Maisemakuvia Suomesta on Ilmavoimien soittokunnan 40-vuotisjuhlakonsertti

1320
lukukertaa
Kuva: Jari Laine.

 

ILMAVOIMIEN SOITTOKUNTA 40-VUOTTA

Maisemakuvia Suomesta –konsertti on kattaus suomalaisuutta ja suomalaisia tunteita.

Aidosta kansallisesta musiikkiperinteestämme voimansa ammentava, Anssi Tikanmäen säveltämä albumi ”Maisemakuvia Suomesta” oli merkkitapaus heti julkaisuajankohtanaan vuonna 1981 ja se saavutti välittömästi suuren joukon kuuntelijoita musiikkimausta riippumatta. Albumin musiikki on kestänyt hienosti aikaa, ja Lapin tuntureilta Uudellemaalle ulottuva sointikirjo soi kirkkaasti yhä tänäkin päivänä.

Ilmavoimien Big Band ja konsertin saksofonisolisti Pepa Päivinen ovat ottaneet uuden katsantokulman Anssi Tikanmäen musiikkiin. Useat eri sovittajat ovat muovanneet kuulokuvia uuteen muotoon. Konsertissa on mukana myös otteita Anssin muusta tuotannosta. Samalla juhlistetaan Ilmavoimien soittokunnan 40-vuotista taivalta.

ILMAVOIMIEN SOITTOKUNTA

Ilmavoimien oman soittokunnan perustamista suunniteltiin 1960-luvun alussa. Varsinainen toiminta alkoi 12.8.1977, jolloin Ilmavoimien väreissä esiintyvällä Luonetjärven varuskuntasoittokunnalla oli ensiesiintyminen. Nykyiseen muotoon soittokunnan nimi muutettiin vuonna 1990.

Perustamisestaan lähtien Ilmavoimien soittokunnan tavoitteena on ollut kevyen musiikin, erityisesti big band -musiikin esittäminen. Vuonna 1997 sotilassoittokuntia organisoitiin uudelleen ja kokoonpanoon saatiin vakituinen pianisti ja kitaristi, mikä mahdollisti entistä paremmin jazz-musiikkiin orientoitumisen. Vuonna 2001 komppiryhmään saatiin vielä vakituinen basisti, jolloin big band -toiminnan kehittäminen lähti todelliseen nousukiitoon. Tiedostaen perinteiden velvoittavuuden ja arvon, Ilmavoimien soittokunta on määrätietoisesti ja kunnianhimoisesti edennyt big band –musiikin haasteellisella kentällä. Bändi onkin toinen suomalainen ammattilaisista koostuva jazz-orkesteri.

Ilmavoimien soittokunnan tehtäviin kuuluu puolustusvoimien tilaisuuksien lisäksi monipuolinen konserttitoiminta sekä kotipaikkakunnallaan Jyväskylässä että Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pirkanmaan, Keski-Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaan alueella.

Soittokunnan 40-vuotisjuhlakonsertti on marraskuun Aalto-sarjan konsertti 19.11. Juhlavuosi huipentuu 6.12.2017, jolloin Ilmavoimien soittokunnalla on kunnia esiintyä Kuopiossa valtakunnallisessa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaparaatissa. Ilmavoimien soittokunnan päällikkökapellimestarina 1.7.2017 lähtien on toiminut musiikkimajuri Juha Ketola.

PERTTI ”PEPA” PÄIVINEN, SAKSOFONI

Pertti ”Pepa” Päivinen (s. 1955) on ennakkoluuloton, rajoja rikkova multi-instrumentalisti, jonka maanläheinen soitto on yksi suomalaisen jazzin kulmakivistä. Hän hallitsee baritonisaksofonin lisäksi basso-, tenori- sekä sopraanofonin, klarinetin, bassoklarinetin sekä erilaisia huiluja. Tämä saksofonisti ja säveltäjä on ehtinyt 1970-luvulla käynnistyneellä ammattilaisurallaan työntää lusikkansa moneen soppaan – mutta aina täydellä energialla. Hän on muun muassa soittanut Jukka Tolonen Bandissa, osallistunut arvostettuihin Edward Vesalan Sound&Fury -työpajoihin vuosina 1984-85 ja 1989-97, sekä tietysti kuulunut jo kahdeksankymmenluvulta asti UMOn luottoartisteihin. Päivisen syvältä kumpuava baritonisaksofonin ääni on saanut ansaitusti myös kansainvälistä huomiota. Vuonna 2000 Päivinen palkittiin työstään Jazzliiton myöntämällä, arvostetulla Yrjö-palkinnolla.

PÄÄLLIKKÖKAPELLIMESTARI JUHA KETOLA

Musiikkimajuri Juha Ketola on opiskellut kapellimestariksi Sotilasmusiikkikoulussa Lahdessa sekä Sibelius-Akatemiassa 1998-2000. Opettajina ovat olleet Kalervo Kulmala, Pertti Pekkanen ja Atso Almila.

Ketolan oma instrumentti on trumpetti, jolla hän valmistui soitonopettajaksi vuonna 1994. Jatkotutkinnon hän suoritti 1996. Sivuaineena hän on opiskellut laulua ja esiintynyt myös laulusolistina monissa orkestereissa.

Juha Ketola on palvellut Laivaston soittokunnassa trumpetin äänenjohtajana 1990-2002. Tuttuja esiintymisfoorumeja ovat olleet myös lukuisat eri musikaaliproduktiot keikkamuusikkona mm. Åbo Svenska Teaternissa ja Turun kaupunginteatterissa sekä monet isot festivaalitapahtumat ympäri Suomea.

Ketola on toiminut Kainuun sotilassoittokunnassa päällikkönä ja kapellimestarina vuosina 2003-2006, Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan päällikkönä ja kapellimestarina vuosina 2006-2011 sekä Lapin sotilassoittokunnan päällikkönä vuosina 2005-2017. Ilmavoimien soittokunnan päällikkökapellimestarina hän aloitti 1.7.2017.

ILMAVOIMIEN SOITTOKUNTA 40-VUOTTA juhlakonsertti
Ilmavoimien Big Band – Maisemakuvia Suomesta,
Su 19.11.2017 klo 16.00
Solistina: Pepa Päivinen, saksofoni
Paikka: Paviljonki, Ravintola Faneri, Lutakonaukio 12, 40100 Jyväskylä
Kapellimestari: musiikkimajuri Juha Ketola
Järjestää: ILMAVSK
Liput: 25/20€ Lippupiste (sis kulut)