Antero Prihan Mielen taivas -teoksesta CD- ja vinyylijulkaisu

2121
lukukertaa
Kuva: Pekka Elomaa.

Mielen taivas on säveltäjä, trumpetisti Antero Prihan sopraano Anu Komsille ja urkuri Kalle Saloselle säveltämä ja sanoittama kahdeksanosainen teos, joka kantaesitettiin 10.2.2016 Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa. Teos on sävelletty siten, että sitä on mahdollista esittää kirkoissa ja taidetapahtumissa erilaisilla kokoonpanoilla. Teos julkaistaan nyt myös sekä cd:nä että vinyylinä. Äänite ja produktio on toteutettu yhteistyössä Lyhty ry:n ja Hikinauhat-levy-yhtiön kanssa. Levyn julkaisijoina ovat myös Anu Komsi ja Sakari Oramon Coloramaestro Oy.

– Olin säveltämässä modaalista sarjaa seitsemään kirkkosävellajiin laululle, uruille ja trumpetille, kun kuulin Anu Komsin laulavan Duke Ellingtonia Espoon Tuomiokirkossa. Ymmärsin, että tällaista solistia teos tarvitsee. Menin kiittämään Anua konsertista ja rohkaistuin kysymään, kiinnostaisiko yhteistyö tällaisissa puitteissa. Hän suostui heti. Teoksen lauluosuudet on sävelletty nimenomaan Anun taidot tuntien, Priha kertoo.

Anu Komsi on yksi Suomen kansainvälisimmistä laulutaiteilijoista, joka on saanut mainetta nykymusiikin tulkkina ympäri maailmaa. Hän hallitsee ohjelmistoa barokista bel canton kautta jazziin ja kokeellisempaan musiikkiin.  Jazzin ja kokeellisemman progressiivisen musiikin saralla Anu on tehnyt yhteistyötä Marzi Nymanin kanssa esittäen Duke Ellingtonin Sacred Concerts -teosta kirkoissa  ja Petri Nieminen Ensemblen  kanssa usealla levytyksellä ja  vuodesta 2015 Antero Prihan kanssa Mielen taivas -teoksen laulusolistina.

Vaikutteita buddhalaisuudesta ja körttivirsistä

Mielen taivas kertoo musiikin ja runon keinoin tarinan elämästä: syntymästä, lapsuudesta, aikuisuudesta, minästä, tyhjyydestä, kuolemasta, taivaasta ja tietoisuudesta. Teos tulkitsee eri filosofioiden mielen tutkimuksen havaintoja. Vaikutteina libretossa ovat olleet mm. Yrjö Kallisen, J. Krishnamurtin ja Shakyamuni Buddhan havainnot.

Mielen taivas -levyllä uruilla, kosketinsoittimilla ja jousilla luodaan äänimaisema, johon laulu- ja trumpettisolistin osuudet tuovat tarinan ja melodian. Perkussiot ja kellot luovat harrasta tunnelmaa ja basso täydentää soivan mielen maiseman.

Musiikillisia vaikutteita löytyy körttiläisvirsistä, maailmanmusiikista, jazzista ja klassisesta musiikista. Teoksen osat on kirjoitettu seitsemään eri kirkkosävellajiin eli moodiin. Jokainen osa hyödyntää näiden moodien erilaisia karaktäärisiä sävyjä. Viimeinen kahdeksas osa on sävelletty Eino Leinon Rauha-runoon.

Muusikoilla vapaus etsiä musiikin eri sävyjä

Hammond-urkuri Kalle Salonen, joka toimi kimmokkeena teoksen säveltämiseen, halusi improvisoida ja soittaa urkuja omalla tavallaan ja löytää oman tapansa soittaa. Mielen taivas -teoksessa Salosella ja muilla muusikoilla on vapaus etsiä soittimien kaikkia sävyjä ja löytää oma tapansa tulkita annettuja musiikillisia aiheita.

Mielen taivas äänitteen -teoksen muusikot:

Anu Komsi, laulu
Kalle Salonen, urut
Antero Priha, trumpetti
Seppo Kantonen, koskettimet
Erik Siikasaari, basso
Hannu Pikkarainen, perkussiot, tuotanto
Sakari Oramo, viulu
Henrik Perello, viulu
Tuula Riisalo, alttoviulu
Lea Pekkala, sello

Tietoa säveltäjästä:

Antero Priha toiminut aktiivisena muusikkona ja musiikintekijänä suomalaisen musiikin kentällä jo 1980-luvulta saakka. Vuosien aikana hän on säveltänyt ja sovittanut suuren määrän materiaalia eri genreihin, sekä soittanut ja levyttänyt useiden kotimaisten sekä ulkomaisten huippunimien kanssa.

Vuosien aikana hän on tehnyt yhteistyötä mm. Pekka Pohjolan, Jukka Linkolan, Upi Sorvalin, Edward Wesalan, Otto Donnerin, Esko Linnavalin, Martti Lappalaisen, Sakari Kukon, Hasse Wallin ja Seppo Kantosen kanssa. Hän on myös levyttänyt ja esiintynyt yhdessä lukuisten suomalaisten artistien kuten J. Karjalaisen, Tuomari Nurmion, Vesa-Matti Loirin sekä Ismo Alangon kanssa. Lisäksi hän on esiintynyt kansainvälisten jazz-artistien kuten Ray Charlesin, Carla Bleyn, Freddie Hubbardin, Joe Hendersonin, Maria Schneiderin, McCoy Tynerin, Louie Bellsonin, Clarck Terryn, Gil Goldsteinin, Jim McNeelyn, Rick Margitzan, Vince Mendozan, Chuck Findleyn ja Tim Hagansin kanssa.

Antero Priha on luonut uraa myös studiomuusikkona äänilevyillä, televisiossa ja radiossa sekä mm. UMO:n ja Espoo Big Bandin solistina. Lisäksi hän on toiminut livemuusikkona sekä säveltäjänä ja levyttänyt useita omia sävellyskokonaisuuksia, säveltänyt elokuviin ja tanssiteoksiin, sekä toiminut orkesterinjohtajana useissa eri kokoonpanoissa.

 

www.anteropriha.com
www.anukomsi.com
www.kallesalonen.com
http://www.anteropriha.com/mielen-taivas

Digelius LP

Digelius CD

Spotify

iTunes