Yrjö-palkinto Markku Ounaskarille

1094
lukukertaa
Markku Ounaskari. Kuva: Maarit Kytöharju.
Markku Ounaskari. Kuva: Maarit Kytöharju.

Suomalaisen jazzmusiikin katto-organisaatio Jazzliitto palkitsi perjantaina 31.10. rumpali Markku Ounaskarin Yrjö-palkinnolla, joka on Suomen korkein jazzmuusikolle myönnettävä tunnustus. Palkinto luovutettiin Tampere Jazz Happening -tapahtuman yhteydessä Tullikamarin Pakkahuoneella. Suomen Yleisradion Varjo-Yrjö-palkinnon vastaanotti turkulainen Flame Jazz -yhdistys. Lisäksi tilaisuudessa jaettiin Andania-palkinto, joka on Jazzliiton tunnustus elämäntyöstä suomalaisen jazzkulttuurin hyväksi. Palkinnon sai Jazzliiton pitkäaikainen järjestöaktiivi ja puheenjohtaja Juha Söder.

Valtakunnallisia Jazzpäiviä on järjestetty vuodesta 1967 eri puolilla maata yhteistyössä vuosittain vaihtuvan jäsenyhdistyksen tai festivaalin kanssa. Jazzpäivien aikana pidetään Jazzliiton vuosikokous ja jaetaan Jazzliiton Yrjö-palkinto kunakin vuonna ansioituneelle suomalaiselle jazzmuusikolle. Vuonna 2013 palkittiin pianisti Kari Ikonen.

Vuoden 2014 Valtakunnalliset Jazzpäivät järjestettiin Tampereella Tampere Jazz Happeningin yhteydessä ja Yrjö myönnettiin rumpali Markku Ounaskarille. Perusteina palkinnolle Jazzliiton hallitus mainitsi Ounaskarin olevan yksi kansainvälisesti menestyksekkäimmistä suomalaisista jazzmuusikoista.

– Ounaskarille tunnusomaista on erinomainen muodon ja dramaturgian hahmotus, missä tahansa musiikillisessa tilanteessa ja tyylilajissa. Lisäksi hänen persoonallinen groovensa ja tapansa tulkita rytmiä on luonut hänelle tunnistettavan ja suomalaisittain poikkeuksellisen oman äänen, josta ei voi erehtyä. Ounaskari on erinomainen esimerkki musikaalisesta rumpalista ja loistavasta muusikosta ja itseoikeutettu valinta 2014 Yrjö-palkinnon saajaksi, kertoo Jazzliiton hallituksen jäsen, niin ikään rumpali Jaska Lukkarinen.

Varsinainen fyysinen Yrjö-palkinto on vuosittain vaihtuva, Jazzpäivien pitopaikkakunnalta kotoisin olevan taiteilijan teos. Tänä vuonna veistos oli Anssi Kasitonnin teos ”Kaksi vasenta kättä ja yksi oikea”.

– Huonon rumpalin tunnistaa siitä että sillä on kaksi vasenta kättä, hyvän rumpalin siitä että on vasen ja oikea ja erinomaisen rumpalin tunnistaa siitä että on kaksi vasenta ja yksi oikea, kuvailee taiteilija itse teostaan.

Suomen Yleisradio jakoi tapahtumassa myös Varjo-Yrjö-palkinnon työstä jazzkulttuurin hyväksi. Palkinto myönnettiin Jussi Fredrikssonin ansiokkaasti luotsaamalle Flame Jazz -yhdistykselle, joka on elvyttänyt Turun jazzelämän uuteen loistoon klubeilla ja tapahtumilla.

– Turku 2011 Euroopan Kulttuuripääkaupunki –vuoden jazzhankkeeksi alun perin syntynyt projekti on jatkunut ja monipuolistunut vuosi vuodelta rikastuttaen Turun jazzelämää merkittävällä tavalla. Flame Jazz toimii yhteistyössä useiden paikallistoimijoiden kanssa ja hyödyntää hienosti Turusta löytyviä konserttisaleja sekä klubeja kiinnostavan kotimaisen jazzin esittämispaikkoina. Yhdistyksen perustaja ja puuhamies Jussi Fredriksson on myös ideoinut aivan uudenlaisia livejazzin foorumeita, joista näkyvimpiä ovat kenties olleet koko ajan suosiotaan kasvattaneet Flame Jazz –risteilyt Turun ja Tukholman välillä, kertoo Ylen Jazzradion Markus Partanen, joka luovutti Varjo-Yrjön Fredrikssonille.

Monipuolinen musiikkialan vaikuttaja Fredriksson vastaanotti myös aiemmin, 24.10. Musiikkimessuilla Helsingissä Suomen Muusikkojen liiton 5000 euron arvoisen tunnustuspalkinnon.