April Jazzin ohjelma valmis

1603
lukukertaa
Antonio Sanchez on Espoon odotetuimpia jazzvieraita. Kuva: Justin Bettman.
Antonio Sanchez on Espoon odotetuimpia jazzvieraita. Kuva: Justin Bettman.
Antonio Sanchez on Espoon odotetuimpia jazzvieraita. Kuva: Justin Bettman.

Huhtikuun lopulla järjestettävän April Jazz –festivaalin ohjelma on valmistunut. Uusia kiinnityksiä ovat muun muassa kolme Grammy-palkintoa saavuttanut meksikolaisrumpali Antonio Sanchez sekä jazzia ja hip hop –musiikkia sujuvasti yhdistelevä englantilainen MC ja saksofonisti Soweto Kinch. Kotimainen ohjelmisto sisältää useita kantaesityksiä, erikoiskokoonpanoja, juhlakonsertteja sekä levynjulkaisukeikkoja. Päätöskonserteissa juhlitaan Akseli Gallen-Kallelan 150-vuotissyntymäpäivää. Järjestyksessään 29. April Jazz –festivaali järjestetään Espoossa 21.–26.4.2015. Tänä vuonna kaikki konsertit ovat ikärajattomia.

April Jazzin nimekkäimpiä aiemmin vahvistuneita esiintyjiä ovat Grammy-voittajat saksofonisti David Sanborn ja jazzlaulaja Diane Schuur sekä portugalilainen fadomusiikin uuden aallon kirkkain laulajatähti Ana Moura. Lipunmyynti julkaistuihin konsertteihin on avoinna Lippupisteessä.

Ensimmäistä kertaa Suomeen oman Migration-yhtyeensä kanssa saapuva meksikolaislähtöinen rumpali Antonio Sanchez on monille tuttu kitaravelho Pat Methenyn pitkäaikaisena luottorumpalina. Tähän mennessä yhteistyö on poikinut Sachezille kolme Grammy-palkintoa. Modern Drummer ja DownBeat –lehtien lukijat ovat äänestäneet Sanchezin säännöllisesti maailman parhaiden rumpaleiden joukkoon jo kymmenen vuotta.

Alttosaksofonisti ja MC Soweto Kinch on yksi mielenkiintoisimmista ja monipuolisimmista Britteinsaarten nuoren sukupolven jazz- ja hiphopnimistä. Näiden kahden musiikkilajin yhdistelijänä Kinchiä pidetään neljän julkaistun albumin jälkeen jo alan mestarina.

Akseli Gallen-Kallellan 150v. ja Espoo Big Bandin 35v. -juhlakonsertit

April Jazz päättyy Akseli Gallen-Kallelan 150-vuotissyntymäpäivänä järjestettävällä juhlakonsertilla, jonka solisteina esiintyvät muiden muassa laulajat Anu Komsi ja Jorma Hynninen. Jarmo Saaren isännöimässä ainutkertaisessa juhlakonsertissa Tapiolasalin lavalla nähdään ja kuullaan eri taiteenalojen huipputekijöitä sekä Gallen-Kallelan töitä, tekstejä ja alter egoja. Akselin elämän ja taiteen innoittama musiikki nivoo yhteen teoksen, johon yhdistyvät tanssiteatteri Glims & Glomsin koreografiat sekä Jenni Valorinnan luoma visuaalinen maailma.

35-vuotta tänä vuonna täyttävä Espoo Big Band (EBB) on yksi Suomen suurten jazzorkestereiden valioista. Juhlakonsertissa EBB:n kokoonpanoa vahvistaa monipuolinen englantilaistrumpetisti Gerard Presencer, jonka aiempiin työnantajiin kuuluvat muiden muassa Ray Charles, James Brown ja Incognito.

Konsertissa kuullaan kantaesityksenä uusia teoksia Jukka Linkolalta ja Marzi Nymanilta sekä Mikko Innasen huilisti-saksofonisti Juhani ”Junnu” Aaltoselle omistettu teos, jossa solistina myös itse 80 vuotta täyttävä maestro. Lisäksi lavalle saapuu ulkomainen yllätysvieras. EBB on tehnyt kunnianhimoista ja pitkäjänteistä työtä suomalaisen jazzmusiikin hyväksi se tunnetaankin erityisesti uuden kotimaisen musiikin tuotannoistaan. Orkesterin riveissä on kasvanut lukuisia kotimaisia huippumuusikoita kuten Iiro Rantala, Lenni-Kalle Taipale, Jukka Eskola, Jarmo Saari sekä nykyisin orkesteria johtava Marzi Nyman.

Kotimaan jazzkevään kolme odotettua levyjulkaisua

Taatusti eräs kotimaisen jazzin nimekkäimmistä uusista kohtaamisista pitkiin aikoihin on luvassa kun voimansa yhdistävät kansainvälisesti arvostetut jazztähdet saksofonisti Jukka Perko ja pianisti Iiro Rantala. Meritoituneen kaksikon uutuuslevy It Takes Two to Tango saa julkaisunsa huhtikuussa.

Kolmannen albuminsa julkaisua April Jazzeilla juhliva Anna-Mari Kähärän Orkesteri on todellinen all-stars-yhtye. Laulajatar Anna-Mari Kähärän lisäksi yhtyessä soittaa ja laulaa kolme oman alansa huippumuusikkoa – kitaristit Marzi Nyman ja Jarmo Saari sekä perkussionisti Zarkus Poussa.

Manuel Dunkel on ollut eräs Suomi-jazzin vahvimmista äänistä jo 1990-luvun puolivälistä lähtien. Hänen johtamansa kvartetin täydentävät pianisti Alexi Tuomarila, basisti Antti Lötjönen sekä rumpali Teppo Mäkynen. Vierailijana keväällä julkaistavalla levyllä ja konsertissa esiintyy trumpetisti Anders Bergcrantz, joka on yksi länsinaapurin arvostetuimmista jazzmuusikoista.

Vuodesta 1987 lähtien järjestetty April Jazz on pääkaupunkiseudun suurin kansainvälinen jazzfestivaali, joka esittelee koti- ja ulkomaisten rytmimusiikin huippujen lisäksi nousussa olevia, tuoreita ja kiinnostavia artisteja. Konserttipaikkoina toimivat Espoon kulttuurikeskus Tapiolassa sekä Sellosali Leppävaarassa. Pääsymaksullisten konserttien lisäksi ohjelmaan sisältyy yleisölle avoimia maailmantähtien pitämiä klinikoita, jamisessioita, lauantain lastentapahtuma sekä sunnuntain iltapäivätanssit. Festivaalin järjestää Espoo Big Band ry.