Manuel Dunkel tähtivieraana Tuomas J. Trion debyytillä

969
lukukertaa
Cover photo: Antti Kujanpää ; Cover design: Aarni Ylinen.

Jazzpianisti Tuomas J. Turusen luotsaama yhtye Tuomas J. Trio julkaisee debyyttilevynsä MEGETME Eclipse Music levymerkille 5. lokakuuta 2018.

Levy ohjelmisto koostuu täysin Turusen omista sävellyksistä. Tuomas J. Trio perustettiin vuonna 2012, jolloin kokoonpano soitti ensimmäiset konserttinsa Helsingissä. Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen yhtye palaa nyt esiintymislavoille entistä eheämpänä, solistivieraanaan Suomen hienoimpiin tenorisaksofonisteihin lukeutuva Manuel Dunkel.
Yhtyeen keulahahmo Tuomas J. Turunen tunnetaan työstään aktiivisena jazz- pianistina, -säveltäjänä ja -sovittajana. Hän on toiminut aiemmin pianistina ja säveltäjänä muun muassa Fifth Avenue -jazzyhtyeessä sekä Ilmavoimien Big Bandissa. Hän on työskennelleyt vakituisena pianistina maamme parhaimpien jazzlaulajien, kuten Aili Ikosen, Elena Mindrun ja Nina Myan yhtyeissä. Hän on myös konsertoinut viime vuosina Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Virossa, Hollannissa, Romaniassa ja Saksassa.

Uuden levyn – joka kantaa nimeä Megetme – musiikki on yhdistelmä amerikkalaisen jazzin perinnettä ja pohjoismaista jazzsoundia. Osa kappaleista on kunnianosoituksia jazzpianistilegendoille, kuten Thelonious Monk ja Cedar Walton. Nimikkokappale Megetme on sanaleikki Waltonin kappaleesta Ugetsu, josta se on saanut innoituksensa. Levyn ensimmäisen kvartettikappaleen nimi, Lexington, viittaa metropysäkkiin New Yorkissa, jonka nimi tarttui Turusen mieleen hänen vietettyään aikaa kaupungissa keväällä 2017. Levyn viimeinen kappale Luca on omistettu Turusen esikoispojalle, joka syntyi saman vuoden kesällä.

Omaa nimeä kantavan levyn julkaiseminen on ollut Tuomas J. Turusen pitkäaikainen haave. Myös trio-kokoonpano on ollut lähellä sydäntä, koska Turusen rakkaus jazzmusiikkia kohtaan on syttynyt kuuntelemalla tunnettujen amerikkalaisten jazzpianistien triolevyjä. Ensimmäinen Turusen teinivuosina ostama jazzlevy oli Bill Evansin legendaarinen Sunday At The Village Vanguard. Turunen kokee Evansin lyyrisyyden kuuluvan hänen soitto- ja sävellystyyliinsä jopa nykyään, vaikka sen jälkeen vaikutteita on saatu useilta muiltakin jazzpianisteilta, kuten Chick Corealta, McCoy Tynerilta sekä Oscar Petersonilta. Esikuvistaan huolimatta debyyttilevyltä kuuluu vahvana Tuomas J. Turusen oma ääni säveltäjänä ja pianistina.

Tuomas J. Trion basisti Jori Huhtala ja rumpali Tuomas Timonen ovat tämän päivän kysytyimpiä muusikoita Suomen jazzkentällä. Tuomas J. Turunen onkin kasannut ympärilleen oikean unelmajoukkueen soittamaan omaa musiikkiaan, ja lopputulokseen hän on enemmän kuin tyytyväinen.

Dunkelin, Turusen, Huhtalan ja Timosen välinen yhteissoitto on erittäin kommunikoivaa. Yhtye johdattelee kuulijan tuulen nopeudella tunnelmasta ja äänimaisemasta toiseen. Soittajat toimivat joukkueena puhaltaen yhteen hiileen, mutta venyvät myös virtuoottisiin soolo-osuuksiin omilla instrumenteillaan. Suomalaisen metsän hiljainen seesteisyys sekä New Yorkin ainutlaatuinen ja monimuotoinen energia yhdistyvät yhtyeen musiikissa erittäin omintakeisella ja koskettavalla tavalla.

Tuomas J. Trio feat. Manuel Dunkel: MEGETME Eclipse Music / ECD-201874
(julkaisupäivä 5.10.2018)

TRACKLIST:
1. Megetme
2. Lexington
3. Melancholy
4. Monky
5. Hymn
6. Kayak
7. Luca

Tuomas J. Turunen – piano, sävellykset
Jori Huhtala – basso
Tuomas Timonen – rummut
Manuel Dunkel – saksofonit (kappaleilla 2, 4, 5 ja 7)

Vuoden 2018 levynjulkaisukonsertit:
4.10. Koko Jazz Club, Helsinki (Liput 20 euroa)
6.10. Poppari, Jyväskylä (Liput 13,5 euroa)
2.11. April Jazz Club, Espoo (Liput 11,5 euroa)