Musica Futura 2006

1226
lukukertaa

Porvoossa lokakuun 6.-8.päivä soiva Musica Futura festivaali tarjoaa monipuolisen kirjon improvisoitua ja rytmimusiikkia. Lavalle astuu joukko Suomen ja Pohjoismaiden parhaita jazzmuusikoita ja -yhtyeitä Jazz- Emmalla palkitusta porvoolaisten Iro Haarlan ja Uffe Krokforsin Loco-Motifesta suomalaisiin Kari Ikoseen, Jarmo Savolaiseen, Kari Heinilään ja Seppo Kantoseen. Jazzllinen Suomi-Ruotsi maaottelu käydään hyvässä yhteistyöhengessä Ruotsin jazzin terävimpään kärkeen kuuluvien Magnus Broon ja Fredrik Rundqvistin soittaessa yhdessä suomalaisten huippumuusikoiden, Porvoon pop-jazz-opistossa soitto-opintonsa aloittaneen Mikko Innasen ja Uffe Krokforsin kanssa.

Rytmin hurmaa voi kokea perjantain konsertissa, missä yli 10-jäseninen kokoonpano esittää 1970-luvun suosituimpia mustan musiikin helmiä laulusolistinaan legendaarinen Jim Pembroke ja porvoolaiset Heidi Kiviharju, Mertzi Rajala sekä Mirella ja Viljami Lehto.

Eksoottista väriä tapahtumaan antaa Suomessa asuva Egyptistä lähtöisin oleva Aladin Abbas, joka soittaa oud-nimistä kielisoitinta.

Konserttipaikkana toimii entiseen tapaan Kulttuuritalo Grand. Klubi-illat tapahtuvat samassa talossa Street Caféssa. Sunnuntain kirkkokonsertti soitetaan Tuomiokirkon palon takia Pikkukirkossa.

Pienellä budjetilla laadusta tinkimättä

Musica Futuran taiteellisesta linjasta vastaavat Uffe Krokfors ja Antti Hytti korostavat, että vaikka tapahtuman budjetti on suhteellisen pieni ja tiukka, taiteellisesta kunnianhimosta ei ole tingitty.

-Musica Futura rankataan taiteellisella tasolla mitaten Suomen festivaalien kärkikastiin ja siinä me aiomme pysyä vastakin. Tämän vuoden esiintyjälista on meidän mielestämme tästä selvä osoitus.

1970-luvun popshow

Tapahtuman aloittaa perjantaina Grandissa Uffe Krokforsin ja Iro Haarlan luotsaama LocoMotife, jonka viime vuonna ilmestynyt ensi levy palkittiin heti Jazz-Emmalla. Loco Motifen kokoonpanossa soittavat Porvoossa Iron ja Uffen lisäksi mm. Tane Kannisto ja Mikko Innanen saksofoneja, Marko Nurmi kitaraa ja Aniida Vesala rumpuja.

Egytiläissyntyinen Aladin Abbas on perjantain konsertin mielenkiintoinen vieras. Abbas on saanut koulutuksen Kairon arabialaisen musiikin instituutissa. Hän asuu nykyään Suomessa ja on esiintynyt viime vuosina mm. Pori Jazzissa ja Haapavesi Folkissa. Abbas soittaa egyptiläistä kansanmusiikkia, modernia egyptiläistä musiikkia ja klassista arabialaista musiikkia.

Perjantain konsertti päättyy 1970-luvun mustan funkahtavan rytmimusiikin ilotulitukseen. Menosta vastaa yli 10-henkinen orkesteri ja sielukkaat laulajat progevaari Jim Pembroken johdolla. Paketin tuottanut Antti Hytti kuvaa sitä popshowksi ja ennustaa musiikille samanlaista menestystä kuin parin vuoden takaisesta Pepe Willbergin vierailusta.

Kappalelistalla on helmiä mm. Marvin Gayen, Stevie Wonderin, Sly Stonen, Beatlesin; Carole Kingin ja Bryan Wilsonin ohjelmistosta.

Levynjulkaisu ja Suomi-Ruotsi maaottelu

Lauantain Grandin konsertin aloittaa myös oman Karikko-yhtyeensä kautta Jazz-Emma palkittu pianisti Kari Ikonen tällä kertaa Ahava- yhtyeellään. Ikosen lisäksi lavalle astuvat Kari Heinilä, saksofonit ja huilu, Mia Simanainen, laulu sekä Mika Kallio. Kaikki Ahavan soittajat kuuluvat ehdottomasti kotimaiseen jazzeliittiin ja niinpä heidän ensilevynsä saikin hyvän vastaanoton. Jazzportaali All About Jazzin mukaan Ahavan musiikki on ”…sekoitus tarinan kertomista, vähän kansanomaista mystiikkaa sekä perinteistä dynamiikan ja jazzimprovisoinnin tajua, mitkä muodostavat salaperäisen, ilmavan soinnin, joka tempaa mukaansa ja tarjoaa yllätyksiä.” Uuden värin Ahavan sointiin tuo konsertissa mukana oleva jousikvartetti. Tämä laajentaa Ahavan kahdeksanhenkiseksi kamariyhtyeeksi, jonka musiikki on yhdistelmä jazzia, laulelmaa ja kansanmusiikkia.

