Muusikkojen Liitto palkitsi Iiro Rantalan

1359
lukukertaa

class=”alignnone size-full wp-image-7354″ title=”iiroran” src=”http://u68792.www2.webdomain.fi/wp-content/uploads/iiroran.jpg” alt=”” width=”300″ height=”222″ />

Suomen Muusikkojen Liitto ry:n vuoden 2012 tunnustuspalkinto on myönnetty muusikko ja säveltäjä Iiro Rantalalle (s. 1970) hänen ansioistaan monipuolisena muusikkona ja erityisesti jazzmuusikkona.

Klassisten pianonsoiton opintojensa perustalle Iiro Rantala jazzista kiinnostuttuaan rakensi ainutlaatuisen koosteen muusikontaitoja, jotka mahdollistavat yhteistyön niin parhaiden klassikkomuusikoiden kuin jazzin ammattilaistenkin kanssa.

Ammattiuransa ensimmäiset 18 vuotta Rantala omisti perustamalleen Trio Töykeät -yhtyeelle. Yhtyeestä tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaisia jazz-yhtyeitä, ja se vei suomalaista jazzkulttuuria kaikille mantereille. Töykeiden lopetettua toimintansa Rantala on menestyksellisesti omistautunut pianistin uralleen. Etenkin Saksassa hänen esiintymisensä ovat olleet suuria tapauksia, ja sopimus saksalaisen levymerkin kanssa tuotti jo ensimmäiselle levylle sekä saksalaisten levykriitikkojen palkinnon vuoden parhaasta jazzlevystä että Echo-palkinnon – sikäläisen Grammyn – parhaalle jazzpianistille.

Iiro Rantala soittaa yhtä luontevasti Mozartia sinfoniaorkesterin solistina kuin improvisoi pianollaan jazzstandardien pohjalta – jazzin parhaiden perinteiden mukaan. Hän säveltää paitsi omalle soittimelleen myös isolle orkesterille ja on kotonaan tanssin ja laulun ja kaikenlaisen näyttämömusiikin parissa. Hän soittaa ja säveltää lapsille ja aikuisille. Jazz on kuitenkin hänen varsinainen kotikenttänsä. Hän on ollut aina valmis antamaan asiantuntemuksensa käytettäväksi ja panemaan koko persoonansa likoon, kun on tarvittu jazz-valistusta nuorille ja muille noviiseille.

Ulkomaankeikkojensa innoittamana Iiro Rantala on alkanut tuoda Euroopasta Suomeen merkittäviä jazzmuusikoita, jotka ovat olleet täällä täysin tuntemattomia. Hän on perustanut Kansi auki -festivaalin, jonka ainutlaatuinen konsepti sisältää paitsi näitä artistivierailuja, myös julkisen yhteissoittotilanteen isännän ja hänen kulloisenkin vieraansa välillä. Jo viisitoista vuotta toiminut Kalkkiranta Jazz puolestaan tuo lyhyen mutta virkistävän jazztuulahduksen Sipoon elokuuhun.

Paitsi musiikillaan, Iiro Rantala on myös sanallisesti ottanut kantaa ilmiöihin, jotka ovat omiaan pitämään jazzin arvostuksen alhaalla musiikin ranking-listalla. Hän on vastustanut sekä pääsymaksuttomia klubeja että jazzin käyttämistä taustamusiikkina seurustelulle. Omassa Kapsäkki-klubissaan hän on myös osoittanut, että aktiivinen kuunteleminen ja vaikkapa ravintolaillallinen on mahdollista yhdistää kaikkia osapuolia ilahduttavalla tavalla.

Muusikkojen liitto jakaa 35. tunnustuspalkintonsa Helsingin Musiikkimessuilla perjantaina 26.10.2012 klo 12:00 YleX-lavalla. Tunnustuspalkinto on suuruudeltaan 5.000 euroa. Palkinnon rahoittavat Muusikkojen liitto ja Suomen Messusäätiö. Se on myönnetty vuosittain alkaen vuodesta 1978, ”merkittävästä työstä liiton toimintapiirissä”.

Suomen Muusikkojen Liitto ry:n tunnustuspalkinnot 1978 – 2012:

1978 Kapellimestari Hannu Sopanen
1979 Radion Kamarikuoro
1980 Säveltäjä Toivo Kärki
1981 Muusikko Pauli Kinnunen
1982 Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste
Laulaja Harri Saksala
1983 Laulaja Anneli Saaristo
Oopperan johtaja Juhani Raiskinen
1984 Muusikko Jussi Raittinen
Konserttimestari Jorma Ylönen
1985 Orkesteri Seitsemän Seinähullua Veljestä
1986 Muusikko Veijo Filppu
Muusikko Risto Fredriksson
1987 Muusikko Esa Pulliainen
Muusikkokouluttaja Raimo Sarmas
1988 Muusikko Heikki Laurila
1989 Lahden Kaupunginorkesteri
Muusikko Pekka Helin
1990 Diplomi-insinööri Kari Lampela
Toimituspäällikkö Paavo Helistö
1991 Muusikko Martti Metsäketo
1992 Muusikko Jukka Ollila
1993 Muusikko Matti Puurtinen
Muusikko Timo Ronkainen
1994 Muusikko Anssi Nykänen
1995 Muusikko Martti Peippo
1996 Muusikko Kauko Saari
1997 Kapellimestari Atso Almila
1998 Muusikko Seppo Hovi
1999 Joensuun kaupunginorkesteri
2000 Laulaja Eeva-Liisa Saarinen
2001 Muusikko Kimmo Pohjonen
2002 Muusikko Markku Johansson
2003 Muusikko Pertti ”Pepa” Päivinen
2004 Muusikko Maria Kalaniemi
2005 Tuottaja Veikko Nyberg
2006 Laulaja Juha Uusitalo
2007 Muusikko Jussi Javas
2008 Muusikko Jukka Perko
2009 Muusikko Heikki Hämäläinen
2010 Laulaja Reetta Ristimäki
2011 Tanssitaiteilija Minna Tervamäki
2011 Muusikko/säveltäjä Iiro Rantala