We Jazz 2017 Helsingissä 3.–10.12., ohjelma ja lehti julkistettu

1669
lukukertaa

Nyt viidettä kertaa järjestettävä We Jazz on Helsingin laajamittaisin vuosittainen jazztapahtuma. Joulukuista festivaalia tähdittävät mm. hypnoottisista esiintymisistään tunnettu australialaistrio The Necks, nimekäs amerikkalaisyhtye Jochen Rueckert Quartet, ECM Recordsin tähtinimiin kuuluva Julia Hülsmann Trio, Ison-Britannian kuumimpiin jazznimiin kuuluva Binker And Moses, nuorten pohjoismaisten jazzareiden muodostama Megalodon Collective, ja virolais-tanskalainen saksofonisti Maria Faust. Kotimaisiin huippuesiintyjiin lukeutuvat mm. Verneri Pohjola Group, Teppo Mäkysen uusi kokoonpano 3TM, Olli Ahvenlahti Quartet, Elifantree, Black Motor, Jaska Lukkarinen Trio, Jukka Perko Tritone, Mopo ja We Jazz Rising Star -arvonimellä tänä vuonna palkittava JAF Trio. Tapahtuman uusina esityspaikkoina toimivat Hotel Fabian, GLO Hotel Art, Krog Roba, Good Life Coffee sekä Kultturitehdas Korjaamo. We Jazz 2017 -liput tulevat myyntiin perjantaina 8.9.

Kotimaisen jazzkentän kekseliäänä edelläkävijänä tunnettu We Jazz huipentaa musiikkivuoden ja tarjoaa kahdeksan päivää svengiä vuoden pimeimpään aikaan 3.–10.12. Jazztähdet meiltä ja muualta muuttavat Helsingin kansainvälisen huipputason jazzkaupungiksi tapahtumassa, jota on usein syystäkin kutsuttu festivaalin ohella ”installaatioksi” ja ”utopiaksi”. Monia jazzin eri tyylisuuntia heijastelevat konsertit järjestetään toinen toistaan elämykellisimmissä ja usein varsin yllättävissä paikoissa. We Jazz 2017 -artisteihin lukeutuu suuri joukko ajankohtaisia kansainvälisiä ja kotimaisia huipputekijöitä. Tapahtuman liput tulevat myyntiin perjantaina 8.9. klo 9 Lippupisteen myyntipisteissä.

”Viides We Jazz on aiempaa laajempi ja monipuolisempi”, sanoo tapahtuman taiteellinen johtaja Matti Nives. ”Tänä vuonna tapahtumassa nähdään aiempaa enemmän kansainvälisiä jazztähtiä ja We Jazzille ominaisesti pääpaino ohjelmistossa on uudella jazzmusiikilla. Tarkoituksena on rakentaa ohjelmisto, joka heijastelee sitä, mitä jazzissa juuri nyt tapahtuu. Samalla pyrimme jatkamaan Helsingin tutkimista vaihtuvien esityspaikkojen kautta. Taiteellisesti festivaalin kehityskaaressa nyt eletään vakintuumisen ja jatkuvan yllätyksellisyyden kiehtovassa turbulenssissa, joka luo runsaasti riskillä marinoituja mahdollisuuksia.”

Joulukuussa Helsinkiin ja We Jazziin saapuvat improvisoidun musiikin kärkiryhmiin kuuluva australialainen The Necks, newyorkilaisten jazztähtien muodostama Jochen Rueckert Quartet eli rumpali Rueckert, saksofonisti Mark Turner, kitaristi Mike Moreno ja basisti Joe Martin, mm. super-DJ Gilles Petersonin ja TV-tähti Jools Hollandin hehkuttama brittiläinen saksofoni-rummut-duo Binker And Moses, sekä maineikkaan ECM-levymerkin tähtinimiin kuuluva pianisti Julia Hülsmannin kuulassoundinen triokokoonpano. Pohjoismaista jazzia kuullaan festivaalilla varsin laajasti Nordisk Kulturfondenin uuden PULS-ohjelman myötä: nuorista pohjoismaisista tekijöistä norjalais-ruotsalainen räjähtävä septetti Megalodon Collective, kahden keikan miniresidenssin tekevä multipalkittu virolais-tanskalainen saksofonisti Maria Faust, ja tanskalainen pianisti-tuottaja August Rosenbaum esiintyvät We Jazzissa. Myös vuoden We Jazz Rising Star eli saksofonisti Adele Sauroksen, basisti Joonas Tuurin ja tanskalaisrumpali Fredrik Emil Bülowin triokokoonpano tuo yhteispohjoismaista henkeä ohjelmistoon. DJ-puolelle vahvistusta saapuu Belgiasta, kun arvostettu jazzdeejii ja eurooppalaisen jazzhistorian tutkimiseen erikoistunut Lander Lenaerts saapuu festivaalille.

