Kadi Vija Key Project edustamaan Suomea Nordic Jazz Comets -katselmukseen

682
lukukertaa
Kuva: Perttu Saksa.

Vokalisti-säveltäjä Kadi Vijan johtama Key Project -kvartetti edustaa uutta suomalaista jazzia pohjoismaisessa Nordic Jazz Comets -showcasetapahtumassa, joka järjestetään joulukuussa Helsingissä osana We Jazz -festivaalia. Vuosittaisen tapahtuman uutena ulottuvuutena Nordic Jazz Comets -yhtyeet ovat mukana testaamassa uuden pohjoismaisen klubi- ja festivaaliverkoston luomia ekologisesti kestäviä kiertuemalleja.

Pohjoismaiset jazzliitot tarjoavat vuosittain viidelle kansainvälistymisen kynnyksellä olevalle yhtyeelle mahdollisuuden esiintyä jazzalan ammattilaisille ja yleisölle Nordic Jazz Comets -katselmuksessa. Vuoden 2020 tapahtuma järjestetään Helsingissä 2. joulukuuta osana We Jazz -festivaalia ja Suomea tapahtumassa edustaa keväällä debyyttialbuminsa julkaissut Kadi Vija Key Project. Suomen edustajan lisäksi G Livelab Helsinki -klubilla järjestettävässä konsertissa esiintyvät tanskalainen piano-lyömäsoitinduo Svaneborg Kardyb, islantilaisen basistin Ingibjörg Elsa Turchin johtama Ingibjörg Turchi Band, norjalainen pianovetoinen Kjetil Mulelid Trio sekä ruotsalainen avantgardistinen Post-Sun Vision.

Vaihtuvissa kaupungeissa järjestettävä tapahtuma on jo vuosia toiminut kansainvälistä uraa tavoittelevien yhtyeiden näyteikkunana, ja Nordic Jazz Cometsista ponnistaneisiin suomalaisyhtyeisiin lukeutuvat mm. Ilmiliekki Quartet, Elifantree ja Mopo. Tällä kertaa yhtyeet pääsevät lisäksi tutustumaan uuteen pohjoismaisista klubi- ja festivaalijohtajista koostuvaan verkostoon. Verkoston jäseninä olevat 12 promoottoria ovat luomassa ekologisesti kestäviä pohjoismaisia kiertuemalleja ja Nordic Jazz Comets -yhtyeet testaavat näitä yhteistyössä suunniteltuja kiertueita vuonna 2021. Verkoston jäseniin kuuluvat muun muassa Reykjavik Jazz Festival Islannista, Jazz i Montmartre -klubi Tanskasta, Nattjazz-festivaali Norjasta sekä Fasching-klubi Ruotsista. Suomesta verkostoon kuuluvat G Livelab Tampere -klubi, Jazz City Turku -tapahtumakonsepti sekä April Jazz Festival & Club.

Laulaja Kadi Vija ei ole ensimmäistä kertaa mukana Nordic Jazz Cometsissa. Hänen aikaisempi bändinsä Kadi Quartet edusti Suomea showcasessa Trondheimissa vuonna 2013. Seitsemän vuoden aikana Nordic Jazz Comets on kypsynyt uransa alussa olevien nuorten bändien kilpailusta valmiimpien, kansainvälisille areenoille tähtäävien kokoonpanojen näyteikkunaksi. Vija itse on paitsi tehnyt lisää upeaa musiikkia ja kehittynyt artistina, myös valmistunut maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ja toiminut Korpo Sea Jazzin taiteellisena johtajana.

Vokalisti Vijan rinnalla Kadi Vija Key Projectissa bassoklarinettia soittaa Max Zenger, kitaraa Tuomo Dahlblom ja rumpuja Tuomas Timonen. Poikkeuksellinen kokoonpano ja Vijan kyky käyttää ääntään instrumentaalisesti luovat kvartetille mieleenpainuvan saundin, joka pääsee oikeuksiinsa bändin esikoislevyn unenomaisissa tunnelmissa. Flame Jazz Recordsin toukokuussa julkaisema Roaming In The Contemporary Society To Make Peace With It ottaa tematiikallaan kantaa vallitseviin olosuhteisiin ja kuvaa lauluntekijän suhdetta yhteiskuntaan. Vija ammentaa musiikkiinsa vaikutteita instrumentaalisesta jazzmusiikista, elokuvamusiikista, minimalismista ja abstraktiudesta.

”Tämä levy on rehellisintä minua sekä sävellyksellisesti että soitannollisesti. Toivon ihmisten pysähtyvän ja keskittyvän kuunnellessaan tätä levyä ja kokevan jotain aivan uutta ja raikasta”, Vija kertoo.

Nordic Jazz Comets -ilta järjestetään 2.12.2020 G Livelab Helsinki -klubilla osana We Jazz -festivaalia. Liput tulevat myyntiin syyskuussa 2020 festivaalin muun ohjelman julkaisun yhteydessä.

www.nordicjazzcomets.com