Jaska Lukkarisen uusi sooloprojekti on kunnianosoitus legendaariselle jazzrumpalille

498
lukukertaa
Kuva: Antti Rintala.

Rumpali Jaska Lukkarisen One For Joe -sooloprojekti julkaistaan albumina 5.5.2023. Levykokonaisuus on kunnianosoitus jazzrumpali Philly Joe Jonesille, Miles Davis Quintetissa soittaneelle rumpalilegendalle. Svengaavat kappaleet sisältävät inspiroivia melodioita ja rytmisiä elementtejä, jotka rakentavat siltaa 1950-luvulta tähän päivään.  Philly Joen toistaiseksi tuntemattomammat sävellykset tarjoillaan kuulijoille yhtyeen huippumuusikoiden tulkitsemina.  Albumi on osa Sibelius-Akatemian jazzosaston Sibis Jazz -levymerkin Sibis Jazz Doc -julkaisusarjaa. 

Jo vuosien ajan Jaska Lukkarinen on perehtynyt rumpalilegenda Philly Joe Jonesin soittoon ja elämään. Taiteellisen tutkimuksen myötä Lukkarisella on poikkeuksellisen laaja Jonesin tuntemus. Tämä tausta tuo omaperäisen tunnelman levylle ja linkittää kokonaisuuden hienolla tavalla nykypäivään. Tuore levy tarjoaa kuulijoilleen energistä säestystä ja mielikuvituksellista solismia, sekä 1950-luvusta inspiroitunutta yhteissoittoa.

Projekti on osa Lukkarisen taiteellista tohtorintutkintoa, jota hän työstää Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa muusikon ammattinsa ohella. Lukkarisen tarkoituksena ei ole ollut kopioida Jonesin soittoa, vaan One For Joe -levyllä hyödynnetään Jonesin musikaalista ilmaisuvoimaa. Lukkarinen on syventänyt Jones-tuntemustaan lukuisten transkriptioiden ja  harjoitustekniikoiden avulla. Intensiivisen ja pitkän pureutumisen myötä, Lukkarinen on löytänyt perustan albumin musiikilliseen antiin.

– Olen pyrkinyt sisäistämään Jonesin soittoa ikään kuin mielikuvaharjoittelun avulla. Siinä yritän kuvitella, mitä Philly Joe on mahdollisesti itse harjoitellut ja minkälainen hän oli muusikkona. Varsinainen harjoitusprosessi yhtyeen kanssa oli verrattain lyhyt suhteessa omaan harjoitteluuni, avaa Lukkarinen perehtymistään rumpalilegendan elämään ja soittoon.

Lukkarinen on koonnut ympärilleen kotimaisia huippumuusikoita. Levyllä kuullaan Lukkarisen rumpujen soiton lisäksi saksofonisti Timo Lassya, kitaristi Varre Vartiaista sekä basisti Antti Lötjöstä.

– Halusin mukaan Timon, Antin ja Varren, koska uskoin heidän tuovan musiikkiin jotain, joka helpottaisi oman prosessini eteenpäin viemistä ja samalla toisi musiikkia tähän päivään, kertoo Lukkarinen yhtyeen kokoamisesta.

Albumilla kuullaan pääasiassa Jonesin muille artisteille, kuten Freddie Hubbardille, Donald Byrdille ja J.R.Montroselle, säveltämiä kappaleita. Kappaleet ovat alunperin levytetty vuosina 1956-61, mutta niiden sävelet resonoivat tuoreella tavalla vielä tänäkin päivänä.

– Kaikista kappaleista löysin aluksi jotain kiinnostavaa liittyen Jonesin soittoon. Etsin tutkimuksen alkuvaiheessa Philly Joen levytyksistä, paitsi aktiivista ja kiinnostavaa rumpujen soittoa, myös kappaleita jotka inspiroivat ja haastavat omaa soittoani, valottaa Lukkarinen taustaa levylle valikoituneista kappaleista.

Levyltä Lukkarinen mainitsee yhdeksi suosikikseen Gone -kappaleen, jossa hänen mukaansa on “aina mahdollisuus ajaa lujaa metsään”. Toisaalta hän nostaa esille myös Hello Bright Sunflower -kappaleen, jossa yhdistyvät lastenlaulumaisuus ja positiivisuus. Yhtye esiintyy toukokuun aikana levynjulkaisukonserteissa eri puolilla Suomea, ja siellä jokainen kuulija voi valita omat suosikkinsa levyn kappaleista. Konserteissa kuullaan musiikin lisäksi tarinoita ja anekdootteja Philly Joe Jonesin uran varrelta, jolloin myös yleisö voi sukeltaa syvemmälle legendaarisen rumpalin elämäntarinaan ja persoonaan.

 

Jaska Lukkarinen on suomalainen rumpali, joka soittaa rumpuja useissa merkittävissä jazzkokoonpanoissa, kuten Timo Lassy Triossa, Dalindèossa, Manuel Dunkel Quartetissa, Ricky-Tick Big Bandissä sekä hänen omassa Jaska Lukkarinen Triossaan. Lisäksi Jaska on vaikuttanut lukuisten kotimaisten eturivin artistien ja yhtyeiden riveissä. Lukkariselle myönnettiin Sony Jazz -palkinto vuonna 2008 ja Pori Jazzin vuoden taiteilija -palkinto vuonna 2010.

Philly Joe Jones oli yksi Hard Bop aikakauden käytetyimpiä säveltäjiä. Omana aikanaan Jonesia pidettiin innovatiivisena rumpalina, jonka svengaava, selkeä ja musiikillisesti merkityksellinen säestys tarjosi monelle muusikolle mahdollisuuden jazzilliseen ilmaisuun. Jonesia voidaan hyvällä syyllä pitää yhtenä merkittävistä jazzrumpujen soittoa kehittäneistä rumpaleista ja Jonesin kaiut kuuluvat edelleen tämän päivän jazzsoitossa.

Levynjulkaisukonsertit:

5.5. klo PORVOO JAZZ, PORVOO

11.5. klo 19.00 SALOJAZZ LIVE, RAVINTOLA MUSINE, SALO

12.5. klo 19.00 FLAME JAZZ, BAR Ö, TURKU