jaZZanti-konserttisarjan alkusyksyn ohjelma

2294
lukukertaa
Juhani Aaltonen.

Helsinki Jazz tarjoaa monipuolisen syksyn alkuun monipuolisia konserttikokemuksien taitavien muusikoiden ja sä- veltäjien toimesta. Musiikki vaihtelee vapaasta improvisaatiosta, jazziin ja nykymusiikkiin kokeneiden että nuorempien muusikoiden esittämänä.

14.9.17. Juhani Aaltosen duot ja elämänkertakirjan julkistus
klo 19.00, ravintola Laulumiehet

Juhani Aaltonen: puhaltimet Heikki Sarmanto: flyygeli Raoul Björkenheim: kitarat

Konsertissa esiintyy duot Juhani Aaltonen ja Heikki Sarmanto sekä Juhani Aaltonen ja Raoul Björkenheim. Heikki Sarmannon ja Juhani ”Junnu” Aaltosen yhteistyö on alkanut jo 1960-luvulla Sarmannon johtamissa pienyhtyeissä ja jatkuu edelleen erilaisissa muodoissa kuten tämän konsertin kaltaisena intiiminä jazzduona.

Heikki Sarmanto on Suomessa usein nimetty kansainvälisesti arvostetuimmaksi suomalaiseksi jazztekijäksi. Hän on tuottelias ja Suomen musiikin raja-aitoja rikkova säveltäjä ja pianisti. Sävellyksissään hän yhdistää jazziin aineksia klassisesta musiikista ja avantgardesta ammentaen usein innoitusta etenkin kotimaisesta runoudesta.

Juhani Aaltonen on suomalaisen jazzmusiikin yksi merkittävimmistä tenorisaksofonisteista ja huilisteista. Hän on 1960-luvulta lähtien kuulunut suomalaisen jazzin ehdottomiin kärkinimiin. Ominta musiikin aluetta Aaltoselle on vapaa jazzilmaisu, vaikka hänen taiteilijauralleen onkin tyypillistä läheinen yhteistyö useiden johtavien jazzsäveltäjien kanssa, jotka ovat pitäneet ja pitävät häntä yhtenä tärkeimmistä solisteistaan.

Suomi-jazzin suurmies saa hyvän sparraajan Raoul Björkenheimistä, jolla on aina ollut taipumus hakeutua jännittä- viin tilanteisiin vasemman laidan neropattien, kuten Bill Laswellin, Lukas Ligetin ja Henry Kaiserin kanssa. Nyt he esittävät duo-ohjelmistooan, jossa herkät sävyt saavat hehkuvan loiston.

Konsertin alussa kertoo kirjailija Hannu Luntiala kirjastaan: Jazzia Jumalan armosta – Juhani Aaltosen tarina ja hän myös haastattelee Juhani Aaltosta.

Juhani Aaltosen merkitystä suomalaisessa jazzelämässä ei voi yliarvioida: hän jos kuka on kirjan väärti. ”Junnu” itse taitaa olla ainoa, joka epäilee tätä. Juuri tässä vilpittömässä nöyryydessä on hänen suuruutensa, ruotsalaisen sotalapsuuden läpikäyneen, sahalta Sibelius-Akatemiaan kerralla heittyneen huilisti-saksofonistin hetkessä elävän, hetkessä luovan musiikin ydin.

Hannu Luntiala, kirjailija ja jazzinharrastaja nuoruudestaan asti, on sukeltanut Juhani Aaltosen elämään jazzmuusikon lailla: kysynyt, kuunnellut, vastannut, kommentoinut, kirjoittanut, elänyt tunnelmassa ja tunnelmasta – päivä päivältä, viikko viikolta, kuukausi kuukaudelta. Tuloksena on kaikkia sovinnaisuuksia välttävä ”elämäkerta”, yhtä ennakkoluuloton sanataidematka Junnun maailmaan kuin on tämän ikinuori, milloin ryöppyävä, milloin taas vedentyynen harras soitto.

