norDIG.-festivaali esittelee pohjoismaisia jazztähtiä lokakuussa

1279
lukukertaa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän jazzfestivaali järjestetään musiikkitalossa 4.–6.10. Tapahtuman esiintyjiin kuuluvat muiden muassa ruotsalais-norjalainen Atomic-yhtye, saksalais-tanskalais-suomalainen kokoonpano Carl Winther Trio with Timo Lassy, suomalais-ruotsalainen duo Sten Sandell & Aki Rissanen, ja Kalle Kalima Pentasonic.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän järjestyksessään viidestoista DIG.-festivaali saa tänä vuonna uuden nimen pohjoismaisen teemansa mukaisesti. Musiikkitalossa 4.-6.10. järjestettävä norDIG.-festivaali tutkii pohjoismaisen jazzin laajaa kirjoa ja kyseenalaistaa samalla jazzin alueellisia rajoja. Mitä on amerikkalainen jazz? Mitä on pohjoismainen jazz? Mitä on suomalainen jazz? Tapahtuma vastaa näihin kysymyksiin marssittamalla lavalle kovatasoisen joukon esiintyjiä, jotka lukeutuvat pohjoisen jazz-skenen terävimpiin kärkinimiin. norDIG.-tapahtumassa esiintyvät Sten Sandell & Aki Rissanen Duo (SE/FI), Atomic (NO/SE), Carl Winther Trio with Timo Lassy (DK/SE/FI), Saumur: Arve Henriksen, Hilmar Jensson & Skúli Sverrisson (IS/NO), Antti Lötjönen Quintet East, ja Berliinissä vaikuttavan suomalaiskitaristi Kalle Kaliman sooloprojekti Pentasonic. Tapahtuman liput ovat myynnissä Ticketmasterin myyntipisteissä ja Musiikkitalon lipunmyynnissä.

norDIG. käynnistyy keskiviikkona 4.10., kun pitkän uran improvisoidun musiikin parissa tehnyt ruotsalainen Sten Sandell yhdistää voimansa parikymmentä vuotta nuoremman Aki Rissasen kanssa. Konsertissa esitetään molempien elektroakustisia sävellyksiä, joissa improvisaatiolla on tärkeä rooli. Illan toinen esiintyjä on norjalais-ruotsalainen kokoonpano Atomic, joka on tunnettu alati musiikkiaan uudistavana tähtisikermänä. Bändin omin sanoin heidän konserttinsa on ”puoliksi akateeminen luento, puoliksi hauska bileilta kaupungilla” ja he kuvailevat toimintaansa ”haialtaassa tapahtuvaksi kuviouinniksi”.

Torstai-ilta norDIG.-tapahtumassa alkaa kotimaisin voimin, kun Suomen johtaviin jazzmuusikoihin lukeutuva basisti Antti Lötjönen marssittaa lavalle Antti Lötjönen Quintet East -kokoonpanonsa, joka on kasvanut sitten viime näkemän kvartetista kvintetiksi saksofoniosastolle lisätyn uuden vahvistuksen Mikko Innasen myötä. Ilta jatkuu sukupolvensa tärkeimpiin pohjoismaisiin muusikoihin kuuluvan tanskalaisen pianisti-säveltäjä Carl Wintherin seurassa. Hänen triokokoonpanonsa vahvistuksena tällä keikalla nähdään saksofonisti Timo Lassy.

norDIG.-päätösilta perjantaina on seikkailullisen jazzin juhlaa. Suomalainen, Berliinissä jo pitkään asunut ja vaikuttanut kitaristi Kalle Kalima esiintyy harvoin nähdyn Pentasonic-sooloprojektinsa kanssa luoden musiikkia sähkökitaralle ja elektroniikalle surround-äänentoistosysteemin kautta. Lisäksi Musiikkitalon Black boxissa nähdään Saumur, norjalaisen Arve Henriksenin ja islantilaisten Hilmar Jenssonin ja Skúli Sverrissonin muodostama trio. Yhtye tähdittää norDIG.-päätösiltaa tunteikkaalla, kokeellisella ja ambient-sävyisellä jazzmusiikillaan. Kokoonpano sai viime keväänä arvostetun Nordic Music Prize -kunniamaininnan vuonna 2016 julkaistusta Saumur-levystään.

”Usein termi Nordic jazz vie mielemme vuonomaisemaan tai talvisen järven rannalle eteerisen vapaan jazzilmaisun pariin, mutta pohjoismainen jazz on myös paljon muuta”, toteaa tapahtuman taiteellinen johtaja Jussi Kannaste. ”Sitä muuta nimenomaan haluan tuoda esiin tämän vuoden ohjelmassa. On myös harvinaista herkkua kuulla Atomicin kaltaista yhtyesoittonsa äärimmilleen hionutta yhtyettä, joka on soittanut yhdessä jo kohta 20 vuotta. Toivon, että mahdollisimman moni pääsee paikan päälle kokemaan ja kuulemaan minkälaista jazzia Pohjoismaissa soitetaan tällä hetkellä ja saa siitä innoituksen tutkia sitä lisää.”

DIG.-festivaalin perinteeseen kuuluu se, että tapahtuman esiintyjät opettavat Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmässä. Pitkäikäinen festivaali onkin näin ollen paitsi korkealaatuinen jazztapahtuma, myös keskeisin kotimaisen nuoren jazzpolven ja kansainvälisten huippujen kohtaamispaikka.

norDIG. 2017
4.–6.10. Black Box, Musiikkitalo (Mannerheimintie 13 A, Helsinki)

Ke 4.10. klo 19.00
Atomic (NO/SE)
Sten Sandell & Aki Rissanen Duo (SE/FI)

Atomic
Fredrik Ljungkvist, tenorisaksofoni, klarinetti / Magnus Broo, trumpetti / Håvard Wiik, piano / Ingebrigt Håker Flaten, basso / Hans Hulbækmo, rummut

Sten Sandell, piano / Aki Rissanen, piano

To 5.10. klo 19.00
Carl Winther Trio with Timo Lassy (DK/SE/FI)
Antti Lötjönen Quintet East

Carl Winther Trio with Timo Lassy
Carl Winther, piano / Johnny Åman, basso / Anders Mogensen, rummut / Timo Lassy, tenorisaksofoni

Antti Lötjönen Quartet East
Antti Lötjönen, kontrabasso / Joonas Riippa, rummut / Verneri Pohjola, trumpetti / Jussi Kannaste ja Mikko Innanen, saksofonit

Pe 6.10. klo 19.00
Saumur: Arve Henriksen, Hilmar Jensson & Skúli Sverrisson (IS/NO)
Kalle Kalima Pentasonic

Kalle Kalima Pentasonic
Kalle Kalima, kitara ja elektroniikka

Saumur
Arve Henriksen, trumpetti, laulu, elektroniikka / Hilmar Jensson, kitara / Skúli Sverrisson, basso

Liput: 28/22,50/17,50 € (Ticketmaster), 25/20/15 € (Musiikkitalo), yhteislippu kolmelle illalle 63 € (Ticketmaster), 59 € (Musiikkitalo)

Tapahtuma Facebookissa

http://facebook.com/digfestivaali