Jazz Jkl Live on Jyväskylän jazzsyksyn vahva runko

600
lukukertaa
Jarmo Saari ja Emma Salokoski. Kuva: Jouni Väänänen.

To 10.9. Mathias Sandberg Trio feat. Tuomas Paukku 
Vakiopaine Jyväskylä. klo:19:00 liput 10€. osoite kauppakatu 6

Jazzkitaristi ja säveltäjä Mathias Sandberg on jo pitkään ollut vaasalaisen jazzelämän kantavia voimia niin aktiivisena freelance-muusikkona kuin klubisarjojen taiteellisena tuottajana. Sandbergin johtaman trion tuoreella The Doctor -levyllä ja sen julkaisukiertueella kuullaan perinnetietoista ja lämpimästi svengaavaa jazzia.  Kauden avauksessa solistivieraana on Mathias Sandberg Trion ehdotuksesta Jazz Jkl Live -konserttisarjan tuottaja, kitaristi Tuomas Paukku.

Mathias Sandberg – kitara
Zacharias Holmkvist – basso
Stefan Brokvist – rummut
Tuomas Paukku – kitara

To 24.9. Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri
Poppari, Jyväskylä, klo 20:00 Liput 10/15€, osoite Puistokatu 2-4

Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri on vahvasti improvisoiva, akustinen kvartetti. Magnetia Orkesterin juurevat esiintymiset ja maanläheisen lämmin soundi ovat keränneet runsaasti kiitosta myös kansainvälisellä jazzkentällä. Saksofonisti Pauli Lyytinen kuuluu rohkeimpiin ja omalaatuisimpiin jazzmuusikoihimme. Huippukokoonpanossa Lyytisen kanssa soittavat kansainvälisesti arvostetuimpiin kuuluva suomalaistrumpetisti Verneri Pohjola, Mopo-yhtyeestä tuttu basisti Eero Tikkanen sekä omalla tyylikkyydellään yhä uudelleen säväyttävä rumpali Mika Kallio.

To 8.10. Olli Soikkeli Trio 
Poppari, Jyväskylä, klo 19:00 Liput 15/10€ osoite Puistokatu 2-4

New Yorkissa asuva Olli Soikkeli on noussut yhdeksi maailman arvostetuimmista gypsy jazz -kitaristeista. Nyt hän esiintyy Suomessa yhdessä Grammy-palkitun pianistin, Marian Petrescun ja niin ikään New Yorkissa vaikuttavan basisti Kaisa Mäensivun kanssa. Soikkeli on esiintynyt genren maailmantähtien rinnalla jazzklubeilla ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Huffington Post sekä All About Jazz -lehdet valitsivat Soikkelin Rhythm Future Quartetin levyn Travels yhdeksi vuoden 2016 parhaista jazzalbumeista.

Pe 23.10. Jazz Jkl Live: Emma Salokoski & Jarmo Saari Duo
Poppari, Jyväskylä, Klo 19:00 ja 21:30, Liput 20/15€ puistokatu 2-4

Suomen eturivin artisteihin kuuluva Emma Salokoski on pitkällä urallaan vaikuttanut useissa kokoonpanoissa ja julkaissut lukuisia albumeja. Laulaja on esiintynyt niin sinfoniaorkesterien solistina kuin rockfestivaalien päälavoilla. Duon toinen osapuoli Jarmo Saari on yksi sukupolvensa omaleimaisimpia kitaristeja. Emma Salokosken rakastetut levytykset ja tarkasti valitut lainakappaleet heräävät nyt eloon tuoreina ja intiimeinä duosovituksina. Niissä kuuluu inspiraatio Suomen luonnosta sekä rytmimusiikista ympäri maailmaa.

