Berliiniläinen Philipp Gropper’s Philm kiertää Suomessa 28.11. alkaen

1076
lukukertaa
Kuva: Frank Schemann.

Saksalaisen jazzin eturiviin noussut Philipp Gropper’s Philm saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen 28.11.–2.12. Charles Gilin Vapaat äänet -agentuurin tuottamalle kiertueelle. Yhtye vierailee Hämeenlinnassa, Turussa, Tampereella, Porissa ja Helsingissä. Tampereen konsertissa esiintyvät myös Verneri Pohjola & Mika Kallio Animal Image -ohjelmistollaan, ja Helsingin We Jazz -festivaalilla Philm jakaa lavan brittiläisen Phronesiksen kanssa.

Philipp Gropper’s Philmin vuonna 2017 julkaistu Sun Ship nostettiin alan lehdissä vuoden parhaiden jazzalbumien listalle, ja yhtyeen tuorein julkaisu Live at Bimhuis (2018) esittelee kokoonpanon monitahoista livesoundia. Vahvasti jazztraditiosta ponnistava kvartetti ei pelkää venyttää ilmaisuaan kohti kokeilevia ja seikkailullisia sfäärejä. Saksofonisti-säveltäjä Gropper kuvaileekin tradition merkitystä musiikilleen sekä perinteen sisäistämisen että sen kehittämisen kautta: ”Yritän jatkuvasti ymmärtää ja viedä eteenpäin jazzperinteen elinvoimaa ja tulta, ja tehdä samalla osani sen eteen, että vanhojen mestarien vaikutus kuuluu ja tuntuu yhä”.

Vuonna 2012 perustetun Philm-yhtyeen jäsenet kuuluvat tämän päivän saksalaisen jazzin kärkimuusikoihin: Elias Stemeseder on All About Jazzin eurooppalaisten jazzareiden kärkikastiin nostama pianisti, basisti Robert Landfermann on menestynyt myös soolourallaan ja rumpali Oliver Steidle tunnetaan Suomessa mm. kitaristi Kalle Kaliman Klima Kalima -yhtyeestä. Lähes seitsemän vuoden kiertämisen ja neljän albumin äänittämisen jälkeen kokoonpano on hitsaantunut luontevasti yhteen soittavaksi yksiköksi, jossa jokainen muovaa musiikkia omalla panoksellaan. Taitavan kokoonpanon tiivis ja orgaaninen yhteissoitto kuljettaa yleisöä vaihtelevien tunnelmien läpi soljuvana rytmisenä kudoksena, joka pyrkii Gropperin mukaan monimutkaisuudestaan huolimatta ensisijaisesti ”koskettamaan sieluja ja soittamaan musiikkia kaikille”.

Philipp Gropper’s Philm
Philipp Gropper, tenorisaksofoni / Elias Stemeseder, piano / Robert Landfermann, basso / Oliver Steidle, rummut

http://philippgropper.com/#/philm
https://whyplayjazz.de/philm

Philipp Gropper’s Philm Vapaat äänet -kiertueella Suomessa ja Virossa

28.11. klo 20 Hämeenlinna, Suisto-klubi
29.11. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto
30.11. klo 19 Tampere, Ylioppilasteatteri / Eclipse Jazz Club / Tampere Jazz Happening After Party*
1.12. klo 19 Pori, Pääkirjasto / Validi Karkia -klubi
2.12. klo 19 Helsinki, Korjaamo / We Jazz 2018**
4.12. klo 20 Tallinna, Philly Joe’s / Jõulu Jazz 2018

* Samassa konsertissa Verneri Pohjola & Mika Kallio: Animal Image
** Samassa konsertissa Phronesis (UK)

Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet
Kiertueen tukijat ja yhteistyökumppanit: Goethe Institut, Tampereen saksalainen kulttuurikeskus ja Kumu-rummut

Philipp Gropper’s Philm: Sun Ship (2017) ja Live at Bimhuis (2018) kuunneltavissa Spotifyssa

www.vapaataanet.fi