäyte ja yksi parhaimmista myös Hassisen omassa tuotannossa.”
Espoo Big Band: Blood Red ★★★★★ / HS

Hokema single:
https://ffm.to/64lnra7
Parking Lot Lament single:
https://ffm.to/ljq9j5e
Decomposition III single:
https://ffm.to/7oapq26
Future Food Factory albumi:
https://ffm.to/oqm8bpr

Katso Mikko Hassisen sinkkujen musiikkivideot TÄSTÄ

Levynjulkaisukonsertit:
28.8. Helsinki Juttutupa
5.9. Helsinki Jazzanti
6.9. Porvoo, Vanha 123
7.9. Turku Flame Jazz Club
2.11 Tampere Jazz Happening

Flame Jazz Records (2019) on turkulainen levy-yhtiö, jonka vuoden 2023 julkaisuista kaksi on ehdolla Vuoden Jazz -kategoriassa Emma Gaalassa. Syyskuussa 2023 julkaistu Freezer: Icebreaker -levy (Jussi Fredriksson ja Max Zenger) sekä lokakuussa 2023 julkaistu Josefiina Vannesluoma & Mortal Lease -debyyttialbumi ovat molemmat saaneet kiitosta kriitikoilta. Keväällä 2024 yhtiö julkaisi Ukko Heinosen ja Josu Mämmin Blanc Lines -albumin.