Turku Jazz Festivalin 50-vuotisjuhlien ohjelma valmis

1169
lukukertaa

50-vuotiasta Turku Jazz Festivalia juhlitaan maaliskuussa huippuesiintyjien seurassa. Kansainvälistä tähtiloistoa Turkuun tuovat Billy Cobham, Trygve Seim ja Nicola Conte yhtyeineen. Kotimaisia ykkösnimiä ovat mm. Aili Ikonen, Jukka Perko, Outi Tarkiainen sekä Jarmo Saari. Festivaali esittelee juhlavuoden kunniaksi erityisesti turkulaista osaamista – Turku Jazz Orchestra, vuoden artisteista koottu Turku Jazz All Stars, kitaristi Kari Antila sekä myös viisikymppisiään juhliva Niklas Winter tuovat ohjelmistoon vahvaa paikallisväriä. Turku Jazzin vuoden artistina loistaa trumpetisti Ilkka Arola.

Turku Jazz Festivalin 50-vuotista taivalta juhlistetaan 6.-10. maaliskuuta 2019 viisipäiväisen tapahtuman merkeissä. Juhlavuoden ohjelmisto on rakennettu festivaalin historiaa kunnioittaen ja jazzmusiikin tulevaisuuteen kurkottaen. Laadukkaasta kansainvälisestä ja kotimaisesta jazzmusiikista nautitaan loistavissa puitteissa Logomossa, Åbo Svenska Teaterissa ja Tiirikkalassa.

Logomon kolmen lavan jazzkeidas avataan hyvän musiikin ystäville viikonlopuksi. Perjantai- ja lauantai-illat aloitetaan bistromaisessa Teatrossa ilmaiskonserteilla, joissa esiintyvät pianisti Riitta Paakin ja saksofonisti Manuel Dunkelin duo sekä nuorten jazzkomeettojen OK:KO.

Turku Jazzin vuoden artisteista koostuva All Stars -kokoonpano kunnioittaa tapahtuman historiaa ja avaa Gallerian perjantain esittämällä festivaalilla 50 vuoden aikana esiintyneiden kansainvälisten huippumuusikoiden sävellyksiä. Big band Turku Jazz Orchestran kapellimestariksi festivaaleille saapuu lahjakkaimpiin kotimaisiin säveltäjiin kuuluva, kansainvälisesti menestynyt Outi Tarkiainen. Hän tuo festivaalin ohjelmistoon tuoreen teoksensa Unpainted Portraits, joka levytettiin hiljattain Grammy-palkitun Norrbotten Big Bandin toimesta. Saksofonistit Linda Fredriksson ja Adele Sauros esiintyvät rumpali Olavi Louhivuoren ideoiman Superposition!-yhtyeen solisteina, ja perjantai-illan kansainvälisenä tähtenä loistaa italialaiskitaristi Nicola Conte yhdessä Spiritual Galaxy -yhtyeensä kanssa solistinaan ghanalaislähtöinen laulaja Bridgette Amofah.

Festivaalin lauantaina laulaja Aili Ikonen ja saksofonisti Jukka Perko johdattavat Teatro-salin lavalle uuden projektinsa, jossa mm. Dusty Springfieldin nostalgisia hittejä kuullaan legendaarisen laulaja-lauluntekijä Hectorin uusilla suomenkielisillä teksteillä. Turku Jazzin vuoden artisti 2019 Ilkka Arola tuo festivaalille jazzia, maailmanmusiikkia ja folkia tuoreella tavalla yhdistelevän yhtyeensä, ja lauantain kansainvälinen artistivieras on norjalainen huippusaksofonisti Trygve Seim, jonka tuore Helsinki Songs -projekti edustaa pohjoismaista jazzilmaisua parhaimmillaan. Multi-instrumentalisti Jarmo Saari julkaisee festivaalin alla uuden albuminsa, jonka julkaisua juhlitaan saksofonisti Timo Lassyn tähdittämän uniikin yhtyeen vyöryvällä energialla lauantai-illan päätteeksi.

