Vibrafonisti Panu Savolainen & kansanmusiikkilegenda JPP julkaisevat yhteisalbuminsa 20.10.

675
lukukertaa

Vibrafonisti Panu Savolainen sekä maamme merkittävimpiin kansanmusiikkiyhtyeisiin lukeutuva, vuonna 1982 perustettu JPP (ent. Järvelän Pikkupelimannit) julkaisevat Panu Savolainen & JPP -nimisen yhteisalbuminsa perjantaina 20.10.2023. Jazzimprovisointia sekä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonkin listattua kaustislaista viulunsoittoperinettä yhdistelevän albumin ohjelmisto koostuu Panu Savolaisen, Timo AlakotilanArto Järvelän sekä Mauno Järvelän sävellyksistä kahden jazzlainakappaleen kera. Albumin julkaisee LP:nä, CD:nä sekä digitaalisena Doorbell Music ja sen ensimmäinen, Minuettia– sekä Kohti Pispalaa -kappaleet sisältämä single julkaistaan digipalveluissa tulevana perjantaina 25.8. Yhtye suuntaa albumia juhlistavalle Suomen-kiertueelle marraskuussa.

Kuulin JPP-kansanmusiikkiyhtyettä ensimmäisen kerran elävänä alkuvuodesta 2015 harjoitellessamme ylimääräisiä yhteisnumeroita Herd-trioni kanssa pidettyyn yhteiskonserttiimme”, Panu Savolainen kertoo. ”Tuolloin, hiljattain valmistuneena jazzmusiikin maisterina kuvittelin kai ymmärtäväni musiikin svengaamisesta jotain. Tämä käsitys meni kuitenkin uusiksi sillä hetkellä, kun Timo Alakotilan Kohti Pispalaa pärähti käyntiin tuolloin 33-vuotiaan yhtyeen tulkitsemana. Tiesin ja tunsin, ettei tämä voi jäädä ainoaksi yhteiseksi soittokerraksemme, ja pian tämän jälkeen olikin ensimmäinen konserttimme jo sovittuna kesälle 2016.”Vibrafonisti Panu Savolainen tunnetaan monipuolisena ja ilmaisuvoimaisena muusikkona ja säveltäjänä niin jazzin, klassisen kuin muunkin akustisen musiikin parissa. Suomalaisen musiikkimaailman tietoisuuteen hän nousi vuonna 2009 perustetun Herd-trionsa sekä erityisesti Herdin ja laulaja Aili Ikosen yhteisen Jazzbasilli-projektin myötä. Kolme albumia julkaisseen Herdin lisäksi Savolainen on johtanut mm. Toivo Kärjen 100-vuotisjuhlavuotta juhlistanutta Toivo-yhtyettään ja 2017 perustettua Panu Savolaisen Soivaa Trioa sekä esiintynyt mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Sinfonia Lahden sekä UMO Helsinki Jazz Orchestran solistina.Suomalaisen kansanmusiikin uudistajana ja sanansaattajana jo yli 40 vuoden ajan toiminut JPP perustettiiin 1982 suomalaisen pelimanniviulunsoiton pääkaupungissa Kaustisella. Viulusektion ohella kontrabassosta ja harmonista koostuvan yhtyeen musiikilliset juuret yltävät aina 1700-luvulle saakka ja ne ovat saaneet alkunsa Kaustisen Järvelän kylästä kotoisin olevan Järvelän suvun soittoperinteestä. Sen pohjalta oman yllätyksellisen tyylinsä luonut JPP on kiertänyt ahkerasti maailman mantereita ja julkaissut 11 albumia. Panu Savolainen & JPP -yhdistelmää on kuultu mm. Kaustinen Folk Music Festivalilla, Haapavesi Folkissa sekä Yle Radio 1:n konserttitaltioinnilla.Rajojen yli että heilahtaa – jazz ja kansanmusiikki sekoittuivat ihanasti” -Helsingin SanomatKaustinen kohtasi bebopin – vuoden yllättävin” -AamulehtiPanu Savolainen & JPP -levynjulkaisukonsertit:ke 8.11. klo 18 Kaukasten juhlatalo, Hyvinkääto 9.11. klo 19 Louhisali, Espoope 10.11. klo 19 Logomo, Turkula 11.11. klo 19 TTT-klubi, Tampereke 15.11. klo 19 RioLive, Ouluto 16.11. klo 19 Kouta-sali, Kajaanipe 17.11. klo 19 Brahe-sali, Lieksala 18.11. klo 18 Joensuun konservatoriosu 19.11. klo 15 Kulttuuritalo Marita, Outokumputo 30.11. klo 19 Järvenpää-taloto 7.12. klo 19 Malmitalo, Helsinkipe 12.-la 13.1.2024 Folklandia-risteilyPanu Savolainen & JPP

Julkaisija Doorbell Music, digi & CD (DOORBELL0023) LP (DOORBELL0024). Julkaisupäivä 20.10.2023.Panu Savolainen, vibrafoni / Mauno Järvelä, viulu / Arto Järvelä, viulu / Tommi Pyykönen, viulu / Matti Mäkelä, viulu / Timo Myllykangas, basso / Timo Alakotila, harmoni1. Minuettia / 2. Kohti Pispalaa / 3. Laulu saapuvalle syksylle / 4. Hokkanen savusaunassa / 5. Joliette River / 6. Veli / 7. Suomineito / 8. Milonghetta / 9. My Little Suede Shoes / 10. Kalkstrand (intro) / 11. Kalkstrand / 12. Indiana / 13. Vedet ja jäät / 14. Happy Minor / 15. LähtöMinuettia & Kohti Pispalaa -video YouTubessa