Sellosalissa komea jazzohjelma syksyllä 2023

444
lukukertaa
Maja Mannila Trio esiintyy Espoossa 2.11.2023.

Jazzpoimintoja Sellosalin syksyn ohjelmasta:

Ke 30.8. klo 19
Funky Finns

Funky Finns perustettiin syksyllä 2019, kun Mikko Pettisen Happy People -yhtyeen ydinryhmä yhdisti voimansa muusikko Antti Kleemolan kanssa. Eturivin muusikoista koostuva kokoonpano julkaisi ensimmäisen pitkäsoittonsa United Souls (Eclipse Music) keväällä 2023. Yhtyeen kappaleet ovat Pettisen ja Kleemolan käsialaa ja sanoituksista vastaa yhtyeen riveistäkin tuttu laulaja Jonnu Heikkilä.

To 31.8. klo 19
Emilia Sisco & The Northern Lights

Juurevaa bluesia ja retrosoulia amerikkalaiseen jazz-perinteeseen yhdistelevä Emilia Sisco on kotimaisen rytmimusiikkiskenen todellinen jalokivi. Hänet palkittiin parhaana tulokkaana jo vuoden 2017 Finnish Blues Awards -gaalassa, jonka jälkeen artisti julkaisi kehutun debyyttialbuminsa keväällä 2018. Esikoislevy vei tekijänsä myös Suomen rajojen ulkopuolelle kiertämään eri puolille Eurooppaa. Hänen tuorein julkaisunsa on maineikkaan Cold Diamond & Mink -kokoonpanon kanssa tehty single Don’t Believe You Like That.

Billie Holidayta yhtenä suurimmista innoittajistaan pitävä Emilia Sisco levyttää arvostetulle Timmion Recordsille. Keikkalavoilla häntä on mahdollista nähdä erilaisilla kokoonpanoilla aina soolovedoista The Northern Lights -bändinsä kera tehtyihin isompiin livesetteihin. Oman uransa ohella häntä on kuultu myös muiden artistien albumeilla sekä nähty eri produktioissa valkokankaalta tv-ruutuihin (mm. palkittu draamaelokuva Ikitie ja trillerisarja Nyrkki).

Ke 6.9. klo 19
Sid Hille F#, Next level jazz

Neljä ansioitunutta säveltäjää ja muusikkoa kohtaavat lavalla ja luovat improvisoiden jännittäviä äänimaisemia, tiukkoja grooveja, kauniita melodioita ja kiehtovia tekstuureja. Yhtyeen konsertit ovat täysin improvisoituja, joka antaa konsertille oman ainutlaatuisen ja sävähdyttävän tunnelman, jota ei voi toistaa uudestaan täysin samalla tavalla.

Saksofonilegenda Pepa Päivinen on mukana F#:n toisella julkaisulla Scientifically proven & clinically tested. Pepa Päivinen kiertää yhtyeen mukana myös syksyn kiertueella.

Ke 20.9. klo 19
Dalindèo

Vuonna 2013 Dalindèo julkaisi kolmannen levynsä Kallio, säveltäjä-kitaristi Valtteri Laurell Pöyhösen oodin Helsingin urbaaneimmalle ja värikkäimmälle kaupunginosalle. Levyn sävellykset yhdistelivät vanhaa suomalaista iskelmää, swing-jazzia, rautalankakitaroita Dalindèolle ominaisella positiivisella energialla. Kallion kappaleet, tunnelma ja tarina resonoivat jazz-levyksi harvinaisen laajasti Suomessa ja se oli ilmestymisviikollaan sijalla 13. Suomen virallisella albumilistalla. Levyn julkaisun tiimoilta Dalindèo kiersikin intensiivisesti ympäri Suomea esiintyen kaikilla jazz-festivaaleilla mutta tavoitti myös nuorempaa yleisöä mm. Ilosaarirock- ja Flow-festivaaleilla. Nyt 10 vuotta myöhemmin vuonna 2023 Dalindèo juhlistaa Kallio-levyä esittämällä sen kokonaisuudessaan mm. Sellosalissa. Levyn musiikki tuntuu edelleen elinvoimaiselta ja vuoden jazz-levynä Emma-palkittu Kallio onkin monien mielestä ”klassikko-levy” kotimaisen jazzin saralla.

