Koivulan soitannollinen seura keikalla Kotkan Sapokassa

556
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Tällä hetkellä sekstettinä soittava Koivulan soitannollinen seura kerää uskollisen kuulijakuntansa kerrasta toiseen. Yhtyeen sovittajana ja ohjelmiston ideoitsijana toimii huilisti Esko Muinonen. Lappeenrantalainen Esko kertoo rauhalliseen tyyliinsä bändin historiasta. Orkesteri on saanut alkunsa Karhulan Koivulan koulun harjoittelutilassa n. 1973. Varsinaista perustamispäivämäärää on vaikea mainita. Kyseessä oli aluksi juuri serura tai seurue, joka harjoitteli yhdessä, Jo 1970-luvun alussa fuusiojazz teki vielä kouluja käyneisiin nuorukaisiin voimakkaan vaikutuksen. Rockin ja jazzin välimaastosta löytyi musiikkityyli, joka yhdisti kavereita. Halu opetella yhteissoittoa oli voimakas. Soittajat fuusioituivat bändiksi.Chick Corea ja Return for Ever sekä Frank Zappa tietyllä epäsovinnaisuudellaan olivat herätteitä, jotka kuuluvat vieläkin bändin soitossa ja kappalevalikoimissa. Toki vuosien varrella on tullut uuttakin ohjelmistoa. Kotkassa kuultiin aivan tuoreena kantaesityksenä Niko Tompurin sävelteos ”Into the Future”. Niko on puolestaan vaikuttanut pitkään Keski-Suomessa Jyväskylän seudulla ja Kangasniemellä. Illan ohjelmistossa oli myös norjalaisen basistin Arild Anderenin 1970-luvun lopun sävellys Anima.Bändissä on vielä kolme alkuperäisjäsentä Eskon lisäksi rumpali Jorma Mikkeli ja kitaristi Vesa Tompuri. Nykyinen kokoonpano on hyvin vakaa. Vielä 15 vuotta sitten vaihtuvuutta oli enemmän. Bändin ongelmana on että jäsenistö asuu hajallaan ympäri Etelä-Suomea. Harjoittelupaikkana on usein ollut Askola Porvoon lähellä. Jorma Mikkelillä on Askolassa maaseudun rauhassa hyvät harjoittelutilat.Vaikka Koivulan soitannollinen seura tekee keikkoja nykyisin harvakseltaan, yhteydet ovat säilyneet hyvin. Jokainen soittaja soittaa tahoillaan muissakin bändeissä ja pitää näin soittotaitoa yllä jatkuvasti. Osa bändin jäsenistä on musiikkialan ammattilaisia, joten ammattitaito säilyy luonnostaan. Tämä kuului soitannossa hienosti.  Etenkin Simo Pinomaan fonit soivat voimakkaalla otteella ja veivät sovituksia varmoin ottein eteenpäin. Eskon huilu keskusteli herkempänä ja lyyrisenä instrumenttina sopraanosaksofonin kanssa. Nykyisin huilu on harvoin niin keskeisessä ja hienossa osassa jazzbändeissä kuin Koivulan soitannollisessa seurassa.Bändin nimi on osuva muistutus niistä juurista, joista bändin soitto kumpuaa. Koulupojilla oli Koivulassa annettu hyvät harjoittelutilat käyttöön ja nimi on pidetty siitä lähtien. Vaikka bändin jäsenet ovat hajaantuneet ympäriinsa, Koivulan yhteisöllisyys ja kylähenki elää soittajien sielussa. Joku englanninkielinen nimiväännös tuntuisi lähinnä vitsiltä. No, huumorikin on sallittua.Koivulan soitannollinen seuraEsko Muinonen huiluSimo Pinomaa, fonitOsmo Toiviainen, bassoVesa Tompuri, kitaraJari Ravaska, koskettimetJorma Mikkeli, rummut