Ranskalaisviulisti Régis Huby tuo Equal Crossing -kvartettinsa Kerava Jazziin

1169
lukukertaa
Régis Huby Equal Crossing. Kuva: Jérôme Prébois.

Euroopan kiertueella oleva Equal Crossing -kvartetti esiintyy Kerava Jazzissa lauantaina 26.5. Régis Hubyn luotsaamassa ranskalaisitalialaisessa yhtyeessä soittavat viulistin lisäksi kitaristi Marc Ducret, kosketinsoittaja Bruno Angelini ja lyömäsoittaja Michele Rabbia. Hubyn teos tarjoaa huippukokoonpanolle intensiivisen draaman kaaren.

Régis Huby on saanut innoituksen sävellykseensä antropologisti Claude Lévi-Straussin tutkielmasta Race and History. Siinä tutkija painottaa erilaisten kulttuurien koalitiota kaiken kulttuurikehityksen liikkeellepanevana voimana.  Määrätietoisesti etenevä teos saa jokaisen loistavan muusikon omistautumaan täysipanoisesti kiehtovaan orgaaniseen kokonaisuuteen. Hubyn musiikki hengittää syvään ja luontevasti. Siinä minimalismi risteytyy rockilmaisuun ja jazzin vapauden henkeen.  Pitkään kypsytetty projekti sai alkunsa vuonna 2015. Albumi Equal Crossing ilmestyi 2016 Abalone-levymerkillä. Régis Huby Quartet on soittanut mm. Saalfelden, Jazzdor Berlin, Europa Jazz – Le Mans ja Nevers D’Jazz -tapahtumissa. Kerava Jazzin esiintyminen on Suomen ensi-ilta. Siitä kvartetti jatkaa matkansa Bergenin Nattjazz -festivaaleille.

– Vapaat äänet -organisaation ansiosta olemme jo pitkään saaneet nauttia ranskalaismuusikoiden hengentuotteista. Useimmiten heidän musiikkiaan on mahdoton luokitella. Keravalle saapuva viulisti Régis Huby kuuluu tuohon joukkoon. Käsite ”jazz” on riittämätön kuvailemaan hänen Equal Crossing -sävelteostaan, sanoo Kerava Jazzin taiteellinen johtaja Mauno Kahranaho.

Viulisti, säveltäjä, improvisoija ja tuottaja Régis Huby pyrkii välttämään tyylillistä lokerointia ja kehittämään aitoa musiikillista sanottavaa. Huby määrittelee työlleen kolme päämäärää: ”saada selville kuka itse olen, kehittää omaa kielioppiani ja tähdätä spontaaniuteen.” Hubyn viulua on saatu kuulla Suomessa useamman kerran, Quatuor iXi -jousikvartetin kanssa vuonna 2004 Pori Jazzin Ultra Musicissa sekä kiertueella vuosina 2006 ja 2011. Vuosina 2016 ja 2017 Huby esiintyi duona laulaja Maria Laura Baccarinin kanssa mm. Raahen Rantajazzien luonnonkauniissa merimaisemassa. Monessa mukana oleva Huby on tehnyt yhteistyötä useiden eurooppalaisten muusikoiden kanssa (mm. Keravalla esiintyneiden Louis Sclavisin ja Joachim Kühnin kanssa).

Kvartetin tunnetuin jäsen on ylistetty ranskalaiskitaristi Marc Ducret, joka on tuttu monilta Suomen-kiertueiltaan vuodesta 2000 alkaen. Itseoppinut muusikko on kehittänyt vuosien varrella omaperäisen, mieleen jäävän ja erottuvan soittotyylin sekä sävellyskielensä. Hän on arvostettu soittokumppanina monien huippusoittajien kanssa. Muun muassa amerikkalaissaksofonisti Time Bernen kanssa Ducret on esiintynyt aiemmin Keravalla sekä soolona että legendaarisen trionsa kanssa yhdessä basisti Bruno Chevillonin ja rumpali Eric Echampardin kanssa.

Ranskalais-italialainen pianisti ja kosketinsoittaja Bruno Angelini kuuluu Ranskan mielenkiintoisimpiin tekijöihin ja on saavuttanut maineetta omalla Instant Sharing -yhtyeellään.   Hän on esiintynyt lukuisten eurooppalaisten muusikoiden kanssa. Heistä mainittakoon Keravalla esiintyneet trumpetisti Giovanni Falzone ja saksofonisti Daniel Erdmann.

Lyömäsoittaja Michele Rabbia tulee Italiasta. Yhteistyökumppaneiden määrä on huikea, mm. Andy Sheppardin kvartetin jäsenenä, duo legendaarisen saksofonistin Roscoe Mitchellin kanssa, sekä trio Dadada pianisti Roberto Negron ja saksofonisti Emile Parisienin kanssa. Mielenkiintoinen on myös viimeaikainen yhteistyö norjalaisen kitaristi Eivind Aarsetin kanssa.

Régis Huby Quartet Equal Crossing
Régis Huby sähköviulu, tenoriviulu, elektroniikka
Marc Ducret kitara
Bruno Angelini piano, Fender Rhodes, elektroniikka
Michele Rabbia rummut, lyömäsoittimet, elektroniikka

Abalone Records

Spotify 

Régis Huby Equal Crossing on a Spring tour across Europe

Kiertueen yhteistuotanto: Association Abalone, Vapaat äänet
Yhteistyössä: AJC Association Jazzé Croisé
Kiertuetuki: Spedidam

Kerava Jazz Festival
lauantaina 26.5. klo 20 alkaen
Samassa konsertissa: Rob Mazurek Chicago/London Underground
paikka: Kerava-Sali / osoite: Keskikatu 3a, Kerava

Liput: 30€, pääkonserttipassi 40€
ovelta käteisellä/kulttuuriseteleillä tai Lippu.fi

Paikallisjunia Keravalle: N, K, R, T, D, Z

http://www.keravajazz.fi

http://www.vapaataanet.fi/