VII SaloJazz Festival 28.-29.9.2018

1063
lukukertaa
Arttu Takalon allianssi.

SaloJazz Festival KiCK OFF
L’ALLIANCE TAKALO
To 19.9.2018 klo 20 / Hometown

Arttu Takalo – vibrafoni
Niko Kumpuvaara – harmonikka
Ville Herrala – basso
Ville Pynssi – rummut

Useiden tunnetuimpien rockmuusikoidemme ja muun muassa fantasiajazz-yhtye XL:n taustalta tutun Arttu Takalon uusin kokoonpano L’Alliance Takalo perustettiin vuonna 2015 esittämään musiikkia vibrafonisti-säveltäjän kahdeksalta soololevyltä. Syyskuussa 2017 L’Alliance Takalo – albumi tuli ulos edeltäjiensä tapaan Rockadillo Recordsille, mutta musiikki on aikaisempia levyjä akustisempaa ja hienovaraisesti modernin jazzin kanssa flirttailevaa. Pariisilaisesta bistrotunnelmasta ammentava levy sisältää säveltäjänsä mukaan ”eurooppalaisia, piiloromanttisia ja lähes kulturelleja sävyjä”. Elokuvamaisten melodioiden ja koskettavien sovitusten mestarin kokoama allianssi tulkitsee tunnelmia kuin pieni kamariorkesteri, herkällä korvalla toinen toistaan kuunnellen ja ympäristöään aistien.

EMMA SALOKOSKI & ILMILIEKKI
Pe 28.9.2018 klo 19 / Kulttuuritalo Kiva

Emma Salokoski – laulu
Verneri Pohjola – trumpetti
Tuomo Prättälä – piano
Antti Lötjönen – basso
Olavi Louhivuori – rummut

Laulaja Emma Salokoski ja Ilmiliekki -kvartetti julkaisevat syksyllä 2018 uuden Ligger du
fortfarande i sängen? -albuminsa, jonka myötä kokoonpano saapuu Saloon. Emma Salokoski tunnetaan vahvana tulkitsijana ja persoonallisena laulajana niin soolotuotannostaan kuin toiminnastaan muun muassa Quintessence-yhtyeessä. Uuden levyn materiaali keskittyy suomenruotsalaiseen runouteen. Tekstien joukosta löytyy niin Edith Södergrania kuin Elmer Diktoniusta, mutta ennen kaikkea eläviä runoilijoita, jotka kuvaavat tämän päivän haasteita ja kipupisteitä. Yhtyeen jäsenet ovat säveltäneet uutta musiikkia Salokosken valitsemiin runoihin.
Suomen eturivin jazzmuusikoista koostuva Ilmiliekki-kokoonpano on saanut kiitosta omintakeisesta otteestaan moderniin pohjoismaiseen jazziin, ja on palkittu mm. Teosto- palkinnolla. Yhtyeen jäsenet ovat kukin tahoillaan tehneet mittavaa ja menestyksekästä
solistiuraa. Silti he palaavat aina takaisin tähän kokoonpanoon, jossa ovat yhdessä saaneet tehdä musiikkia jo yli 15 vuoden ajan.

XANTONE BLACQ BAND (GB)
Pe 28.9. klo 21.30 / Rikala Bar&Grill

Xantone Blacq – laulu, kosketinsoittimet
Aki Haarala – kitara
Kari Paavola – rummut
Heikki Laine – basso

Xantone Blacq on laulaja/lauluntekijä Lontoosta ja tunnetaan erityisesti pestistään Amy Winehousen yhtyeessä. Xantone on esittänyt omaa musiikkiaan ympäri Eurooppaa ja julkaissut kaksi soololevyä. Hän on vieraillut Suomessa aiemmin UMO:n solistina.
Xantonen musiikki on täydellistä jazz-, funk- ja soulmusiikista pitävälle yleisölle. Yhtyeenä Xantonella on Suomen rytmitaivaan huiput: Aki Haarala ja Heikki Laine (Q-Continuum, Paleface, etc.) sekä Suomessa kolme vuotta asunut rumpali Kari Paavola. Yhtyeen tuotanto on enimmäkseen Xantonen käsialaa, sisältäen muutaman funk-klassikon mm. Earth Wind and Firen ja Princen tuotannosta. Ohjelmisto sisältää tanssittavaa funk/soulmusaa josta ei kuitenkaan puutu jazzille ominainen improvisaatio.