 

Pe 22.9. klo 19
Gourmet avec Mari Palo

Esa Onttosen ja Mikko Innasen vuonna 1997 perustama Gourmet juhlistaa 25-vuotista taivaltaan esittämällä musiikkia kaikilta viideltä albumiltaan. Gourmet on yksi Suomen pitkäikäisimmistä jazzyhtyeistä, jonka värikylläisestä musiikista löytyy rautalankakitaraa, schlaageria, Pariisin kahvilatunnelmia, New Orleans -bluesia, valssia, marssia ja raivobeattia. Mukana ovat Innasen ja Onttosen lisäksi muut alkuperäisjäsenet Veli Kujala, Ilmari Pohjola ja Mika Kallio. Sopraano Mari Palo esiintyi yhtyeen viimeisimmällä New Habitat -levyllä ja hän vierailee myös konsertissa.

Ke 4.10. klo 19
Joona Toivanen Trio

Kansainvälisesti arvostetun jazzpianistin Joona Toivasen trio asuu tällä hetkellä ympäri Eurooppaa: Joona Göteborgissa, Tapani Toivanen Kööpenhaminassa ja Olavi Louhivuori Helsingissä. Joona Toivanen Trio julkaisi uusimman, jo seitsemännen pitkäsoittonsa Both Only (We Jazz) vuonna 2022, ja kolmikko soi levyllä vahvana ja yhtenäisenä.

Teosto-palkittu, Emma-ehdokkuudella noteerattu, maailmaa kiertänyt yhtye soittaa uudella albumillaan melankolisia kappaleita, jotka jättävät tilaa vapaalle improvisaatiolle. Pitkiä kaaria maalailevat modernit sävellykset tuovat uusia, rikkaita sävyjä yhtyeelle ominaiseen minimalistiseen, akustiseen ilmaisuun.

Ke 25.10. klo 19
Susanna Lukkarinen (levynjulkaisukonsertti)

Laulaja & lauluntekijä ja pianisti Susanna Lukkarinen on vaikuttanut Suomen musiikkielämässä jo pitkään eri yhtyeissä ja sooloartistina. Hän on myös yksi suositun lauluyhtye Club For Fiven perustajajäsenistä ja lauloi kokoonpanossa vuosina 2000–2021. Susanna julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Fly Away vuonna 2010. Syksyllä 2023 julkaistaan hänen toinen sooloalbuminsa, jota juhlitaan Sellosalin lämminhenkisellä lavalla Suomen eturivin muusikoiden kera.

”Musiikilliset juureni ovat klassisessa musiikissa ja jazzissa, mutta rakastuin teini-iässä myös folk-, ja maailmanmusiikkiin. Nämä musiikin tyylit ovat pysyneet vahvoina vaikuttajina sävellyksissäni”

To 2.11. klo 19
Maja Mannila Trio

Maja Mannila on vaikuttava nuori jazz/soul-laulaja, pianisti ja säveltäjä. Yhtyeensä kanssa hän esittää omia, englanninkielisiä kappaleita, jotka ovat tyyliltään sekoitus r’n’b-tä, soulia, jazzia ja gospel-musiikkia. Muusikkoperheen kasvatilla on varma ote musisointiin samalla kun hän painottaa vapauden ja hauskanpidon olevan tärkeää musiikin luomisessa ja soittamisessa. Tulevaisuudessa Mannila tähtää levyttämiseen ja kansainväliseen keikkailuun sekä yhtyeen kanssa että sooloartistina. Maja on noteerattu englantilaisen rumpali Richard Spavenin ja laulaja Anthony Strongin toimesta, jotka ovat pyytäneet Majaa esiintymään kanssaan.

Maja Mannila Triossa Mannilan kanssa soittavat Severi Sorjonen (rummut) ja Johannes Granroth (basso). Yhtye valittiin vuoden 2023 Nordic Jazz Comets -tapahtumaan edustamaan suomalaista uutta jazzia. Maja soittaa ja laulaa myös nuoressa nousevassa Peela-yhtyeessä. Vuosina 2021–22 hän esiintyi Iiro Rantalan Flock-kokoonpanossa kiertäen Keski-Eurooppaa.

To 23.11. klo 19
Verneri Pohjola: Monkey Mind

Trumpetisti-säveltäjä Verneri Pohjola julkaisee odotetun uuden albuminsa ”Monkey Mind” marraskuussa 2023. Levyn nimi viittaa mielen rauhattomuuteen ja levottomuuteen. Uusi levy tuo mukanaan myös uudenlaisen keveyden. Pohjola on säveltänyt uusia kappaleita välittämättä siitä, ovatko ne tarpeeksi “jazz” tai tarpeeksi “uudenlaisia”. Hän on yksinkertaisesti halunnut taas vain nauttia musiikintekemisestä omana itsenään.