Viides We Jazz -festivaali Helsingissä

1567
lukukertaa

Yhdeksänpäiväiseksi kasvava Helsingin laajin jazzfestivaali järjestetään nyt viidettä kertaa. Olli Ahvenlahti julkaisee tänään ensimmäisen jazzlevynsä 31 vuoteen ja esiintyy We Jazzissa maanantaina 4.12.

Helsingin laajamittaisin jazztapahtuma We Jazz järjestetään 3.–11.12. järjestyksessään viidettä kertaa. Jazztähdet meiltä ja muualta muuttavat Helsingin kansainvälisen huipputason jazzkaupungiksi tapahtumassa, jota on usein syystäkin kutsuttu festivaalin ohella ”installaatioksi” ja ”utopiaksi”. Monia jazzin eri tyylisuuntia heijastelevat konsertit järjestetään toinen toistaan elämyksellisimmissä ja usein varsin yllättävissä paikoissa. We Jazz 2017 -artisteihin lukeutuu suuri joukko ajankohtaisia kansainvälisiä ja kotimaisia huipputekijöitä. Tapahtuma kasvoi ennätysmittoihin lokakuussa yllättäen kuolleen Digelius Musicin Ilkka ”Emu” Lehtisen (1947–2017) muistolle omistetun illan myötä, ja tällä kertaa We Jazz soi yhdeksänpäiväisenä. Avauspäivä sunnuntain We Jazz -tapahtumat on jo ennakkoon loppuunmyyty, mutta maanantaista 4.12. eteenpäin järjestettäviin konsertteihin on yhä saatavilla lippuja.

Eräs tämän vuoden We Jazzin kiintopisteistä on Aleksanterin teatterissa maanantaina 4.12. järjestettävä konsertti, jossa kotimaisen jazzin legendoihin kuuluva Olli Ahvenlahti juhlistaa uuden yhtyeensä kanssa tuoretta Thinking, Whistling -albumiaan. We Jazz Recordsin julkaisema levy on samalla Ahvenlahden ensimmäinen uutta jazzmusiikkia sisältävä sooloalbumi 31 vuoteen. Samassa tilaisuudessa esiintyvät tilaisuuden omalla performanssillaan avaava We Jazzin suojelija M. A. Numminen, sekä australialainen kokeellisen musiikin legendayhtye The Necks.

Olli Ahvenlahden uutuusalbumi Thinking, Whistling on kuunneltavissa Spotifyssä: https://open.spotify.com/album/5EugEzc5HzPhhD76KCma2h

”Pidemmälle edetessään We Jazzissa korostuu yhä enemmän prosessi”, sanoo tapahtuman taiteellinen johtaja Matti Nives. ”Vaihdamme vuosittain esiintyjien lisäksi suurta osaa esityspaikoista, joten myös tapahtuman luonne muuttuu. Tarkoituksenamme on luoda funktionaalista designia – taidetta, jonka vastaanottaminen on mahdollista mahdollisimman monelle. Joka vuosi riskinotosta kumpuava todellinen epäonnistumisen mahdollisuus tuo onnistumisen elämyksiin oman intensiivisen latauksensa niin yleisön kuin esiintyjienkin puolelle.”

