Max Zenger ahkeroi Turku Jazzin vuoden artistina

1203
lukukertaa
Kuva: Teemu Mattsson.

Turku Jazzin vuoden artisti 2018 on monipuolinen saksofonisti ja puupuhallinspesialisti Max Zenger. Turku Jazz Festivalin lavalle ensi viikolla miehen monista yhtyeistä nousevat Max Zenger Globus ja hiljattain toisen albuminsa julkaissut Maxxxtet. Zenger toimii festivaaliviikolla myös Turun konservatorion pop/jazz-opiskelijoiden workshopin vetäjänä.

Turku Jazz Festival nimeää vuosittain ansioituneen jazzmuusikon Turku Jazzin vuoden artistiksi. Kyseeseen voi tulla nuori nouseva kyky tai jazzmusiikin parissa arvokkaan elämäntyön tehnyt muusikko. Nimityksessä painotetaan aktiivisuutta erityisesti Varsinais-Suomen alueella. Tänä vuonna valinta osui saksofonisti Max Zengeriin (s.1988).

– Saksofoni on solistinen soitin kuten puhallinsoittimet yleensäkin. Omissa bändeissäni koetan löytää saksofonille uusia ilmaisutapoja, joissa se ei esiintyisi pelkästään sooloissa, vaan toimisi enemmänkin taustoittajana tai rytmisenä elementtinä. Saksofonisoitinperhettä pystyy myös yhdistelemään mainiosti eri kokoonpanoissa. Tällä hetkellä olen tosin erityisen ihastunut bassoklarinetin maanläheiseen ja eläväiseen sointiin. Tuon soittimen äänirekisterin laajuus houkuttaa kehittelemään sen käyttöä laajemminkin eri yhteyksissä,vuoden artisti kertoo instrumenttivalinnoistaan.

Turkulaislähtöinen musiikkiperheen kasvatti on haluttu soittaja monissa nuoremman polven ykköskokoonpanoissa, ja hän pyörittää lisäksi useampaa omaa yhtyettään. Joulukuussa julkistettu vuoden artistin valinta oli Turku Jazz Festivalia järjestävän Turku Jazz ry:n hallituksen mukaan helppo, sillä Zenger on hyvin aktiivinen ja tuottelias niin soittajana kuin säveltäjänä. Nyt valinnalla haluttiin tukea Maxxxtet-kvartetin juuri ilmestyneen toisen levyn julkaisua sekä tulevaa Max Zenger Globus -yhtyeen debyyttialbumia.

– Turku Jazzin vuoden artisti -nimitys on minulle tärkeä tunnustus, ja eritoten se, että huomiointi tulee kotikaupungistani Turusta. Välillä tuntuu, ettei mikään mene eteenpäin, vaikka teen kovasti töitä ja käytän paljon aikaa musiikin kehittämiseen. Toivottavasti tämä antaa boostia uralle, samoin kuin viimekesäinen Pori Jazzin Nouseva kyky -nimitys, Zenger toteaa.

Miehen artistiviikko Turussa on kiireinen. Viikko alkaa maanantaina 5.3. Tiirikkalassa keikalla, jossa soittaa Berliinissä 2013 perustettu Zenux Trio. Keikan jälkeen alkaa Zengerin vetämä konservatorion workshop, joka huipentuu torstain 8.3. konserttiin myös Tiirikkalan lavalla. Perjantaina 9.3. seuraa konsertti Logomossa Maxxxtet-yhtyeellä, joka viime joulukuussa julkaisi toisen levynsä Chapter 2.

– Lauantain 10.3. artistinimityskeikalla tuon lavalle Max Zenger Globus -projektini, jossa soitan saksofonia, Mikael Myrskog pianoa, koskettimia ja syntikoita, Anssi Tirkkonenrumpuja ja Heikko Remmel (ES) bassoa. Kyseessä on tuolla erää kvartettikokoonpano, vaikka olemmekin tosiasiassa kvintetti, sillä pasunistimme Kasperi Sarikoski on samaan aikaan New Yorkissa eikä pääse keikallemme. Musiikki toteutuu myös ilman Kasperia, eikä hänen veroistaan tuuraajaa edes olisi olemassa, painottaa Zenger.

Kvintetin Finnvoxilla viime elokuussa nauhoitettua soittoa voi kuulla sunnuntai-iltana 4.3. Yle Radio 1:n Jazzklubin kolmas setti -ohjelmassa klo 21.

”Mahtavinta, mitä konsertin jälkeen voi tapahtua on, kun joku sanoo tykänneensä vaikkei tiennytkään, että oli kuuntelemassa jazzia, ja sitten näkeekin samat kuuntelijat yleisössä seuraavalla keikalla! Jos yksikin tykkää musiikistani, se riittää syyksi tehdä tätä.” – Max Zenger

”Vielä merkittävämmin maukkauden takeena ovat Zengerin sävellykset ja yhtyeen sovitukset. Zengerillä ei ole yhtä tai muutamaa kaavaa rakentaa biisinsä, vaan mukana on makustelua ja kokeilua, maalauksellista värien hallintaa, bändin sisäisten suhteiden jatkuvaa häilähtelyä.” – SuomiJazz.com, Pentti Ronkanen

Turun konservatorion workshop & Max Zenger
To 8.3.2018 klo 22, Tiirikkala, Linnankatu 3. Vapaa pääsy.

Maxxxtet
Pe 9.3.2018 klo 17, Teatro, Logomo. Vapaa pääsy.

Max Zenger – alttosaksofoni, bassoklarinetti
Tomi Nikku – trumpetti, flyygelitorvi
Teemu Åkerblom – basso
Joonas Leppänen – rummut

Turku Jazzin vuoden artisti 2018: Max Zenger Globus
La 10.3.2018 klo 18, Logomo, Galleria
Köydenpunojankatu 14, Turku

Max Zenger – saksofoni
Mikael Myrskog – kosketinsoittimet
Heikko Remmel (ES) – basso
Anssi Tirkkonen – rummut

Ennakkoliput: Lippu.fi
Päivälippu (neljä esiintyjää klo 18–23.30)
Normaali: 45 €
Eläkeläinen: 38 €
Opiskelija / työtön / varusmies: 32 €
S-etu: 40,5 € (max 2 etua / asiakas, ei bonusta)