Kaksi levynjulkaisukiertueen konserttia TTT-Klubilla

1188
lukukertaa
Aki Rissanen Trio. Kuva: Dave Stapleton.

Jazzin huippuhetkiä koetaan TTT-Klubin syyskauden loppumetreillä joulukuussa, kun osana levynjulkaisukiertuettaan vierailevat sekä Aki Rissanen Trio 7.12. että Maxxxtet 14.12. Molemmat konsertit sijoittuvat torstai-iltaan ja alkavat klo 19.

Suomalaisen jazzin kenties nopeinta kansainvälistä kiihdytystä parhaillaan tekevä Aki Rissanen Trio julkaisi juuri uuden albumin Another North brittiläiselle Edition Records -levymerkille. Kuluvalla viikolla yhtye esiintyi Lontoossa. Levynjulkaisukiertueen ensimmäisestä konsertista Helsingin Koko Jazz Clubilla HS kirjoitti: ”Tästä ei suomalainen jazzyhtye paljoa parane”.

Pianisti Aki Rissasen sekä basisti Antti Lötjösen ja rumpali Teppo Mäkysen muodostaman triokokoonpanon uusi julkaisu on kunnianhimoinen ja rytmisesti intensiivinen jatke Amorandom-debyytille, joka voitti Jazz-Emman vuonna 2016. Uuden levyn on sanottu nostavan Aki Rissanen Trion koko eurooppalaisen jazzkentän eturiviin. Klassisesta musiikista voimakkaasti vaikutteita ottava Rissanen kertoo levystä: ”Kehittyvät tekstuurit, ilmaisun kiireetön mutta intensiivinen energia sekä sävelletyn materiaalin ja improvisoinnin rajojen hälventäminen ovat olleet keinoja, joilla olemme luoneet yhtyeellemme tunnistettavan soundin”.

Saksofonisti Max Zengerin kvartetti Maxxxtet julkaisee toisen albuminsa Chapter 2 joulukuun aluksi. Pori Jazzin Nousevaksi kyvyksi tänä vuonna valitun Zengerin ohella yhtyeessä soittavat trumpetisti Tomi Nikku, basisti Teemu Åkerblom ja rumpali Joonas Leppänen. Levynjulkaisukiertue alkaa Helsingin We Jazz -festivaalilta.

”Oma inspiraationi tulee matkustelun kautta”, Max Zenger sanoo. ”Haluan tehdä Maxxxtetille aivan omanlaistaan musiikkia ilman määreitä tai kategorisointeja”. Maxxxtetin soundille on ominaista räväkästi ryöpsähtelevä improvisaatio, jota ruokkii mielikuvituksellisesti kahden puhallinsoittajan eturivi rytmisektioon yhdistettynä. Edellisestä Chapter 1 -albumista Jazzrytmit-lehti kirjoitti: ”Levy on mainio, mielestäni tämän vuoden innostavin kotimainen”.

TTT-Klubin loppuvuoden tapahtumat:
To 30.11. klo 19 Folk Extreme: Suistamon Sähkö, Pekko Käppi & K.H.H.L.
Pe 1.12. klo 19 Stand up: Anders Helenius, Antti Haapala, Johanna Tohni
Pe 1.12. klo 21 Yle Perjantai, TV1 suora lähetys
La 2.12. klo 19 Ei huono – Porista Pariisiin (viimeinen esitys)
La 2.12. klo 22 Dave Lindholm
To 7.12. klo 19 Jazzklubi: Aki Rissanen Trio (levynjulkaisukiertue)
Pe 8.12. klo 21 Yle Perjantai, TV1 suora lähetys
La 9.12. klo 19 Mars vs. Venus?
To 14.12. klo 19 Jazzklubi: Maxxxtet (levynjulkaisukiertue)
Pe 15.12. klo 19 Stand up: Joni Koivuniemi, Tommi Mujunen, Jussi Simola