Laaja kattaus pohjoismaista jazzia

Uutena näkökulmana tämän vuoden We Jazz -festivaalilla on aiempaa suurempi pohjoismaisten tekijöiden kaarti. Kyseessä on laajempaan Puls-hankkeeseen liittyvä yhteistyö, jonka kolmesta vuodesta ensimmäinen tämänkertainen festivaali on. We Jazzin hengelle ominaisesti pääpaino on nuorissa, eteenpäin suuntautuneissa tekijöissä. Soolona esiintyvä tuottaja-pianisti August Rosenbaum julkaisi vastikään uuden levynsä ja ilmentää hyvin nuoren muusikkopolven genrerajoista piittaamatonta ajattelua. Rosenbaum on tehnyt yhteistyötä tuottajana esimerkiksi pop-artisti MØ:n kanssa. Samassa WHS Teatteri Unionin torstain 7.12. ”kööpenhaminalaisessa illassa” niin ikään soolona esiintyy virolais-tanskalainen saksofonisti Maria Faust. Tanskassa useita palkintoja saanut Faust marssittaa seuraavana iltana Elokuvateatteri Andorran lavalle suurkokoonpanonsa Sacrum Facere, jonka omaperäinen musiikki heijastelee virolaista kansanlauluperinnettä. Kyseessä on myös ensimmäinen We Jazz -esitys, jossa kuullaan kanteletta. Muita pohjoismaisia nuoria huippuja vuoden 2017 We Jazzissa ovat norjalais-ruotsalainen Megalodon Collective, sekä We Jazz Rising Star -arvonimen tänä vuonna pokkaava JAF Trio, jossa suomalaismuusikot Adele Sauros (saksofoni) ja Joonas Tuuri (basso) saavat seurakseen tanskalaisrumpali Fredrik Emil Bülowin.

Mark Turner palaa, Ääniwallissa parasta brittijazzia ja uutta suomijazzia

Viime vuonna oman kvartettinsa kanssa We Jazzissa hurmannut amerikkalainen tähtisaksofonisti Mark Turner tekee paluun festivaalille. Tällä kertaa Turneria kuullaan Dubrovnikissa perjantaina 8.12. rumpali Jochen Rueckertin kvartetin riveissä. Mainion Charm Offensive -albumin hiljattain julkaisseen bändin muut jäsenet ovat kitaristi Mike Moreno ja basisti Joe Martin. Ääniwallissa lauantaina 9.12. koetaan We Jazz -viikon laajin yksittäinen tapahtuma, kun viisi ajankohtaista yhtyettä esittelee musiikkiaan. Ulkomaanvieraana Ääniwallissa nähdään brittiduo Binker And Moses, joka on saarivaltakunnassa noussut yhdeksi johtavista nuoren sukupolven jazznimistä. Foni+rummut-duon faneihin kuuluvat mm. maailmanlaajuisesti arvostetut tastemakerit Jools Holland ja Gilles Peterson. Kotimaista antia Ääniwallin ”minifestivaalissa” festivaalin sisällä tarjoilevat levynsä julkaisua juhlistava Teppo Mäkysen triokokoonpano 3TM, tulevan albuminsa ennakkoon läpi soittava Mopo, ensimmäisen viidestä Immediate Music -albumistaan julkaiseva Olavi Louhivuori, sekä postjazz-yhtye VIRTA. Lisäksi We Jazz -deejiitsaavat lauantai-iltaan vieraakseen belgialaista jazzia laajasti tuntevan DJ Lander Lenaertsin.

Luonnollisesti We Jazz tarjoaa myös laajan kattauksen uutta kotimaista jazzia. Samalla tapahtuma tutkii kaupunkia tuorein silmin ja esittelee jatkuvasti uusia esityspaikkoja. 3.–11.12. järjestettävän tapahtuman koko ohjelma ja esityspaikat on nähtävissä tiedotteen alaosassa ja osoitteessa http://wejazz.fi/2017.

WE JAZZ 2017
Helsinki 3.–11.12.

KAIKKI ESIINTYJÄT
3TM
Anni Elif: Edith
August Rosenbaum (DK)
Binker And Moses (UK)
Black Motor
DJ Lander Lenaerts (BE)
Elifantree 10v
JAF Trio (FI/DK) *We Jazz Rising Star 2017*
Jaska Lukkarinen Trio
Jazz Bricks Live
Jazz kiinnostaa live
Jochen Rueckert Quartet (US)
Joonas Leppänen Alder Ego
Jukka Perko Tritone
Julia Hülsmann Trio (DE)
Timo Lassy & Teppo Mäkynen
M.A. Numminen
Maria Faust Sacrum Facere (EE/DK/SE/IT/US)
Maria Faust Solo (EE/DK)
Maxxxtet
Megalodon Collective (NO/SE)
Mikko Innasen Maakuntalaulu-uudistus 2017
Milo & Moses
Mopo: Mopocalypse
Oaagaada
Olavi Louhivuori: Immediate Music I
Olli Ahvenlahti Quartet
Plop & Friends
Signe
The Necks (AU)
Verneri Pohjola Group
VIRTA
We Jazz DJs