Kotimaisen jazzin osuus We Jazzin ohjelmistossa on totuttuun tapaan väkevä. Suomijazztähdet Verneri Pohjola Groupista Jaska Lukkarinen Trion kautta Jukka Perko Tritoneen ottavat paikkansa jazzviikon aikana. Useat artistit myös esittelevät tapahtumassa uutta musiikkiaan. Näihin kuuluvat mm. julkaisukeikkojaan juhlistavat 3TM eli Teppo Mäkynen, Jussi Kannaste ja Antti Lötjönen, Mopo, Maxxxtet, Timo Lassy & Teppo Mäkynen, ja kotimaisen jazzin legenda, We Jazzin kautta uutta jazzmuusiikkia vuosien tauon jälkeen julkaiseva pianisti Olli Ahvenlahti. Saksofonisti Mikko Innanen esittää Maakuntalaulu-uudistus 2017 -nimellä kulkevan musiikillisen aloitteen ja Alonzo Aju Heino improvisoi Lego-palikoilla Maxxxtetin keikan yhteydessä. Rumpali-tuottaja Olavi Louhivouri aloittaa viiden levyn ja viiden vuoden Immediate Music -julkaisuprojektin Svart Recordsin kanssa ja mittavan teoksen ensimmäinen esitys kuullaan We Jazzissa.

Tauolla oleva Radio Helsingin suosittu Jazz kiinnostaa -radio-ohjelma tekee paluun eetteriin We Jazzin ajaksi. Avajaissunnuntaina Jazz kiinnostaa -brunssi koetaan Lilla Robertsin Krog Roba -ravintolassa ja päätössunnuntaina GLO Hotel Artissa. Aiemmilla kerroilla loppuunmyydyillä brunsseilla lähetetään livenä yleisön edessä Jazz kiinnostaa -lähetykset. Ohjelmaa toimittavat Matti Nives, Teppo Mäkynen ja Ville Herrala.

We Jazz -festivaali esittelee jälleen uusia esityspaikkoja jazzmusiikille ympäri Helsingin. We Jazz tutkii yhteistyössä Kämp Collection Hotelsin kanssa mahdollisuuksia muuntaa Hotel Fabian, GLO Hotel Art ja Krog Roba jazzklubeiksi. Muita uusia lisäyksiä esityspaikkakarttaan ovat Good Life Coffee ja Korjaamon Kulmasali.We Jazz tekee paluun vuoden tauon jälkeen Helsingin tunnelmallisimpaan konserttisaliin, Aleksanterin teatteriin, ja myös uudistunut Ääniwalli tekee paluun We Jazz -venueksi. Aiemmilta vuosilta tuttuja ja hyväksi havaittuja keikkapaikkoja kahdeksan päivän jazzviikolla ovat Kahvila Sävy, elokuvateatteri Andorra, Dubrovnik Lounge & Lobby, WHS Teatter U:NI:ON, Lapinlahden Lähde, G Livelab ja Helsinki Contemporary.

Koko ohjelma on nähtävissä tiedotteen alaosassa ja osoitteessa http://wejazz.fi/2017.

We Jazz -lehden 72-sivuinen neljäs numero julki

Helsinki Design Weekin yhteydessä tänään julkistettavan We Jazz 2017 -ohjelmiston ohella julkaisunsa saa We Jazz -lehden neljäs numero. We Jazz -lehti on syväsukellus jazzin maailmaan musiikkia taustoittavien artikkeleidensa ja laajan visuaalisen antinsa myötä. 72-sivuinen tabloid-lehti on kokonaan We Jazzin omaa tuotantoa ja pitää sisällään mm. lasten jazz-arvioita, levysuosituslistoja, 100 hienoa suomijazzkappaletta, kulttuuripoliittista keskustelua ja taustoitusta muusikoiden instrumentteihin. Lehdessä on myös laajasti visuaalista taidesisältöä ja kaksi galleria-aukeamaa. Lehden julkaisua juhlistetaan tänään HDW HOP -kaupunki-installaatiosarjan avajaiskulkueen muodossa. Juhlallisuudet starttaavat klo 18 Kaartin Maneesilta (Kasarmikatu 15), ja avajaisissa esiintyy Mikko Sarvanteen johtama kuusihenkinen yhtye, joka kiertää kulkueena kaikki installaatiot reitin johtaessa lopulta Kolmen sepän aukiolle.

”Lehdestä on muodostunut tärkeä osa We Jazzin kokonaisuutta”, kertoo julkaisun päätoimittaja ja AD Matti Nives. ”Kirjoittajina nähdään monia jazzmuusikoita ja tulevan festariohjelman ohella käsittelemme yleisempiä, tapahtuman ulkopuolisia jazz-aiheita. Tarkoituksena on täydentää musiikkijournalismin kenttää Suomessa, ei pelkästään puffata tulevaa festaria. Kyseessä on ainoa tällä hetkellä säännöllisesti ilmestyvä jazzmusiikkiin keskittynyt printtilehti Suomessa.”

We Jazz -lehden numeron 4 painos on 8000 kpl ja se tulee jakeluun laajasti mm. levykauppoihin ja kahviloihin Helsingissä ja muualla Suomessa. Tarkemmat jakelupaikat ilmoitetaan We Jazz -tapahtuman verkkosivuilla.