Toisena esiintyjänä lavalle astuva Jarmo Savolainen Trio julkaisee samalla uuden levynsä, joka on järjestyksessään toinen. Savolaisen kumppaneina soittavat bassossa Uffe Krokfors ja rummuissa Markku Ounaskari. Savolainen on yksi Suomen kansainvälisimpiä jazzmuusikoita. Hän kiertää jatkuvasti Euroopassa ja USA:ssa ja hänen soittokumppaneinaan ovat olleet mm. Dave Liebman, Tim Hagans, Wallace Roney, Billy Hart ja Anders Jormin. Savolainen sai Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnon vuonna 1994.

Lauantai-illan kolmas esiintyjä on suomalais-ruotsalainen kokoonpano, missä soittavat trumpettia Magnus Broo, rumpuja Fredrik Rundqvist, saksofonia Mikko Innanen ja bassoa Uffe Krokfors. Broota pidetään tällä hetkellä Ruotsin kuumimpana trumpetistina ja hän on esiintynyt hyvällä menestyksellä myös Suomessa, viimeksi Raahen Rantajatseilla soittaneessa Atomic-yhtyeessä. Myös Rundqvist kuuluu Ruotsin eturivin jazzmuusikoihin ja soittaa useissa kokoonpanoissa, joista voi mainita mm. kovassa nosteessa olevan Fredrik Nordströmin kvintetin.

Suomen edustajista Mikko Innanen edustaa nuoren saksofonistikaartin huippua. Hän on sijoittunut kahtena vuotena peräkkäin toiseksi Suomen jazzkriitikoiden äänestyksessä sekä altto-, sopraano- että baritonisaksofonissa. Innasen soittokumppaneita löytyy Suomen lisäksi mm. Tanskasta, Norjasta, Amerikasta, Virosta, Liettuasta, Ranskasta ja Hollannista sekä myös Ruotsista.

Uffe Krokfors on Innasen tavoin korkealla basistien arvostuslistalla. Hän on ollut useamman kerran jazzkriitikoiden äänestyksen basistien ykkönen. Krokfors on esiintynyt runsaasti Suomen lisäksi myös ulkomailla, viimeksi on kiertueelle vienyt yhteistyö saksofonisti Juhani Aaltosen kanssa.

Suomi-Ruotsi kohtaamisesta tulee varmasti mielenkiintoinen, ainakin soittajisto on kummankin maan terävintä kärkeä.

Pikkukirkossa kamarimusiikkia

Pikkukirkon konsertissa sunnuntaina esiintyvät Iro Haarla soolopianoesityksellään sekä Albero-kvartetti.

Iro Haarla on viime vuosina alkanut saada ansaitsemaansa arvostusta. Viime vuoden Jazz-Emma-palkinto Loco Motife-levystä on siitä yksi osoitus. Myös hänen yhteistyönsä saksofonisti Pepa Päivisen ja norjalaisen Trygve Seimin kanssa on poikinut loistavat arvostelut saaneita äänitteitä. Haarla esiintyy Pikkukirkossa yksin pianon kanssa. Hänen pianismiaan on kiitetty lyyrisesti hienostuneesta kosketuksesta ja kauniista eri tunnelmien luomisen tajusta.

Pikkukirkon konsertin päättää kamarimusiikillinen kokoonpano Albero. Siinä soittavat Kari Heinilä, huilu, Seppo Kantonen, piano, Juho Laitinen, Sello ja Marko Portin, klarinetit. Heinilä ja Kantonen tulevat jazzmusiikin parista, kun taas Laitinen ja Portin soittavat klassista nykymusiikkia. Muusikot liittää yhteen improvisointi ja kiinnostus sävykkääseen, yksityiskohtia myöten hiottuun kamarimusiikkiin. Ohjelmistossa on omien sävellysten lisäksi myös mm. renessanssi- ja barokkisävellyksien sovituksia.

Iltaklubit Street Caféssa

Musica Futuran iltaklubit soitetaan ensimmäistä kertaa Grandin talossa sijaitsevassa Street Caféssa. Perjantain tahdittaa kabareejazzia soittava Transistors, missä ovat mukana Markus Sandberg, piano ja hanuri, Chris af Enehjelm, laulu, Elina Hurme, saksofoni ja laulu, Micke Renlund pasuuna ja laulu, Ari Taskinen, kitara, Tero Siitonen, basso ja Jyrki Tapio, rummut. Lauantain klubilla soittaa puolestaan Ilmari Heikinheimo Quartet.