Charles Mingusin omaelämäkerta vihdoin suomeksi

1129
lukukertaa

Jazzin jättiläisiin lukeutuvan Charles Mingusin omaelämäkerta Beneath the Underdog ilmestyy ensimmäistä kertaa suomenkielisenä käännöksenä lokakuun alussa. Koiraakin kurjempi -nimeä kantavan teoksen julkaisee Aviador Kustannus ja suomennoksesta vastaa Jussi Niemi. Kirjanjulkaisuklubeilla Helsingissä, Tampereella, Kotkassa ja Porissa kuullaan eläviä tulkintoja Mingusin musiikista.

Jazzin historian merkittävimpiin voimahahmoihin lukeutuvan basistin, pianistin, säveltäjän ja yhtyeenjohtajan Charles Mingusin omaelämäkerta Beneath the Underdog kuuluu jazzkirjallisuuden ehdottomiin klassikoihin. Suomeksi Koiraakin kurjempi -nimellä ilmestyvää teosta juhlistetaan Helsingissä Dubrovnik Lounge & Lobbyssa maanantaina 29.10. Tilaisuudessa tulkintojaan Mingusin musiikista esittävät suomalaisen jazzin kärkitekijöihin kuuluvat saksofonisti Mikko Innanen ja basisti Eero Tikkanen. Lisäksi paikan päällä kirjasta keskustelevat suomentaja Jussi Niemi ja Helsingin yliopiston Yhdysvaltain kirjallisuuden professori Bo Pettersson. Muut julkaisutilaisuudet järjestetään Kotkassa Ravintola Kairossa maanantaina 8.10., Tampereella Telakalla keskiviikkona 24.10. sekä Porissa Validi Karkia -klubilla sunnuntaina 16.12.

Koiraakin kurjempi on väkevä, raastava ja persoonallinen kuvaus kompromisseja kaihtavan mustan taiteilijan sielunmaisemasta 1940–60-lukujen Yhdysvalloissa. Charles Mingus työsti omaelämäkertaansa yli kaksikymmentä vuotta, ja se herätti ilmestyessään vuonna 1971 paljon keskustelua, muun muassa runsaiden ja suorasukaisten seksikuvaustensa takia.

”Charles Mingusin omaelämäkerta on ajaton, suuren jazzmuusikon testamentti musiikkinsa sekä kirjallisen ilmaisunsa ihailijoille”, kertoo Aviador Kustannuksen Vesa Tompuri. ”Suoraan sanoen ihmettelen, ettei Suomessa kukaan ollut aiemmin tähän hienoon teokseen tarttunut.”

Syvälle kirjoittajansa minuuteen sukeltava teos on lähempänä kaunokirjallisuutta kuin perinteisiä muusikkoelämäkertoja, mikä aiheutti aikanaan hämmennystä keikka-anekdootteja ja jazztriviaa janonneessa yleisössä sekä kriitikoissa. Koiraakin kurjempi haastaakin lukijansa elämään mielessään sen, minkä Charles Mingus koki etsiessään paikkaansa Yhdysvaltojen jyrkästi rotuerotellussa ja ennakkoluuloisessa ilmapiirissä. Rivien välissä väreilee alati hedonismin ja spirituaalisuuden välillä kamppaileva herkkä ja legendaarisen tulisieluinen taiteilija, jonka hartain toive on saada rakkautta ja kyetä myös antamaan sitä takaisin.

Charles Mingus Jr. (1922–1979) oli basisti, säveltäjä, yhtyeenjohtaja ja pianisti, joka jätti persoonallisen jälkensä jazzmusiikin historiaan pitkällä ja tuotteliaalla urallaan. Mingus luetaan suurten jazzsäveltäjien joukkoon yhdessä sellaisten nimien kuin Duke Ellington, Thelonious Monk ja Charlie Parker kanssa. Hänen kenties tunnetuin sävellyksensä on saksofonisti Lester Youngille omistettu balladi Good Bye Pork-Pie Hat, ja useat hänen albumeistaan, kuten Pithecanthropus Erectus (1956), Mingus Ah Um (1959), The Black Saint and the Sinner Lady(1963), kuuluvat modernin jazzin merkkiteoksiin. Mingus tunnettiin myös räiskyvänä ja temperamenttisena persoonana, ”jazzin vihaisena miehenä”, jolla oli mm. kyseenalainen kunnia olla ainoa Duke Ellingtonin koskaan orkesteristaan erottama muusikko.

Koiraakin kurjempi -julkaisuklubit

Ma 8.10. klo 19 Kotka, Ravintola Kairo
Live: Mikko Innanen & Eero Tikkanen, kirjasta kertoo suomentaja Jussi Niemi

Ke 24.10. klo 19.30 Tampere, Telakka
Live: Burger Trio feat. Matti Salo, kirjasta kertoo suomentaja Jussi Niemi

Ma 29.10. klo 18 Helsinki, Dubrovnik Lounge & Lobby
Live: Mikko Innanen & Eero Tikkanen, kirjasta keskustelevat suomentaja Jussi Niemi ja Helsingin yliopiston Yhdysvaltain kirjallisuuden professori Bo Pettersson
Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1987584637973365/

Su 16.12. klo 16 Pori, Validi Karkia -klubi
Live: Mikko Innanen & Eero Tikkanen, kirjasta kertoo suomentaja Jussi Niemi

Charles Mingus: Koiraakin kurjempi
ISBN9789527063629
Julkaisija: Aviador Kustannus
Ilmestyy: viikko 41
Sidosasu: sidottu, kovakantinen
Sivumäärä: 230
Kirjastoluokka: 84.2
Lajityyppi: omaelämäkerta
Suomennos: Jussi Niemi
Ovh: 33,50 €
www.aviador.fi
www.facebook.com/aviadorkustannus/