AUF tuo yhteen kolme orkesteria ja kaksi konserttitaloa

1815
lukukertaa

Kolmen orkesterin – Avantin, UMOn ja FiBOn – uusi AUF-yhteistyö tuo yhteen kulttuurialan toimijoita. Mukana yhteistyössä on paitsi kolme edellä mainittua orkesteria myös kaksi konserttitaloa, Musiikkitalo ja Kangasala-talo.

– Olen todella innoissani AUF-yhteistyöstä. Kolmen orkesterin yhteiset konserttisarjat ovat hieno mahdollisuus kehittää orkestereiden yhteistoimintaa, tavoittaa uusia yleisöjä ja vakiinnuttaa konsertti- ja yleisötyötoimintaa, FiBOn toiminnanjohtaja Laura Kajander kertoo.

Orkesterit lainaavat toisiltaan

Musiikkitalossa kuultavassa konserttisarjassa jokainen orkesteri soittaa oman konsertin, mutta kaikilla konserteilla on sama teema: Kaiken maailman klassikoita. Sarjan idea on, että orkesterit lainaavat rohkeasti teoksia toistensa repertuaarista ja esittävät ne omalla tyylillään.

Samalla AUF-konsertit tarjoavat kuulijoille helpon väylän erityyppisten orkestereiden konsertteihin. UMOn toimitusjohtaja Eeva Pirkkala sanoo, että uusien yleisöjen tavoittamiseksi kulttuuritoimijoiden yhteistyö on tärkeää.

– Yleisölle AUF-konsertit ovat hieno mahdollisuus päästä tutustumaan eri huippuorkestereihin. Orkestereille vierailu muualla Suomessa, esimerkiksi Kangasala-talossa, on aina mieluisaa ja keskeinen osa toimintaa.

AUF-konsertit käynnistyvät keväällä. Musiikkitalossa kuullaan kevään aikana kolmen päiväkonsertin AUF-sarja. Kangasala-talossa kuullaan vuoden 2018 aikana kunkin AUF-orkesterin konsertti.

Taustalla AUF-hanke

AUF-konserttien taustalla on Avantin, UMOn ja FiBOn yhteinen kehityshanke, jota varten orkesterit ovat saaneet opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksen. Hankkeen tavoitteena on rakentaa AUF-yhtyeiden sekä projektikumppaneiden kanssa uusia yhteistyö- ja kulttuurituotantomalleja. Hankkeen ensivaiheen kumppaneita ovat Musiikkitalo ja Kangasala-talo.

Konserttisarjojen lisäksi AUF-orkesterit ovat mukana Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeessa. Hankkeen puitteissa yhtyeet konsertoivat 8.-luokkalaisille Lappeenrannassa, Rovaniemellä, Savonlinnassa ja Seinäjoella.

AUF-orkesterit

Avanti!
Kamariorkesteri Avantin suunta on italiankielisen nimensä mukaisesti aina eteenpäin. Orkesterin viralliset syntysanat lausuivat vuonna 1983 nuoret kapellimestarit Esa-Pekka Salonen ja Jukka-Pekka Saraste: ”Toiminnan lähtökohtana on teos, ei instituutio. Valitsemme orkesterin musiikin mukaan, emme musiikkia orkesterin mukaan. Työsarka on rajaton. Avanti!.” Monet uudet musiikilliset pyrkimykset ja virtaukset ovat kanavoituneet Suomeen Avantin kautta. Avanti! on kasvattanut leegioittain muusikoita, kapellimestareita, säveltäjiä ja konsertinjärjestäjiä vastaamaan ajan muuttuviin tarpeisiin.

UMO
UMO on jazzin ja uuden rytmimusiikin saralla toimiva 16-henkinen orkesteri, jonka ohjelmisto ulottuu jazzista aina souliin ja klassiseen musiikkiin asti.

FiBO
Tilausteoksia periodisoittimille,
tulkintoja perinteisestä ohjelmistosta, rohkeita ja innovatiivisia työskentelytapoja, ainutlaatuisia konsepteja, jotka houkuttelevat erilaisia yleisöjä – FiBO tarjoaa kaiken tämän ja on samalla vaikutusvaltainen toimija pohjoismaisella kulttuurikentällä.

 Musiikkitalon AUF-sarja

Kaiken maailman klassikoita! – AVANTI! Kaikkien aikojen klassikot

Kaiken maailman klassikoita! – UMO Kuutamosonaatti ja muita ihania klassikoita

Kaiken maailman klassikoita! – FiBO Ach so! – Barokkimusiikkia Saksasta