Bill Frisell saapuu porilaisen Validi Karkia -klubin 10-vuotisjuhlaan

1233
lukukertaa
Kuva: Monica Frisell.

Yksi merkittävimmistä ja tunnistettavimmista modernin jazzkitaran äänistä, amerikkalainen Bill Frisell saapuu esiintymään Poriin Validi Karkia -klubin 10-vuotisjuhlaan helmikuun 10. päivä 2021.

Maaliskuussa 70 vuotta täyttävän Grammy-palkitun Frisellin ura pitää sisällään kymmeniä soololevyjä ja satoja levytyksiä John Zornista Elvis Costelloon ja Marianne Faithfullista Norah Jonesiin. Hänet on useana vuonna valittu amerikkalaisen jazzlehti DownBeatin kriitikkoäänestyksissä vuoden parhaaksi kitaristiksi ja on Pat Methenyn sekä John Scofieldin ohella yksi suurista jazzkitaran visionääreistä.

Frisellin ensi helmikuun harvinaislaatuinen soolokeikkojen visiitti Eurooppaan pitää sisällään ainoastaan esiintymiset Porissa ja Pariisissa, Validin keikan ollessa kaikkiaan hänen kymmenes esiintyminen Suomessa.

Olennaisena ECM-levy-yhtiön artistina 80-luvun alusta saakka, Frisellin musiikki on seikkaillut folkin, countryn, Americanan ja elokuvamusiikin vaikutteiden parissa. 2011 ilmestynyt All We Are Saying -albumi teki kunniaa John Lennonin sävellyksille. 2019 Frisell debytoi Blue Note -levymerkillä julkaisten levyn Harmony, jolla isossa roolissa oli vokalisti Petra Haden.

Porin sooloesiintyminen on vuoden 2018 Music IS -levyn kaltainen rohkea heittäytyminen loopper-pedaalien kanssa yleisön eteen ilman yhtyeen tuomaa turvaa.

Ensimmäisen Suomen keikkansa Bill Frisell soitti 1987 Tavastia-klubilla saksofonisti Tim Bernen bändissä. Pari vuotta myöhemmin John Zornin Naked Cityn riveissä Tampere Jazz Happeningissä, minkä keikan taltioinnin YLE TV2 esitti myöhemmin. Poriin Frisell saapui ensi kerran 1990 Suomen Jazzliiton kutsumana, jonka tuottama kokeellisemman musiikin Ultra Music Meeting -kokonaisuus oli osa Pori Jazz -festivaalia. Ohjelmaan merkitty Bill Frisell Quartetin keikka houkutteli nuoren kitaristinalun Validin Jyrki Laihon paikalle. Sen konsertin jättämät vahvat jäljet on todettavissa nyt 30 vuotta jälkeenpäin.

“It’s hard to find a more fruitful meditation on American music than in the compositions of guitarist Bill Frisell. Mixing rock and country with jazz and blues, he’s found what connects them: improvisation and a sense of play. Unlike other pastichists, who tend to duck passion, Mr. Frisell plays up the pleasure in the music and also takes on another often-avoided subject, tenderness.” – The New York Times

”He’s had one of the loudest impacts on creative guitar” – Nels Cline / Wilco

”I’m a fan of Bill Frisell’s music for a lot of reasons” – Paul Simon

Tämän vuoden Pori Jazzin peruunnuttua on kaupungin kansainvälisen jazzin tarjonta Validi Karkian harteilla. Validi toivoo, että tämä näkyisi selkeästi kaupungin taloudellisessa tuessa klubille. Tarkoitus on päästä aloittamaan syyskausi 10.8. Charlie Hunterin ja Lucy Woodwardin keikalla. Jo valmis syyskauden ohjelma julkistetaan kesäkuun aikana koronan määrittämissä puitteissa.

Kymmenvuotis-kevään hyvinkin kitaraorientoitunut ohjelma pitää myös sisällään koronan takia peruuntuneet Frank Gambale All Star Bandin ja Nate Wooley Columbia Icefield feat. Mary Halvorsonin.

Ma 10.08.2020 Validi Karkia -klubi:
CHARLIE HUNTER & LUCY WOODWARD (USA)

Ma 19.10.2020 Validi Karkia -klubi:
JOHN SCOFIELD & DAVE HOLLAND (USA/UK)

La 12.12.2020 Validi Karkia -klubi:
TUOMARI NURMIO & TOHTORI HILLILÄ

Ke 10.02.2021 Validi Karkia 10v.:
BILL FRISELL SOLO (USA)

Ti 30.03.2021 Validi Karkia -klubi:
FRANK GAMBALE ALL STAR BAND (USA/FRA/HU)
(Frank Gambale, Hadrien Feraud, Gergo Borlai, tba)

xx.06.2021 Validi Karkia -klubi:
NATE WOOLEY COLUMBIA ICEFIELD (USA)
(Nate Wooley, Mary Halvorson, Susan Alcorn, Ryan Sawyer)

https://www.billfrisell.com
Spotify

Riffi
Youtube

BILL FRISELL: A PORTRAIT (2017)
Dokumenttielokuva, ohjaus Emma Franz

Bill Frisell Suomessa:

16.03.1987 Tim Berne Quartet / Helsinki, Tavastia
01.11.1989 Naked City / Tampere Jazz Happening
12.07.1990 Bill Frisell Trio / Pori Jazz, Ultra Music Meeting
06.06.1992 Bill Frisell Trio / Kerava Jazz
19.07.1996 Bill Frisell Quartet / Pori Jazz, Cotton Club
20.07.1996 Bill Frisell Quartet / Pori Jazz, Kirjurinluoto
29.08.2012 All we are saying – the music of John Lennon / Helsingin Juhlaviikot
01.11.2014 Guitar in the Space Age / Tampere Jazz Happening
13.07.2017 Bill Frisell Trio / Pori Jazz, Kirjurinluoto
10.02.2021 Bill Frisell soolo / Pori, Validi Karkia 10v.

Bill Frisellin yhteistyökumppaneita:
Gavin Bryars, Don Byron, Ron Carter, Loudon Wainwright III, Elvis Costello, Suzanne Vega, Jerry Douglas, Marianne Faithfull, Robin Holcomb, Wayne Horvitz, Paul Motian, Rinde Eckert, Caetano Veloso, Rickie Lee Jones, David Sylvian, Bono, Ron Sexsmith, Vic Chesnutt, Van Dyke Parks, Dave Holland, Elvin Jones, Laurie Anderson, Paul Simon, Vinicius Cantuaria, John Scofield, Jack DeJohnette, Lee Konitz, Hal Willner, Ginger Baker, Charlie Haden, Marc Ribot, T Bone Burnett, Kenny Wheeler, Joe Lovano, John Zorn, Jan Garbarek, Gary Burton, Joey Baron, Marc Johnson, Vic Chesnutt, elokuvaohjaajat Wim Wenders, Gus Van Sant ja Rory Kennedy, sarjakuvataiteilija Gary Larson ja kuvataiteilija Jim Woodring…

https://www.facebook.com/validikarkia/