Festivaaliviikko käynnistyy keskiviikkona 6.3. tunnelmallisessa Café Tiljanissa, kun niin ikään viisikymppisiään juhliva turkulaiskitaristi Niklas Winter nousee lavalle kansainvälisen trionsa kanssa. Åbo Svenska Teaterin pääsalissa torstaina 7.3. järjestettävässä suuressa juhlakonsertissa kuullaan kotimaisia jazzlegendoja ja kansainvälisiä maailmantähtiä. Konsertin aloittaa jo vuoden 1969 ensimmäisessä Turku Jazz -tapahtumassa esiintynyt Eero Koivistoisen kvartetti. Illan toinen esiintyjä on 75-vuotiskiertueellaan Turkuun saapuva todellinen rumpalilegenda Billy Cobham. Torstain myöhäisiltaa vietetään Tiirikkalassa jammaillen Turun konservatorion opiskelijoiden ja mestarirumpali Jaska Lukkarisen seurassa.

Juhlafestivaali päättyy sunnuntaina turkulaiskitaristi Kari Antilan ja urkuri Karri Luhtalankansainvälisesti kiitellyn Organ Brothers -kokoonpanon brunssikonserttiin ja päätösjameihin Tiirikkalassa.

Trumpetisti Ilkka Arola on Turku Jazzin vuoden artisti 2019

Kuva: René Garmider Photography.

Turku Jazzin vuoden artistiksi on valittu maailmanmusiikin sävyjen taituri, trumpetisti Ilkka Arola. Turkulainen muusikko ja säveltäjä on kartuttanut sävelkieltään opintomatkoilla ympäri maailman. Maaliskuun Turku Jazz Festivalille hän tuo toista albumiaan viimeistelevän musiikillisen keitoksensa, Ilkka Arola Sound Taginen. Vuoden artisti nousee Logomon lavalle myös Turku Jazz All Stars -kokoonpanon riveissä.

Turku Jazz Festival nimeää vuosittain ansioituneen jazzmuusikon Turku Jazzin vuoden artistiksi. Kyseeseen voi tulla nuori nouseva kyky tai jazzmusiikin parissa arvokkaan elämäntyön tehnyt muusikko. Valinnassa painotetaan aktiivisuutta erityisesti Varsinais-Suomen alueella. Vuoden artisti 2019 Ilkka Arola (s.1988) on turkulainen monipuolinen muusikko, joka yhdistää musiikissaan jazzia maailman soundeihin ja rytmeihin. Matkustaminen ja musiikin tutkiminen erityisesti Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa ovat vaikuttaneet vahvasti Arolan ilmaisuun ja sävelkieleen. Arola soittaa erikoista neliventtiilistä Quartertone-trumpettia, joka mahdollistaa arabimusiikille ominaisten mikrointervallisävyjen käytön.

Elokuvamusiikin visuaalinen kerronta, monitasoiset ja vahvat rytmit, sekä tarttuvan toistuvat melodiat ovat Arolan musiikin ydin. Arolan yhtye Ilkka Arola Sound Taginekoostuu kuudesta suomalaisen rytmimusiikin huipputekijästä. Eri taustoista tulevien muusikoiden tuominen yhteen luo mielenkiintoisen keitoksen jazzia, maailmanmusiikkia ja folk-ilmaisua. Bändi on tunnettu intensiivisistä keikoistaan täynnä mielenkiintoisia äänimaisemia, vastustamattomia rytmikudoksia sekä koukuttavaa tarinankerrontaa.

Ilkka Arola on tehnyt pitkän opintokierroksen muualla ennen paluuta juurilleen takaisin Turkuun. Lukion jälkeen miehen tie vei Helsinkiin jazzmusiikin opintoihin. Arolan innostuttua arabimusiikista vei Glomas-maisteriohjelma hänet Sibelius-Akatemian kautta Tanskan Aarhusiin, jossa hän opiskeli kaksi kevättä the Royal Academy of Music -oppilaitoksessa. Opinnot sisälsivät opintomatkoja Intiaan ja Maliin, ja Arola vietti myös kolme kuukautta Palestiinassa. Eläminen Lähi-Idän pahamaineisen kriisin keskellä oli voimakas kokemus ja vaikutti suuresti myös Arolan kehutun debyyttialbumin From the Depths of the Earth (2017) sävellyksiin.

