Kitaralegenda Marc Ribot tammikuussa Poriin

1454
lukukertaa
Kuva: Sandlin Gaither.

Tom Waitsin, Elvis Costellon ja Robert Plantin kanssa soittanut amerikkalainen kitaristilegenda Marc Ribot saapuu Poriin Validi Karkia -klubin intiimille soolokeikalle tammikuussa. Ensimmäisen kerran Suomessa Wilson Pickettin taustabändissä 1982 vieraillut Ribot tunnetaan ennen kaikkea Tom Waitsin läpimurtolevyjen Rain Dogs ja Frank’s Wild Years pisteliäänä aisaparina. Myöhemmät kollaboraatiot mm. Elvis Costellon, Marianne Faithfullin, Robert Plantin & Alison Kraussin kanssa ovat tehneet Marcista yhden halutuimmista ja viileimmistä vierailijanimistä levyjen artistikrediitteihin. Jazz-diggareille Ribot on tullut tutuksi aikanaan Lounge Lizardsin, John Zornin ja McCoy Tynerin kanssa tekemiltään levyiltä. Omat soololevyt Rootless Cosmopolitans-, Shrek-, Ceramic Dog- ja The Young Philadelphians yhtyeillä ovat lähimpänä hänen musiikillista kokeilijansieluaan ja edustavatkin tyylisuunniltaan vapaasti kaikkea mahdollista: haitilaista klassista, kuubalaista musiikkia, Philadelphian soulia, puhumattakaan klezmer-, blues- ja free jazz -vaikutehybrideistä. Viimeisin reilu vuosi sitten ilmestynyt ’Songs Of Resistance 1942-2018’ koostui vastarintaliikkeiden protestilauluista 40-luvulta saakka, nyt Donald Trumpin politiikkaa vastaan suunnattuna. Huomionarvoisimpana levyllä on vanha antifasistinen folk-balladi Bella Ciao (Goodbye Beautiful), joka tunnetaan kotimaisena versiona eri tulkinnoista, kuten Arja Saijonmaa (1972), Kai Hyttinen (1969) ja Pyhät Nuket (1984). Ribot sai kappaleelle solistiksi Tom Waitsin, jonka ainoa levytys kappale on viimeisen kolmen vuoden aikana.

Youtube: Bella Ciao (Goodbye Beautiful) feat. Tom Waits

Tuorein soololevy Songs Of Resistance 1942-2018 (Spotify)

Youtube: Marc Ribot solo live at Jarasum Jazz Festival 2018

http://marcribot.com/

Riffi-lehden Ribot-haastattelu

Ke 29.01.2020
Validi Karkia esittää:
MARC RIBOT (USA)
(Marc Ribot: akustinen kitara)
Showtime klo 19.00, ovet klo 18.30
Ennakkoliput 35€. Konsertti on ikärajaton.
(Ennakkovaraukset: kukkesand@hotmail.com)
Osoite ilmoitetaan myöhemmin.
Konsertin järjestää Validi Karkia -klubi