Hepa Halme Prospekt julkaisee uuden Prospektagon-albumin 13.1.2023

1033
lukukertaa

Saksofonisti Heikki ”Hepa” Halmeen yhtye Halme Prospekt julkaisee uuden albumin ’Prospektagon’ 13.1.2023. Vuosikymmeniä kotimaisen jazzin kärkikaartiin kuuluneen Halmeen sävelkynä on edelleen terävä ja svengi huippuluokkaa. Albumilla kuullaan myös tärkeitä vierailuja: niin Hannu Salaman resitaatiota kuin myös edesmenneen trumpetisti Matti Riikosen viimeisimpiä taltioituja säveliä.’Prospektagon’ on Halme Prospekt -yhtyeen viides pitkäsoitto, ja se julkaistaan CD:nä ja suoratoistona. Albumin julkaisua juhlistetaan yhteensä kolmen julkaisukonsertin verran: Hämeenlinnassa ja Tampereella tammikuussa ja Helsingissä maaliskuussa.

”Prospektagon levyn tuotannollinen idea oli aiemmista levyistä poiketen tehdä suoraviivainen ilman päällesoittoja tai editointeja toteutettu uutta Halme Prospekt -soundia edustava levy”, kertoo Halme levyn syntyvaiheista. ”Idean toetuttaminen alkoikin hyvin, treeniksellä äänitetyt demoversiot uusista kappaleista kuulostivat lupaavilta. Studio oli buukattu, bändi oli iskussa ja valmis tositoimiin. Mutta sitten iski pandemia ja suuri epätietoisuus. Päätimme jatkaa syksymmällä jolloin aloitimme uuden harjoitusperiodin, studioon mentäisiin seuraavan vuoden alussa.

Kohtalo kuitenkin puuttui peliin pandemiaakin pahemmin. Trumpetistimme Matti Riikonen kuoli keväällä 2021 lyhyen aikaa sairastettuaan. Homma oli aloitettava vielä kerran uudelleen. Ei tuntunut mielekkäältä kerrata aiemmin harjoiteltua vaan päätimme uuden trumpetistin sisäänajon myötä ottaa myös kokonaan uusia kappaleita työn alle. Niinpä levy onkin paitsi hyvästijättö Matille – jota kuullaan Sensible Things kappaleessa sämplättynä – myös askel uuteen, rouheampaan ja svengaavampaan mutta toisaalta sensitiivisempään ja improvisatorisempaan ilmaisuun.

Levy toteutettiin yhden vuorokauden sisällä tapahtuneen intensiivisen soittorupeaman aikana. Lopputulos on edustava esimerkki tekijöidensä muusikkoudesta ja Halme Prospektin vuosien myötä yhä luontevammaksi muotoutuneesta yhteistoiminnasta.  Se kunnioittaa asianmukaisesti myös Matti Riikosen – jolle levy on omistettu –  muistoa ja hänen koko yhtyeen historian mittaista panostaan Halme Prospekt -soundin oleellisena osatekijänä.”——

Halme Prospekt sai alkunsa vuosituhannen vaihteessa toimeksiannosta järjestää vaihtelevilla kokoonpanoilla toteutettavia sessioita Helsingin keskustassa toimineiden Mother´s ja Soup ravintoloiden alkuiltojen ohjelmanumeroksi. Hieman yllättäen sessioiden vapaamuotoinen meininki osoittautui pienimuotoiseksi menestykseksi.

Ensimmäisen levyn (Nine steps in line of beauty) idea oli syntynyt jo muutama vuosi aiemmin ja sen toteuttaminen alkoi Teho Majamäen kanssa Suomenlinnan Sea Wolf -studiolla. Äänityksiä jatkettiin sen jälkeen rauhalliseen tahtiin parin vuoden ajan monien muiden (mm. Jarmo Saari, Teppo Mäkynen, Janne Haavisto, Miikka Paatelainen, Mamba Assefa, Samuli Kosminen) kanssa ja levy ilmestyi vuoden 2003 alussa.

Seuraavaa levyä edelsi Hepa Halmeen kvanttihyppy digitaaliteknologian syövereihin. Pro Tools -ohjelmiston opettelu omin neuvoin oli kuoppainen taival mutta kesän 2005 aikana homma alkoi luonnistumaan ja siinä samalla syntyi jo biisiaihioita joista vähitellen hahmottui tietynlainen kokonaisuus. Matkan varrella mukaan tulivat Affe Forsman, Arttu Tolonen ja Matti Riikonen eli ensimmäinen nykyisen Halme Prospekt -kokoonpanoon esimuoto alkoi hahmottumaan.

Prospektor levy ilmestyi vuonna 2008 ja siitä alkoi myös Halme Prospektin intenstiivinen live-aktiviteetti joka kulminoitui Liberte-ravintolassa ja Korjaamolla vuosina 2009/11 operoineeseen Prospektor-klubiin jossa bändi esiintyi säännöllisesti kera nimekkäiden ja ansioituneiden vierailevien artistien (Olavi Louhivuori, Seppo Kantonen, Jarmo Saari, Pentti Dassum, Asa, Pekko Käppi, Roi Vaara). Ohjelmisto uusiutui kerta kerralta ja pian olikin jo levyn muotoon hahmottuva uudenlainen kokonaisuus kasassa. Uutta oli levyn kirjallinen ulottuvuus, tekstin tekijöinä ja tulkitsijoina toimivat Hannu Salama, Asa ja Paula Vesala. Vuonna 2011 ilmestyneen Prospektrum-levyn  julkaisijana toimi TUM-records.

TUM-recordsin puitteissa jatkettiin yhteistyötä kahden muun julkaisun verran. Ne olivat Hannu Salaman ja Hepa Halmeen nimellä julkaistut kaksi kirjallista äänilevyä (Auringonnousun talosta helvetin kuuseen; 2015 ja Lähtöpassi tulevaan; 2020) jotka sisälsivät Salaman uusi proosarunotekstejä ja Halmeen musiikkia jonka toteuttamisessa oli mukana myös Halme Prospektin muusikoita.

Seuraavat Halme Prospekt -levyt Pajazzo (2015) ja Bluespektor (2018) julkaistiin Karkia Mistika Recordsin toimesta. Keikkailu jatkui harvakseltaan mutta säännöllisesti pandemian alkamiseen saakka. Trumpetisti Matti Riikosen vuonna 2021 tapahtuneen  menehtymisen myötä kokoonpanon uudeksi trumpetistiksi tuli Eero Savela (Plutonium 74, Bad Ass Brass Band, Atmosfärg).

HALME PROSPEKT: Prospektagon – ECD-2022175TRACKLIST:1. Harmattan2. Hustoi3. Digelius After Dark4. Bluesinclusion5. Sensible Things6. Mono Flow7. Alone in a Hole8. AnakromantikRecorded by Petri Majuri, E-Studio, SipooMixed by Mamba Assefa, Ambience Studio, HelsinkiMastered by Teemu Korpipää, Popnalli, Helsinki

Hepa Halme – sax, fluteEero Savela – trumpetEsa Onttonen – guitarArttu Tolonen – electronics, percussionTapani Varis – bass, baritone saxAlf Forsman – drumsfeat.Noël Saizonou – percussion (2,6)Matti Riikonen – trumpet (5)Hannu Salama – recitation (7)

HALME PROSPEKT – LIVE13.1.2023 – Suistoklubi, Hämeenlinna24.1. 2023 – Eclipse Jazz Club, Kulttuuriravintola Kivi, Tampere29.3.2023 – Rytmihäiriö -klubi, Helsinki