ESITYSPAIKAT
Aleksanterin teatteri
Dubrovnik Lounge & Lobby
Elokuvateatteri Andorra
G Livelab
GLO Hotel Art
Good Life Coffee
Helsinki Contemporary
Hotel Fabian
Kahvila Sävy
Krog Roba
Kulttuuritehdas Korjaamo / Kulmasali
Kulttuuritehdas Korjaamo / Vintti
Lapinlahden Lähde
WHS Teatteri U:NI:ON
Ääniwalli

OHJELMA

SU 3.12. klo 12
Krog Roba (Jazzbrunssi)
JAZZ KIINNOSTAA LIVE (RADIO HELSINKI)
*loppuunmyyty*

SU 3.12. klo 19
G Livelab
VERNERI POHJOLA GROUP
JULIA HÜLSMANN TRIO (DE)
*loppuunmyyty*

MA 4.12. klo 17
Krog Roba
ELIFANTREE 10v

MA 4.12. klo 19
Aleksanterin teatteri
THE NECKS (AU)
OLLI AHVENLAHTI NEW QUARTET
M.A. NUMMINEN

TI 5.12. klo 18
Kahvila Sävy
BLACK MOTOR

TI 5.12. klo 20
GLO Hotel Art
JUKKA PERKO TRITONE
MIKKO INNASEN MAAKUNTALAULU-UUDISTUS 2017
MAXXXTET
JAZZBRICKS LIVE
WE JAZZ DJS

KE 6.12. klo 14
Lapinlahden Lähde
OAAGAADA

TO 7.12. klo 17
Hotel Fabian
SIGNE
MILO & MOSES

TO 7.12. klo 20
WHS Teatteri U:NI:ON
AUGUST ROSENBAUM (DK)
MARIA FAUST SOLO (EE/DK)

PE 8.12. klo 18
Kahvila Sävy
JASKA LUKKARINEN TRIO

PE 8.12. klo 20
Elokuvateatteri Andorra
MARIA FAUST SACRUM FACERE (EE/DK/SE/IT/US)

PE 8.12. klo 21.30
Dubrovnik Lounge & Lobby
JOCHEN RUECKERT QUARTET (US)
MEGALODON COLLECTIVE (NO/SE)
DJ LANDER LENAERTS (BE)
WE JAZZ DJS

LA 9.12. klo 17.30
Helsinki Contemporary
JOONAS LEPPÄNEN ALDER EGO

LA 9.12. klo 20
Ääniwalli
BINKER AND MOSES (UK)
MOPO: MOPOCALYPSE
OLAVI LOUHIVUORI: IMMEDIATE MUSIC I
3TM
VIRTA
DJ LANDER LENAERTS (BE)
WE JAZZ DJS

SU 10.12. klo 12
GLO Hotel Art (Jazzbrunssi)
JAZZ KIINNOSTAA LIVE (RADIO HELSINKI)

SU 10.12. klo 16
Good Life Coffee
JAF Trio (FI/DK)

SU 10.12. klo 19
Korjaamo / Kulmasali
TIMO LASSY & TEPPO MÄKYNEN
ANNI ELIF: EDITH

MA 11.12. klo 19
Korjaamo / Vintti
PLOP & FRIENDS
JAM SESSION
WE JAZZ DJs

Tapahtuma Facebookissa

Ohjelma


#wejazz2017

Yhteistyökumppanit: Finarte, Goethe-Institut Finnland, Grotto Editions, Helsinki Design Week, Kämp Collection Hotels, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Music Finland, New Yorkin konsulaatti, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmä, Rumba, Unifilm, Web-Veistämö, XJAZZ Berlin

Tukijat: Helsingin kaupunki, Koneen säätiö, Musiikin edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahasto, Samuel Huberin taidesäätiö, Nordisk Kulturfonden: PULS, Taiteen edistämiskeskus, Thurings Stiftelse

LIPUT: http://lippu.fi/wejazz2017