CONNECT QUARTET
La 29.9.2018 klo 12, 14 ja 16 / Bar Bizarre

Teppo Mäkynen – rummut
Max Zenger – saksofoni
Tomi Nikku – trumpetti
Joonas Tuuri – basso

Connect Quartet tarttuu rohkeasti amerikkalaiseen laulukirjaan, vakaasti uskoen löytävänsä oman persoonallisen lähestymistavan lauluihin, joita jazz standardeiksikin kutsutaan. Horisontaalinen muotojen rikkominen, armoton mutta kevyt svengi sekä improvisoinnin lupa vapauteen ja löytämiseen ovat tuoreen nelikon aseet tässä haasteessa.
Suomen ykkösrivin jazz-rumpali Teppo Mäkynen on koonnut rinnalleen uuden polven kiinnostavimmat ja lupaavimmat muusikot. Pori Jazzin nouseva kyky 2017 ja Turku Jazzin vuoden artisti ovat merkintöjä, joilla Max Zenger on noteerattu suomalaisessa jazz-kentässä. Joonas Tuuria on Salossa kuultuu aiemmin mm. Lithium ja Bowman Trion riveissä. Tomi Nikku keikkailee aktiivisesti usean kokoonpanon kanssa.
Teppo Mäkysen 3TM-yhtye esiintyi vuoden 2017 SaloJazz Festivalilla Form-albumin
julkaisukeikalla. Albumi sai vuoden 2018 jazz-Emman.

JUSSI FREDRIKSSON TRIO
La 29.9.2018 klo 19 Taidemuseo Veturitalli

Jussi Fredriksson – piano
Jori Huhtala – basso
Mika Kallio – rummut

Fredrikssonin sävellystyyli on vahvasti tarinallinen. Kappaleet soljuvat eteenpäin kiireettä, mutta intensiteettinsä säilyttäen. Kotimaista jazz-kärkeä edustava trio soittaa yhteen hyvällä intuitiolla toistensa ideoita tukien, ja onnistuu tuomaan persoonallisia ja tuoreita sävyjä usein käytettyyn yhtyeformaattiin. Trion tuorein albumi ! (2018) kumartaa Thelonious Monkin ja Ahmad Jamalin minimalismille – toisaalta kirpeät ja runsaat harmoniat iskevät voimalla. Kyvykäs trio vie musiikkia staattisista teemoista yllättäviin käänteisiin. Yhtyeen sointi on sulavan pehmeä, ja elastinen rytminkäsittely luo ilmaisuun syviä ulottuvuuksia.

SAMI SAARI JA JAZZPOJAT + päätösjamit
La 29.9.2018 klo 22 Hometown

Sami Saari – laulu ja kitara
Mikael Myrskog – piano
Eero Seppä – basso
Ville Pynssi – rummut

Sami Saari ja Jazzpojat -yhtyeen musiikki on korvia hivelevää ja tanssittavan svengaavaa jazzia ja soulia meiltä ja muualta. Suomalaisen soulmusiikin pienviljelijänä ja suurkuluttajana tunnettu Saari on aina ollut sielultaan jazzmies ja on siitä syystä koonnut yhtyeen, jossa vahva solismi sekä pettämätön svengi yhdistävät voimansa karismaattisen solistin kanssa. Yhtye kiertää ahkerasti ympäri Suomea ja julkaisee debyyttialbuminsa vuonna 2018 sopivasti SaloJazz Festivalin alla.

Tapahtuman kotisivut
Facebook
Liput