Kerava Jazz 30.8.-3.9.2023

430
lukukertaa
Sun-Mi Hong. Kuva: Petra Beckers.

Elo-syyskuun vaihteeseen sijoittuva Kerava Jazz festivaali koostuu yhdeksästä konsertti- ja klubitilaisuudesta. Pääkonsertissa 2.9. jazzyleisölle esitellään kahden valovoimaisen naismuusikon johtamat kvintetit: Elin Forkelid “Plays For Trane” ja Sun-Mi Hong Quintet. Kolmantena yhtyeenä lavalle nousee PLOP yhdessä ikivalovoimaisen Juhani “Junnu” Aaltosen kanssa.

Saksofonisti Elin Forkelid onnistuu yhdessä ruotsijazzin parhaimmistoon kuuluvien muusikoiden kanssa luomaan John Coltranen avantgardistiseen musiikkiin oman kädenjälkensä säilyttäen kuitenkin pitävän otteen sen spiritualiteetista. Amsterdamista saapuva rumpali Sun-Mi Hong luottaa omaan sävellystuotantoonsa. Siinä kuuluu amerikkalaisen perinteen vaikutus, mutta oman mielenkiintoisen lisänsä tuo Hongin korealainen tausta. Nuorten eurooppalaisten huippumuusikoiden kanssa muodostettu yhtye luo dynaamisen ja elävän äänimaiseman, joka pitää kuuntelijan otteessaan. Yhtye onkin huomioitu esiintymistilaisuuksilla useilla tärkeimmillä eurooppalaisilla festivaaleilla.

Erinomaisen valovoimainen on myös konsertillaan festivaalin aloittava Signe. Kolmen värikkään naisvokalistin muodostama yhtye vie kuulijansa pohjoismaisen jazzin, nykymusiikin ja runouden äärelle. Kauniit ja omaperäiset harmoniat saavat kuulijansa pysähtymään hetkeen. Perinteisempää jazzlaulua edustaa Aurinkomäen ilmaiskonsertissa esiintyvä Mirja Mäkelä. Soulin kuningattaren Johanna Förstin Kerava-salin konsertissa kuullaan hänen groovaavia tulkintojaan rock- ja pop-musiikin helmistä.

Aurinkomäen ilmaiskonsertissa on vahva keravalaispanos. Paikallisessa musiikkiopistossa peruskoulutuksensa saanut saksofonisti Janne Huttunen tuo paikalle todellisen suomijazzin dreamteamin mm. trumpetistien eliittiin kuuluvan Jukka Eskolan. Soitettava musiikki on Huttusen uunituoreelta “Two shadows of you” levyltä. Sokerina pohjalla “tunnetuin keravalainen” Pentti Lahti tulkitsee omalla ikivalovoimaisella tyylillään saksofonisti David Sanbornin musiikkia. Melkoista jazzin, funkyn ja R&B:n tykitystä on siis Aurinkomäellä luvassa!

Lisätietoa:  www.keravajazz.fi