Monk ja Solar Jazz piristämään Turun jazzelämää

1318
lukukertaa
Kuva: Matti Nives.
Kuva: Matti Nives.

Turussa on kuluvan vuoden aikana ollut havaittavissa kiitettävissä määrin lupaavaa jazz-liikehdintää. Ensin ovensa avasi jazzklubi Monk ja syyskuussa on luvassa vielä laadukas Solar Jazz -festivaali. Molempien taustalta löytyy Dynamon isäntänäkin tunnettu Jussi Lehtinen, sekä Turun jazz-aktiiveista koostuva Jazz Aboa ry.

Humalistonkadulla sijaitseva Monk on saavuttanut suosiota rennolla tunnelmallaan sekä laadukkaalla DJ-tarjonnallaan. Myös live-esityksiä on kuultu. Klubin perustamisprosessia Lehtinen kuvailee luontevaksi. ”Sunnuntaikävelyllä huomasin vanhaa elokuvateatteri Dianaa tyhjennettävän. Oitis tuli mieleen, että siinä tilassa olisi sopiva ambienssi jazzklubille. Päätös tapahtui äärimmäisen nopeasti kun kerran vuokraisäntäkin myöntyi idealle.”

Monkin linjasta kertoo posterin nurkasta löytyvä kuvaus: jazz, afro, latin, funk. Paino monipuolisissa DJ-illoissa on ollut enimmäkseen tiukasti groovaavalla materiaalilla. Lehtisen mukaan myös vanhempi yleisö on pikkuhiljaa alkanut oivaltaa tiskijukan merkityksen oivaltavan musiikkivirran tuottajana. Pikkutunneilla on usein kuulemma havaittu jo tanssiaskeleitakin.

Live-tarjontaa Monkissa on muutamana iltana viikossa. Syksyn uutuus ovat jazz-jamit maanantaisin sekä torstaisin. Maanantai-jamit toteutetaan yhteistyössä konservatorion kanssa ja niissä kuullaankin lähinnä kyseisen opinahjon lahjakkuuksia. Torstaisin vuorottelee kolme eri kokoonpanoa.

Moni uudemman jazzin ystävä varmasti toivottaa Monkin kaltaisen menomestan avosylin tervetulleeksi. Lehtinen uskoo vakaasti myös klubinsa kuulijoita yhdistävään voimaan.

”Uskon että Monkin ohjelmisto tulee jatkossa olemaan vähintään yhtä laaja- alaista ja jazzin keinotekoisia raja-aitoja koettelevaa kuin tähänkin asti. Tavoitteena on edelleen yhdistää sekä nuorempi että vanhempi väki saman katon alle ja samalla laajentaa ihmisten joskus hieman ahtaita näkemyksiä jazz-musiikista.”

Mutta mitkä ovat Mr.Monkin omat suosikit klubinsa kaiman laajasta tuotannosta? ”Paha kysymys, en ole Monkin tuotannon suhteen mikään spesialisti, vaikka levyt toki ovat enimmäkseen tuttuja. Laitetaan nyt suosikkilevyksi vähän tylsästi vaikka Misterioso.”

Entäpä Solar Jazz sitten? Katsaus festivaalin esiintyjälistaan puoltaa ainakin ideanikkarin kommenttia raja-aitojen rikkomisesta. Five Corners Quintet, brittiläinen Big Daddy Moochin’, sekä saksalaiset Poets Of Rhythm ja Bajka vetoavat uuden grooven ystäviin. Evan Parker sekä Chris Corsano puolestaan tuovat musiikillisilla kokeellisuudellaan syvyyttä esiintyjäkaartiin. Muutama kotimainen nimi ja osaava DJ-kaarti täydentävät ohjelmiston.

Myös festivaali sai muotonsa luontevasti. ”Ehdotin muutamalle samanhenkiselle ystävälleni oman festivaalitoiminnan aloittamista. Sopiva ryhmä löytyi saman tien”, Lehtinen selvittää.

Jo pidempään työn alla olleen tapahtuman fokus tarkentui loppukesällä, kun sen pääareenaksi vaihtui aiemmin kaavaillun Kårenin sijaan hieman pienempi Dynamo. Samalla esiintyjälista vielä tiivistyi hieman. Tapahtumia on Dynamon lisäksi ML Media Liv -nimisessä elokuvateatterissa, sekä Monkissa.

Ensimmäisen festivaalivuoden tavoitteeksi Lehtinen mainitsee pohjan luomisen tulevien vuosien toiminnalle. Tapahtuma on merkittävä koko Suomen mittakaavassakin ja ei olekaan yllättävää, että tähtäimessä on pidemmän linjan toiminta. Lehtisen mukaan tanssittavuus sekä improvisaatio tulevat olemaan avaintekijöitä Solar Jazzissa.

Teksti: Matti Nives