Lahti Jazz Clubin kevät 2023

1183
lukukertaa

Loppuvuodesta perustettu jazzyhdistys Lahti Jazz ry on ottanut vauhdikkaan lähdön vuoteen 2023. Yhdistys hyväksyttiin Suomen Jazzliiton jäsenyhdistykseksi helmikuussa ja nyt vuorossa on säännöllisen klubitoiminnan käynnistäminen Lahdessa. Kuukausittaiset jazzklubit järjestetään Lahden Teerenpeli-ravintolassa huhtikuusta alkaen aina kuun toinen torstai. Klubit järjestetään kevätkaudella huhti-kesäkuussa ja kesätauon jälkeen syys-joulukuussa.

Klubien ohjelma koostuu pääkonserteista, joita seuraavat aina vapaamuotoisemmat jamit. Kevään pääohjelmistosta vastaavat kevätkaudella 13.4 Riitta Paakki Quartet, 11.5. Aarni Häkkinen Quartet ja 8.6. Mulliganes feat. Julia Vuorinen.

Avajaisklubilla kuullaan Riitta Paakki Quartetin kappaleita 14.4. julkaistavalta ”Väri”-levyltä ainutkertaisessa aattoillan ensisoitossa ja otteita kokoonpanon aiemmasta, palkitusta tuotannosta.

Jameissa vetovastuun ottaa kullekin klubille nimetty houseband, joka vastaa illan kulusta. Jamit toteutetaan open stage –periaatteella, eli kuka tahansa voi tulla klubille soittimen ja sointulapun kanssa ja ehdottaa omaa kappalettaan illan ohjelmistoon. Avajaiskonsertin jälkeisten jamien housebandina toimii konservatorion opettajista koostuva JPS Trio (Juha Johansson. Pasi Leino, Sami Tervonen).

Kevään osalta yhdistys aloitti ohjelmistosuunnittelun jo loppuvuodesta 2022 ja tulevan syksyn ohjelmarunko on jo valmistumassa hyvää vauhtia. Päätös klubi-iltojen järjestämisestä Teerenpelissä tehtiin alkuvuodesta käytyjen neuvottelujen jälkeen. Yhteistyötä ja kevään klubeja odotetaankin molemmin puolin innolla.

Yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Rekula näkee Teerenpelin tarjoavan loistavat puitteet klubitoiminnalle ja laajemmallekin yhteistyölle. “Konserttien ja jamien lisäksi toimintaan onkin suunnitteilla myös luentoja jazzin historiasta, jazzstandardeihin tutustumista levyraatien muodossa sekä muuta sosiaalista oheistoimintaa. Jäsenille on luvassa mm. etuja lippujen hinnoissa.

Teerenpeli-yhtiöiden ketjujohtaja Noora Kaakko on samoilla linjoilla. “Teerenpelissä viime kesänä tehdyssä remontin myötä saimme live-musiikille ja muulle ohjelmatarjonnalle loistavat puitteet. Jazzklubi konseptina sopii Teerenpelin kattavaan ohjelmatarjontaan loistavasti”. Kaakko muistuttaa myös ravintolan pitkistä perinteistä jazzmusiikin saralla, vietettiinhän Teerenpelissä vuosikaudet Lahden Jazztorin Jatkoaikajazzeja. “Jazzklubin kevään ohjelmakattaus on erittäin kiinnostava. Keikkojen jälkeiset jamit takaavat, ettei ilta jää kesken! Uskon, että tämä kiinnostaa ja saa liikkeelle lahtelaisia musiikin ystäviä, mutta keikkoja tullaan katsomaan ja jamittelemaan myös kauempaa.”

RIITTA PAAKKI QUARTET

Riitta Paakki Quartetin tyylissä kohtaavat Riitta Paakin selkeä soittotyyli, Manuel Dunkelin voimakas ja vivahteikas soundi sekä Antti Lötjösen ja Joonas Riipan muodostama poreileva rytmisektio. Paakin vauhdikkammat sävellykset soivat arvonsa tuntevasti vuosikymmenten takaista bebopia, rauhallisemmat maalailevat perisuomalaisia melankolisia maisemia. Kokoonpanon yhteissointi on totaalista tilanteen ja sävellyksen hallintaa. Riitta Paakki Quartetin vuonna 2020 julkaistu levy Piste oli Emma-palkintoehdokas vuoden jazz-albumiksi ja Helsingin Sanomien arviossa se sai täydet viisi tähteä.

Riitta Paakki – piano
Manuel Dunkel – tenorisaksofoni
Antti Lötjönen – basso
Joonas Riippa – rummut

AARNI HÄKKINEN QUARTET

Grammy-ehdokkaanakin kannuksiaan kiillottanut pasunisti Aarni Häkkinen tuo lavalle oman kvartettinsa, jossa uuden sukupolven eturivi kohtaa lahtelaistuneen konkaripianisti Mikael Jakobssonin. Häkkinen tunnetaan erityisesti työstään big band -musiikin parissa, mutta hän on kotonaan myös pienemmän kokoonpanon keulassa. Arttu Huopainen ja Tuomas Talvi ovat hioneet keskinäistä yhteissoittoaan jo vuosia, ja molemmat ovat keränneet mainetta Suomen jazzkentällä lukuisten yhtyeenjohtajien luottopelaajina. Pianisti Mikael Jakobsson on suomalaiselle jazzyleisölle tuttu jo vuosien takaa muun muassa The Five Corners Quintetistä. Häkkinen ja Jakobsson opettavat kumpikin Lahden konservatoriossa, ja molemmat on nähty myös UMO Helsinki Jazz Orchestran riveissä.

Aarni Häkkinen – Pasuuna
Mikael Jakobsson – Piano
Tuomas Talvi – Basso
Arttu Huopainen – Rummut

MULLIGANES FEAT JULIA VUORINEN

Lahtelainen Mulliganes esittää cool jazzia. Tämä melodinen suuntaus syntyi Yhdysvaltain länsirannikolla 1950-luvulla riehakkaan be bopin vastareaktioksi ja sitä aikanaan kutsuttiin myös ”älylliseksi jazziksi”, koska se mm. ihannoi klassista musiikkia. Uranuurtajista yksi oli Gerry Mulliganin kvartetti, jonka luomaa sointikuvaa jälleen saatetaan eläväksi Martti Peipon luotsaaman kokoonpanon voimin.

Julia Vuorinen tunnetaan monipuolisena artistina ja pedagogina. Hän on tehnyt uraa lukuisissa kevyen musiikin yhtyeissä ja projekteissa sekä esiintynyt useilla jazzfestivaaleilla. Hän on myös toiminut jazzia ja suomenkielistä soulia yhdistävän Bitter Sweet -yhtyeen solistina.

Julia Vuorinen – laulu
Timo Hiipakka – trumpetti,
Martti Peippo – baritonisaksofoni,
Jussi Seppälä – kontrabasso,
Lari Hermanni Lius – rummu