Lokakuinen DIG. Voice nostaa jazzlaulajat valokeilaan

1233
lukukertaa
René Marie. Kuva: John Abbott.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jokasyksyinen DIG.-festivaali kantaa tänä vuonna nimeä DIG. Voice. Festivaali esittelee tämän hetken mielenkiintoisimmat jazzlaulun taiturit sekä Suomesta että maailman huipulta.

Esiintyjäkaartiin kuuluvat René Marie (USA), Sinne Eeg Group (DEN), The Christie Dashiell Quartet (USA), Luiz Murá & Gustav Lundgren (BRA/SWE), Gustav Lundgren with Peter Asplund, Mikko Helevä & Jussi Lehtonen (SWE/FIN) ja Riikka KeränenResonance (FIN). Festivaalin artistit opettavat vierailunsa aikana myös Sibelius-Akatemian jazzopiskelijoita. DIG. Voice järjestetään Musiikkitalon Black Box -salissa 3.–5. lokakuuta 2018.

Festivaalin keskiviikkoillan avaa tanskalainen Sinne Eeg Group. Eeg on yksi Pohjoismaiden tunnetuimmista jazzvokalisteista, joka on tehnyt uraa myös Aasiassa, Yhdysvalloissa ja ympäri Eurooppaa. Avausillassa kuullaan myös suomalais-ruotsalaista yhteistyötä kitaristi Gustav Lundgrenin ja laulaja-trumpetisti Peter Asplundin yhdistäessä voimansa urkuri Mikko Helevän ja rumpali Jussi Lehtosen kanssa.

Torstaina 4. lokakuuta lavan valtaa yhdysvaltalainen jazzlaulajatulokas Christie Dashiell, joka valittiin vuonna 2015 Thelonious Monk Instituten International Vocals -kisan semifinaaliin. Illan toisena esiintyjänä nähdään brasilialainen laulaja-lauluntekijä Luiz Murá, jonka seuraan liittyy jo keskiviikkoillassa esiintyvä Gustav Lundgren.

Yhdysvaltalainen René Marie tähdittää DIG. Voicen päätösiltaa yhdessä Riikka Keränen Resonancen kanssa. René Marie (s. 1955) aloitti ammattimaisen laulajanuransa vasta myöhemmällä iällä. Jazzlaulajan viimeisin albumi ’Sound of Red’ saavutti Grammy-ehdokkuuden Best Jazz Vocal Album -sarjassa vuonna 2016.  René Marien orkesterina esiintyy suomalaisista jazzmuusikoista koottu huippuyhtye kreikkalaisen pianistin vahvistamana: mukana ovat saksofonisti Joonatan Rautio, pianisti Georgios Kontrafouris, basistiVille Herrala ja rumpali Teppo Mäkynen. Oululaislähtöisen jazzlaulaja Riikka Keräsen seuraan liittyy Suomen valovoimaisin jazzkitarataituri Teemu Viinikainen.

Taiteellisena suunnittelijana Jenny Robson

DIG. Voicen ohjelmiston on suunnitellut jazzlaulaja Jenny Robson. Robson viimeistelee tohtoritutkintoaan ja valmistuu keväällä 2019 Suomen ensimmäiseksi jazzlaulutohtoriksi.

– Tutkintoni aihe on jazzlauluimprovisointi. Aihe on mielestäni erityisen kiinnostava, koska jazzlaulajien improvisoinnissa on omia erityispiirteitä verrattuna instrumentalisteihin, Robson kertoo.

DIG. Voice -teemafestivaalin idea syntyi vuosina 2015 ja 2017 Taideyliopistossa järjestetystä International Jazz Voice Conferencesta, jota hän on tuottanut yhdessä kollegansa Elena Mindrun kanssa. Robson odottaa itse innolla DIG. Voice -konserttien antia.

– Idea laulajavetoisista jazzyhtyeistä syntyi matkan varrella. Lauluääni on hyvin maaginen ja valloittava instrumentti, ja pohdin itse mitä haluaisin DIG.issä kuulla: vahvoja, eri tyylisuuntien laulutulkitsijoita eri puolilta maailmaa.

DIG. Voice
Ke-pe 3.–5.10.2018
Black Box, Musiikkitalo, Mannerheimintie 13a, Helsinki

Sinne Eeg Group (DEN) / Gustav Lundgren with Peter Asplund, Mikko Helevä & Jussi Lehtonen (SWE/FIN)
Ke 3.10. klo 19.00

The Christie Dashiell Quartet (USA) / Luiz Murá & Gustav Lundgren (BRA/SWE)
To 4.10. klo 19.00

René Marie (USA) / Riikka Keränen Resonance (FIN)
Pe 5.10. klo 19.00

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia vastaa musiikin alan ylimmästä opetuksesta Suomessa. Se kouluttaa itsenäiseen taiteelliseen työhön kykeneviä taiteilijoita, pedagogeja ja musiikin asiantuntijoita. Taideyliopisto aloitti toimintansa vuoden 2013 alussa, kun Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu yhdistyivät.

www.uniarts.fi