Turku Jazz Orchestralle valtion toiminta-avustus ja uusi taiteellinen johtaja

1065
lukukertaa
Vellu Halkosalmi ja Tero Lindberg. Kuva: Pia Jalkanen.

Vuodesta 2012 lähtien Turussa toimineen 17-henkisen big bandin, Turku Jazz Orchestran vuosi 2018 tuo mukanaan uusia tuulia taiteellisen johtajan vaihdoksen ja valtionavustuksen muutoksen myötä.

Turku Jazz Orchestran taiteellisena johtajana viisi vuotta (2013-2017) toiminut kapellimestari-säveltäjä Vellu Halkosalmi jättää tehtävänsä siirtyessään uuden kokopäivätyön pariin. Halkosalmi on luotsannut Turku Jazz Orchestraa ansiokkaasti lähes koko sen kuusivuotisen historiansa ajan. TJO:n puheenjohtajan Jusu Heinosen mukaan orkesteri tuskin olisi saavuttanut verrattain lyhyen historiansa aikana näin korkeatasoista toimintaa ilman Halkosalmen näkemystä ja ammattitaitoa. “Toisaalta myös aika ajoin tapahtuva vaihdos taiteellisen johtajan pestissä pitää orkesterin kehityksen yllä ja tuo aina jotain uutta tullessaan”, toteaa Heinonen.

Taiteellisen johtajan saappaisiin Halkosalmen jälkeen astuu TJO:n pitkäaikainen aktiivijäsen ja 1. trumpetisti Tero Lindberg (s. 1976). Lindberg tunnetaan eritoten yhtenä Suomen johtavista trumpetisteista, ja hän onkin soittanut TJO:n lisäksi lukuisissa kotimaan kärkiyhtyeissä, kuten Dallapéssa, Sunrise Avenuessa, Espoo Big Bandissa ja Paula Koivuniemen orkesterissa. Hänen soittonsa tunnetaan myös tv-tuotannoista, kuten Tähdet Tähdet, Saturday Night Live Suomi ja Tanssii Tähtien Kanssa.

Tero Lindberg on myös taitava sovittaja, ja omien soolotuotantojensa lisäksi hän on sovittanut paljon musiikkia mm. tv-tuotantoihin, big bandeille, sinfoniaorkestereille ja pienemmille kokoonpanoille, kuten Vesa-Matti Loirille ja Juha Tapiolle.

Muutosta Turku Jazz Orchestran toimintaan vuonna 2018 tuo myös Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) myöntämä toiminta-avustus, suuruudeltaan 25.000 euroa. Ensi kertaa TJO:lle myönnetty toiminta-avustus on orkesterille askel kohti vakaampaa tulevaisuutta, tukimuodon stabiilimman luonteensa ansiosta. Kahtena edellisvuotena TJO on saanut Taikelta musiikin erityisavustusta ja vuonna 2017 sen suuruus oli 22.500 euroa.

Tulossa keväällä 2018:

Turku Jazz Orchestran Big Band opisto, kevätperiodi
3.-25.3.2018
Turun konservatorio

Turku Jazz Orchestra & Jussi Lampela: JAZZ NOIR
feat. Jukka Perko & Jukka Eskola
To 8.3.2018 klo 19
Turku Jazz Festival, Åbo Svenska Teater

Big Band On Board: Turku Jazz Orchestra & Mikael Konttinen
La 26.5.2018 klo 20.55
Viking Grace