Turkuun perheensä kanssa asettunut vuoden artisti kokee tärkeänä olla mukana kehittämässä Turkua kohti entistä monimuotoisempaa kulttuurikaupunkia. Arola konsertoi säännöllisesti Turku Jazz Orchestran riveissä sekä opettaa trumpetinsoiton saloja eteenpäin Turun Seudun Musiikkiopistolla. Freelancer-muusikon työ kuljettaa silti Arolaa jatkuvasti keikkareissuille ympäri Suomea ja Eurooppaa. Oman Sound Tagine -yhtyeensä lisäksi miehen soittoa voi kuulla muun muassa Balkan-vaikutteista musiikkia esittävässä Jaakko Laitinen ja Väärä Raha -kokoonpanossa. Profiloituminen Lähi-Idän musiikin ja jazzin osaajana on tuonut Arolalle mielenkiintoisia yhteistyökuvioita myös elokuvamusiikin puolelta sekä erilaisten yhtyeiden vierailevana solistina.

Ilkka Arola Sound Tagine julkaisee uuden albumin vuonna 2019 ja Turku Jazz Festivalin konsertissa lauantaina 9.3. tullaan kuulemaan pääasiassa tätä ohjelmistoa. Edellistä levyä riehakkaampi ote ja entistä laajempi soundikirjo yhteen hioutuneen yhtyeen käsissä enteilee mieleenpainuvaa ja energistä konserttielämystä maaliskuun juhlaviikonlopulle!

Turku Jazz Festival 2019 – OHJELMA

KESKIVIIKKO 6.3.

Café Tiljan, Åbo Svenska Teater, Eerikinkatu 13
19.00 Turku Jazz in Flames: Winter Hess Huntley (FI/DK/US)

TORSTAI 7.3.

Åbo Svenska Teater, Aurakatu 10
19.00 50 YEARS OF TURKU JAZZ: Eero Koivistoisen kvartetti -69
Celebrating Billy Cobham’s 75th Birthday with Crosswinds Project (US)

Tiirikkala, Linnankatu 3
22.00 Turun konservatorion workshop & Jaska Lukkarinen + Jam Session (vapaa pääsy)

PERJANTAI 8.3.

Logomo, Köydenpunojankatu 14
17.00 Teatro: OK:KO (vapaa pääsy)

18.00 Galleria: Turku Jazz All Stars
19.30 Teatro-sali: Turku Jazz Orchestra & Outi Tarkiainen: Unpainted Portraits
21.00 Galleria: Superposition!
22.30 Teatro-sali: Nicola Conte Spiritual Galaxy (IT/UK/FI)

24.00 Teatro: Jam Session (vapaa pääsy)

LAUANTAI 9.3.

Logomo, Köydenpunojankatu 14
17.00 Teatro: Riitta Paakki & Manuel Dunkel Duo (vapaa pääsy)

18.00 Galleria: Turku Jazzin vuoden artisti 2019: Ilkka Arola Sound Tagine
19.30 Teatro-sali: Aili Ikonen & Jukka Perko Avara: Dusty Springfield
21.00 Galleria: Trygve Seim Helsinki Songs (NO/FI/EE)
22.30 Teatro-sali: Jarmo Saari Republic feat. Timo Lassy

24.00 Teatro: Jam Session (vapaa pääsy)

SUNNUNTAI 10.3.

Tiirikkala, Linnankatu 3
12.00 Jazzbrunssi: Kari Antila & Karri Luhtala Organ Brothers
14.00 Final Jam Session (vapaa pääsy)

Ennakkoliput Logomoon myy Lippu.fi ja ÅST:lle Ticketmaster. Sunnuntain jazzbrunssiliput Tiirikkalasta.

Turku Jazz Festival haluaa kiinnittää huomiota ympäristönsuojeluun ja jatkaa yhteistyötään Saaristomeren Suojelurahaston kanssa. Lippu.fi tarjoaa Logomon konserttilipuille Saaristomeri-lisän, jolloin asiakkaat voivat halutessaan lahjoittaa 5 euroa lyhentämättömänä Saaristomeri-keräykseen. Varat käytetään Saaristomeren vesien tilan parantamiseen tähtääviin, tarkoin kohdennettuihin hankkeisiin.

turkujazz.fi
Turku Jazz Festival Facebookissa