Pe 6.11. Jazz Jkl Live: Quartet Ajaton 
Vakiopaine, Jyväskylä, klo 19:00, Liput 15/10€ kauppakatu 6

Laulaja Mia Simanaisen perustama eriskummallinen kvartetti puhaltaa määritelmät taivaan tuuliin luodessaan vanhasta uutta. Yhtyeen muusikoiden taustat ulottuvat laajalle: jazzmusiikista barokkiin, argentiinalaisesta tangosta nykymusiikkiin, improvisointiin ja kaiken maailman kokeiluihin. Quartet Ajaton julkaisi esikoislevynsä Elixir vuonna 2016 ja videokokoelman 2018. Nyt julkaistavalla toisella albumilla kuullaan renessanssi- ja barokkiajan sävellyksiä kvartetin omintakeisen arvaamattomaan tyyliin sovitettuna.

Mia Simanainen – laulu
Henrik Sandås – bandoneón
Kari Ikonen – Moog-syntetisaattori
Mikko Perkola – viola da gamba

To 12.11. Jazz Jkl Live: Koutus
Poppari, Jyväskylä, klo 19:00 Liput 15/10€ puistokatu 2-4

Koutus on harmonikansoittaja-säveltäjä Harri Kuusijärven fuusioprojekti, jonka monista nykymusiikin muodoista ammentavaa musiikkia on kuvailtu muun muassa “avantfuusiohaitarijazziksi”. Yhtyeen albumit Koutus ja Music For A Family Picnic ovat keränneet ylistäviä arvioita kansainvälisesti niin rock-, jazz- kuin maailmanmusiikin kriitikoilta. Harri Kuusijärvi on uuden harmonikkamusiikin omaleimaisimpia tekijöitä. Säveltäjänä Kuusijärvi on noteerattu muun muassa Teosto-palkintoehdokkuudella vuonna 2020.

Harri Kuusijärvi – harmonikka ja elektroniikka
Veikki Virkajärvi – kitara
Mikael Myrskog – koskettimet ja elektroniikka
Jesse Ojajärvi – rummut

To 3.12. Jazz Jkl Live: Dalindèo
Poppari, Jyväskylä, klo. 19:00 Liput 15/10€  puistokatu 2-4

Valtteri Laurell Pöyhösen johtama sekstetti tunnetaan erinomaisena ja rajoja rikkovana livebändinä. Uusimmalla Dark Money -albumilla jyllää vaikutteita mm. 1970-luvun alun Miles Davisin tuotannosta, Charles Mingusin yhtyeiden raa’asta live-energiasta ja Sun Ran psykedeelisestä avaruusjazzista. Dark Moneyn musiikki on syntynyt Dalindèon kollektiivisesta energiasta ja yhtyesoundista, joka on kehittynyt huippuunsa viimeisen 15 vuoden aikana.

Valtteri Laurell Pöyhönen – kitara, syntetisaattori, Wurlitzer
Pope Puolitaival – tenorisaksofoni, huilut
Jose Mäenpää – trumpetti
Pekka Lehti – basso
Jaska Lukkarinen – rummut
Rasmus Pailos – perkussiot, elektroniikka

To 17.12. Jazz Jkl Live: Tuomas Paukku Scription 
Poppari, Jyväskylä, klo. 19:00 Liput 15/10€ puistokatu 2-4

Vuonna 2016 perustettu Tuomas Paukku Scription edustaa vahvaa ja persoonallista näkemystä suomalaisessa nykyjazzissa. Paukun rajaton musiikillinen kiinnostus kuuluu hänen pääprojektinsa sävellyksissä monisävyisen avarasti. Scriptionin omaleimainen ja tiivistunnelmainen musiikki jylhine ja syklisesti etenevine tunnelmineen onkin sykähdyttänyt musiikin ystäviä yli genrerajojen. Scriptionin debyyttialbumi julkaistiin 2018, ja se huomioitiin arvostetulla Spotify’n State of Jazz -soittolistalla.

Tuomas Paukku – kitara
Artturi Rönkä – piano
Janne Tuovinen – basso
Tomi Saikkonen – rummut