Jos haluat oman kappaleesi We Jazz -lehdestä postitse, ota yhteyttä: press@wejazz.fi.

WE JAZZ 2017
Helsinki 3.–10.12.

KAIKKI ESIINTYJÄT
3TM
Anni Elif: Edith
August Rosenbaum (DK)
Binker And Moses (UK)
Black Motor
DJ Lander Lenaerts (BE)
Elifantree 10v
JAF Trio (FI/DK) *We Jazz Rising Star 2017*
Jaska Lukkarinen Trio
Jazz Bricks Live
Jazz kiinnostaa live
Jochen Rueckert Quartet (US)
Joonas Leppänen Alder Ego
Jukka Perko Tritone
Julia Hülsmann Trio (DE)
Timo Lassy & Teppo Mäkynen
M.A. Numminen
Maria Faust Sacrum Facere (EE/DK/SE/IT/US)
Maria Faust Solo (EE/DK)
Maxxxtet
Megalodon Collective (NO/SE)
Mikko Innasen Maakuntalaulu-uudistus 2017
Milo & Moses
Mopo: Mopocalypse
Oaagaada
Olavi Louhivuori: Immediate Music I
Olli Ahvenlahti Quartet
Signe
The Necks (AU)
Verneri Pohjola Group
VIRTA
We Jazz DJs

ESITYSPAIKAT
Aleksanterin teatteri
Dubrovnik Lounge & Lobby
Elokuvateatteri Andorra
G Livelab
GLO Hotel Art
Good Life Coffee
Helsinki Contemporary
Hotel Fabian
Kahvila Sävy
Krog Roba
Kulttuuritehdas Korjaamo
Lapinlahden Lähde
WHS Teatteri U:NI:ON
Ääniwalli

OHJELMA

SU 3.12. klo 12
Krog Roba (Jazzbrunssi)
JAZZ KIINNOSTAA LIVE (RADIO HELSINKI)

SU 3.12. klo 19
G Livelab
VERNERI POHJOLA GROUP
JULIA HÜLSMANN TRIO (DE)

MA 4.12. klo 17
Krog Roba
ELIFANTREE 10v

MA 4.12. klo 19
Aleksanterin teatteri
THE NECKS (AU)
OLLI AHVENLAHTI QUARTET
M.A. NUMMINEN

TI 5.12. klo 18
Kahvila Sävy
BLACK MOTOR

TI 5.12. klo 20
GLO Hotel Art
JUKKA PERKO TRITONE
MIKKO INNASEN MAAKUNTALAULU-UUDISTUS 2017
MAXXXTET
JAZZBRICKS LIVE
WE JAZZ DJS

KE 6.12. klo 14
Lapinlahden Lähde
OAAGAADA

TO 7.12. klo 17
Hotel Fabian
SIGNE
MILO & MOSES

TO 7.12. klo 20
WHS Teatteri U:NI:ON
AUGUST ROSENBAUM (DK)
MARIA FAUST SOLO (EE/DK)

PE 8.12. klo 18
Kahvila Sävy
JASKA LUKKARINEN TRIO

PE 8.12. klo 20
Elokuvateatteri Andorra
MARIA FAUST SACRUM FACERE (EE/DK/SE/IT/US)

PE 8.12. klo 21.30
Dubrovnik Lounge & Lobby
JOCHEN RUECKERT QUARTET (US)
MEGALODON COLLECTIVE (NO/SE)
DJ LANDER LENAERTS (BE)
WE JAZZ DJS

LA 9.12. klo 17.30
Helsinki Contemporary
JOONAS LEPPÄNEN ALDER EGO

LA 9.12. klo 20
Ääniwalli
BINKER AND MOSES (UK)
MOPO: MOPOCALYPSE
OLAVI LOUHIVUORI: IMMEDIATE MUSIC I
3TM
VIRTA
DJ LANDER LENAERTS (BE)
WE JAZZ DJS

SU 10.12. klo 12
GLO Hotel Art (Jazzbrunssi)
JAZZ KIINNOSTAA LIVE (RADIO HELSINKI)

SU 10.12. klo 16
Good Life Coffee
JAF Trio (FI/DK)

SU 10.12. klo 19
Korjaamo Kulmasali
TIMO LASSY & TEPPO MÄKYNEN
ANNI ELIF: EDITH

Tapahtuma Facebookissa

http://wejazz.fi/2017
#wejazz2017

Yhteistyökumppanit: Finarte, Goethe-Institut Finnland, Grotto Editions, Helsinki Design Week, Kämp Collection Hotels, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Music Finland, New Yorkin konsulaatti, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmä, Rumba, Unifilm, Web-Veistämö, XJAZZ Berlin

Tukijat: Helsingin kaupunki, Koneen säätiö, Musiikin edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahasto, Samuel Huberin taidesäätiö, Nordisk Kulturfonden: PULS, Taiteen edistämiskeskus, Thurings Stiftelse

LIPUT (myyntiin pe 8.9. klo 9): http://lippu.fi/wejazz2017