19.9.17. Sjöström – Mureddu – Kujala – Hauta-Aho – Tuomi
klo 19.00, ravintola Laulumiehet

Trio: Harri Sjöström: saksofonit, Veli Kujala: harmonikka ja Teppo Hauta-aho: kontrabasso
lyhyt väliaika
Kvintetti: Harri Sjöström: saksofonit, Libero Mureddu: flyygeli, Veli Kujala: harmonikka, Teppo Hauta-aho: kontrabasso ja Janne Tuomi: rummut

Berliinissä nykyään vaikuttava sopraanosaksofonisti Harri Sjöström käy pikaisella vierailulla Suomessa ja hän on koonnut tämän syksyn konserttiinsa mukaansa vapaan improvisoinnin suomalaisia taitajia.

Suomalaisen vapaan jazzin & improvisaation veteraani kontrabasisti Teppo Hauta-Aho on tehnyt jo vuosikymmeniä yhteistyötä Harrin kanssa erilaisissa kokoonpanoissa sekä Suomessa että Euroopassa. Teppo on myös arvostettu erityisesti kontrabassoon keskittynyt nykysäveltäjä. Veli Kujala on harmonikkansa kanssa usein vapaisiin improvisaatioihin syöksyvänä artistina hänen klassisen musiikin toimintansa lisäksi. Veli ja Harri ovat usein esiintyneet duona. Rumpali Janne Tuomi on myös usein esiintynyt Harrin kanssa ja hänet tunnetaan useiden tamperelaista jazz- ja nykymusiikkiyhtyeiden jäsenenä. On kiinnostavaa kuulla Sibelius-Akatemiassa työskentelevää Libero Mureddua vapaan improvisaation pyörteissä.

Nykymusiikin virtuoosit pensselöivät ääniaalloille moniulotteisia maisemia ja kuljettavat vietellen draamankaaren eri käänteisiin. Reaaliaikaisesti sävelletyssä musiikissa kokonaisuuden luo huippuunsa viritetty osaaminen, mikä artistien käsissä muovautuu yllätyksellisiksi harmonioiksi ja kirpaiseviksi dissonansseiksi. Teokset pysäyttävät, tempaavat mukaan, hylkäävät, riisuvat, naurattavat mutta ennen kaikkea tarjoavat kuulijoille mitä laajaulotteisimman ja ainutkertaisimman maistelumenun Suomen kuuminta ”echtzeitmusikia”. Hyppää nykyhetken aaltoihin ja sukella elämysmatkalle improvisaation kiehtovaan maailmaan.

21.9.17. Sävellyksiä kitaralle: Vokkolainen – Hyvärinen – Castrillón – Supponen
klo 19.00, ravintola Laulumiehet

Säveltäjät: Sergio Castrillón, Lauri Hyvärinen, Ville Vokkolainen ja Lauri Supponen.
Jukka Kääriäinen, Juhani Grönroos ja Lauri Hyvärinen: kitara sekä Sigurdur Rögnvaldsson: baritonikitara

Helsingissä keväällä 2017 perustettu sähkökitarakvartetti tekee ensiesiintymisensä jaZZantissa neljän tuoreen kantaesityksen voimin.

Sähkökitarakvartetin soittajisto on seuraava:

Jukka Kääriäinen – nykymusiikin ja vapaan improvisaation parissa aktiivisesti toimiva muusikko, joka on juuri julkaistavan soololevynsä lisäksi esiintynyt ja levyttänyt mm. Teppo Hauta-ahon, Pauli Lyytisen, Kalle Kaliman sekä Pauli Pignonin kanssa.

Juhani Grönroos – on kvartetin kenties selkeimmin rockiin ja kevyeen musiikkiin suuntautunut kitaristi jonka kitarismia voi omien Alhos ja Juhani 2000 yhtyeidensä lisäksi kuulla mm. Jessen, Laura Närhen ja Saimaan riveissä.

