Manuel Dunkelille Yrjö-palkinto

1165
lukukertaa

Suomen Jazzliitto palkitsee vuosittain yhden ansioituneen muusikon maamme arvostetuimmalla jazztunnustuksella, Yrjö-palkinnolla. Järjestyksessään 44. Yrjö myönnettiin viikonloppuna Turussa järjestetyillä Valtakunnallisilla Jazzpäivillä tenorisaksofonisti Manuel Dunkelille.

Vuonna 1971 syntynyt Manuel Dunkel on kuulunut Suomen eturivin saksofonistien joukkoon jo lähes kaksi vuosikymmentä. Palkitun valinnasta vastannut Jazzliiton hallitus haluaa erityisesti nostaa esille Dunkelin hienostuneen melodia- ja harmonianäkemyksen, joka yhdistyy saumattomasti juurevaan bluesiin ja monipuoliseen rytminkäsittelyyn. UMOssa ja lukemattomissa muissa kokoonpanoissa työskentelemisen lisäksi Dunkel on johtanut aktiivisesti omia korkeatasoisia yhtyeitään. Valitsijaraati pitää Dunkelia erittäin tyylitajuisena soittajana, joka pystyy mukautumaan monenlaisiin musiikillisiin ympäristöihin säilyttäen silti aina persoonallisen äänensä.

Itse palkinto on Valtakunnallisten Jazzpäivien vuosittain vaihtuvaa paikkakuntaa edustavan taiteilijan käsialaa. Tällä kertaa palkinto on turkulaisen kuvanveistäjä Pepe Gonzalesin pronssiteos.

Samassa tilaisuudessa myönnettiin YLEn Jazzradion toimesta myös Varjo-Yrjö toiminnasta kotimaisen jazzkulttuurin edistämiseksi. Palkinnon vastaanotti DJ, toimittaja Matti Nives. Nives on mukana Flow Festivalin työryhmässä ja toimittaa Lauantaijatsit-ohjelmaa Bassoradiossa. Matti Nives on myös kulttuuriyritys We Jazz Oy:n toimitusjohtaja, artistitallissaan kansainvälisestikin tunnetut suomalaisyhtyeet Jo Stance ja Timo Lassy Band.

Manuel Dunkel (s. 1971)
– suurin vaikuttaja John Coltrane
– kokoonpanoja 1990-luvulta lähtien mm. Jukka Perko Hurmio-Orkesteri, Groove Convention, Quartet Coyote, Espoo Big Band ja Platypus Ensemble sekä oma orkesteri Manuel Dunkel Quartet
– soittanut lähes 30:lla albumilla
– esiintynyt kotimaan ja Euroopan maiden ohella Kaukoidässä, Australiassa sekä Yhdysvalloissa
– Pekka Pöyry –saksofonipalkinto vuonna 1996
– työskennellyt mm. Paul Jacksonin, Rick Margitzan, Eric Truffaz’n ja Kenny Wheelerin kanssa
– v. 2004 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta, jossa hän opettaa nykyisin saksofoninsoittoa sekä jazzensembleä
– UMO Jazz Orchestran 2. tenorisaksofonisti

Viimeisimmät levytykset:
2010 — Manuel Dunkel: A Step Forward, Texicalli TEXCD104
2009 — UMO on UMO, UMOCD109
2009 — Sid Hille: “Time Freeze”, Concerto for tenor saxophone, string orchestra and percussion. Soloist: Manuel Dunkel