Kerava Jazz 31.8.-4.9.2022

518
lukukertaa
Tiger. Kuva: Michel Dorbon.

Kerava-salin pääkonserttitapahtuma koostuu kolmesta taiteellisesti omaleimaisesta yhtyeestä. Konsertit aloittaa maailmanluokan saksofonisti-huilistien Pepa Päivisen ja Jorma Tapion yhdessä sellisti Juho Kanervon kanssa muodostama Puhti -trio. Yhtyeen hieno soundipaletti muodostuu erikoisesta instrumentaatiosta yhdistettynä mielikuvituksellisiin sovituksiin.

Festivaalin ulkomaisten yhtyeiden osuuden aloittaa todellinen “supergroup”. Yhdysvaltalaisten pianisti Myra Melfordin ja huilisti Nicole Mitchellin seuraan liittyy ranskalaisbasisti Joëlle Lëandre. Heidän muodostamansa Tiger -trion musiikki syntyy lavalla spontaanisti säveltäen. Kolmikon muusikkoutta arvostetaan korkealle – osoituksena siitä sijoittuminen Down Beat -lehden äänestyksissä instrumenttiensa parhaiden osaajien joukkoon vuodesta toiseen.

Pääkonserttitapahtuman päättävä Avram Feferin kvartetti tulee New Yorkista. Saksofonisti Fefer vietti 90-luvulla useita vuosia Pariisissa soittaen sinne emigroituneiden muusikoiden kuten Archie Sheppin ja Sunny Murrayn kanssa. Viime vuonna edesmenneen Steve Lacyn luottopianistin Bobby Few:n kanssa Fefer myös levytti useita albumeja. Yhtyeen rumpali Chad Taylor muistetaan Keravalla Jamie Branchin ja Rob Mazurekin yhtyeistä. Basisti Eric Revisin meriitteihin kuuluu kiinnitys saksofonisti Branford Marsaliksen yhtyeessä. Kvartetin kitaristi ruotsalainen Anders Nilsson on tehnyt uraa New Yorkissa jo
parikymmentä vuotta. Pariisissa asuessaan Fefer soitti myös länsiafrikkalaisten muusikoiden kanssa. Heiltä saadut vaikutteet ovat selvästi kuultavissa hänen vaihtelevarytmisessä musiikissaan.

Festivaalin muu esiintyjäjoukko koostuu kotimaisista huippuyhtyeistä. Iiro Rantalan ja Varre Vartiaisen ideoima Stadin Stuff esiintyy omassa konsertissaan, Quartet Ajaton kirkkokonsertissa ja Aurinkomäen ilmaiskonsertissa mm. Nuijamiehet juhlakiertueellaan sekä trumpetisti Mika Myllärin MMQ -kvartetti.

Ohjelmisto kokonaisuudessaan festivaalin nettisivuilla.

Mauno Kahranaho
Festivaalijohtaja
Kerava Jazz ry.