Lauri Hyvärinen – kenties yksi maamme aktiivisimpia ja työteliäimpiä äänitaiteilijoita, joka johtaa tällä hetkellä mm. Äänen Lumo organisaatiota ja on esiintynyt mm. seuraavien taiteilijoiden kanssa: Ilia Belorukov, Hong Chulki, Léo Dupleix, Tuukka Haapakorpi, Seijiro Murayama, Jone Takamäki, Jack Wright ja Naoto Yamagishi.

Sigurdur Rögnvaldsson – edustaa kvartetin jazzimpaa puolta ja on esiintynyt uransa aikana jo lukuisilla levytyksillä niin yhtyeen johtajana kuin rivimiehenäkin. Viime aikoina Rögnvaldssonin kenties näkyvimmät yhtyeet ovat olleet Equally Stupid, Uinuva sekä Rögnvaldssonin oma Dark Forest kokoonpano.

Itse konsertin kantaesitykset edustavat laajaa kattausta maassamme nykyisin vaikuttavilta nykysäveltäjiltä. Sergio Castrillón kantaesityttää teoksensa sähkökitarakvartetille ja sellolle toimien itse konsertissa yhtyeen solistina. Pelkästään kvartetille teokset ovat kirjoittaneet yhtyeen äänitaiteeseen keskittynyt kitaristi Lauri Hyvärinen, musiikilliseen liberalismiin osan perinteisempiä nykymusiikin teoksiaan suunnannut Ville Vokkolainen sekä juuri hiljattain opintonsa Sibelius-Akatemiassa päättänyt säveltäjä Lauri Supponen.

26.9.17. Cappozzo – Innanen – Kantonen – Riippa
klo 19.00, ravintola Laulumiehet

Jean-Luc Cappozzo: trumpetti Mikko Innanen: saksofonit Seppo Kantonen: flyygeli Joonas Riippa: rummut

Mikko Innanen: – Olen kuullut Cappozzoa ensi kerran Sibelius-Akatemian Kamarimusiikkisalissa duona Joelle Leandren kanssa monta vuotta sitten. Konsertti teki suuren vaikutuksen ja muistan ajatelleeni, että olisi mahtavaa päästä joskus hänen kanssaan soittamaan.

– Olen sittemmin törmännyt häneen jazzklubeissa ja -festivaaleilla siellä täällä, välillä yleisössä ja välillä itse lavalla ja Cappozzo yleisössä. Viimeksi tapasin trumpetistin Ranskan Toursissa pari vuotta sitten, kun olimme paikallisessa Le Petit Faucheaux -klubissa esiintymässä Mikko Innanen & Innkvisitio -yhtyeeni kanssa. Konsertin jälkeen Cappozzo tuli kiittelemään soittoamme ja vaikutti erityisesti ihastuneen rumpalimme Joonas Riipan rumputyöskentelyyn (kukapa ei?).

Laulumiesten keikka juontaa juurensa vahvasti tähän kohtaamiseen, vaikka tällä kertaa Seppo Kantonen soittaakin flyygeliä eikä syntetisaattoreita kuten Innkvisitiossa eikä saksofonisti Liudas Mockunas ole nyt mukana. Odotan innolla päästä vihdoin soittamaan yhdessä tämän eurooppalaisen huipputrumpetistin ja -improvisoijan kanssa.

Konsertti järjestetään yhteistyössä Vapaat Äänet -tuotannon kanssa.

Konsertteja tukevat Helsingin kulttuurikeskus ja Musiikin edistämissäätiö (Jazz Finland Live).

Paikka ja liput Konsertit alkavat klo 19.00 (ravintolan ovet avautuvat klo 18.30). Ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki. Liput 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 10€, opiskelijat 8 €, pariskunnat 10 + 10 €. Ennakkoliput: Digelius Music, Laivurinrinne 2. (www.digelius.com) tai Liveto.fi (liput: 16,5/11,5/9,5 €).

Lisätiedot jaZZanti-konserteista: www.helsinkijazz.fi.