Flame Jazz Messengers syyskiertueella

1367
lukukertaa
Jussi Fredriksson ja Severi Pyysalo. Kuva: Tero Ahonen.

Jussi Fredrikssonin ja Severi Pyysalon Flame Jazz Messengers -yhtye avaa Suomen Jazzliiton kiertuesyksyn. Turkulaisen Flame Jazz ry:n kanssa yhteistyössä järjestettävä turnee ulottuu 7.-16.9. Keski-Suomesta Itämerelle.

Rumpali-pianisti-tuottaja Jussi Fredrikssonin (s. 1980) sekä legendaarisen vibrafonisti Severi Pyysalon (s. 1967) luotsaama Flame Jazz Messengers -sekstetti esiintyy Suomen Jazzliiton ja turkulaisen Flame Jazz ry:n yhteistuotantokiertueella 7.–16. syyskuuta. Kiertueen ensimmäinen viikko suuntaa Keski- ja Itä-Suomeen ja toinen viikko vie etelän ja lännen kautta Itämerelle. Tänä syksynä Jazzliiton omilla ja yhteistuotantoisilla kiertueilla nähdään myöhemmin myös Kalevi Louhivuori Quintet, Timo Lassy Bandsekä Raoul Björkenheim Triad.

Flame Jazz Messengers on livejazzin vahvaksi toimijaksi nousseen konserttisarja Flame Jazzin ympärille vuonna 2015 perustettu kollektiivi. Yhtye heijastelee tuotannossaan turkulaiselle Flame Jazzille tärkeitä arvoja kuten juurevuutta, avoimuutta ja kansainvälisyyttä, jotka Flame Jazz Messengersissä sulautuvat kiinnostavaksi musiikilliseksi kokonaisuudeksi.

Temaattisesti Turun hengestä ja Itämeren suojelusta ammentava vuonna 2016 julkaistu debyyttilevy Port Arthur on turkulaisten vibrafonisti Pyysalon ja rumpali Fredrikssonin käsialaa. Kolmelle puhallinsoittimelle ja rytmisektiolle sävelletty ja sovitettu musiikki on yhdistelmä vahvoja melodioita, energisiä solistisia taidonnäytteitä sekä rohkeita dynamiikan vaihteluja.

”Port Arthur -levyltä välittyy leppeä länsirannikon meininki, joka heijastelee Turussa loimuavaa jazzbuumia”, kertoo Fredriksson itse esikoisalbumista. ”Itselleni on erityisesti suuri kunnia tehdä musiikkia nerokkaan Severi Pyysalon kanssa. Hänen soittonsa tallentaminen äänitteelle on mielestäni aina kulttuuriteko.”

Monessa mukana oleva ja Korpo Sea Jazzin tämän kesän taiteellisena johtajanakin tunnettu trumpetisti Mikko ”Gunu” Karjalainen muotoilee melodiat ja ruotsalainen tenorisaksofonisti Karl-Martin Almqvist tuo kokonaisuuteen vahvaa soundia länsinaapurista. Kiertueen toisella viikolla Almqvistin tilalla soittaa niin ikään ruotsalainen huippufonisti Robet Nordmark. Yhtyeen muu soittajisto on koottu Flame Jazzin yhteydessä tiiviisti toimivista turkulaisista muusikoista. Saksofonisti Max Zenger ja basisti Teemu Åkerblom edustavat suomijazzin nousevaa sukupolvea parhaimmillaan. Ilmiömäinen Severi Pyysalo tuo Messengersin riveihin maailmanluokan solismia, ja Flame Jazzin sielu Jussi Fredriksson soittaa kokoonpanossa rumpuja jäsentäen kokonaisuutta ja tukien solistien ilmaisua.

Flame Jazz Messengers soitti pienen levynjulkaisukiertueen vuonna 2016, ja nyt Suomen Jazzliiton yhteistuotantokiertueen myötä myös Keski- ja Itä-Suomen jazzyleisö pääsee länsirannikon jazzin makuun. Yhtyeen toinen johtohahmoista Severi Pyysalo täyttää kuluvana vuonna 50 vuotta, joten kiertue juhlistaa myös suomijazzin legendan hienoa taivalta.

”Bändi on täyttä rautaa ja puristaa jazzin ydinmehuista väkevät tropit joka vaivaan.” –Keskisuomalainen ****

”Länsirannikon svengaava jazzaarre” –Karjalainen ****

”Flame Jazz Messengers -sekstetti puhkuu Port Arthur -esikoisalbumillaan taitoa ja näkemystä.” –Ilkka ****

Flame Jazz Messengers:
Mikko Karjalainen – trumpetti
Max Zenger – alttosaksofoni
Karl-Martin Almqvist (SE) / Robert Nordmark (SE) – tenorisaksofoni
Severi Pyysalo – vibrafoni
Teemu Åkerblom – basso
Jussi Fredriksson – rummut

Keikat:
to 7.9. klo 21 Jyväskylä, Poppari
pe 8.9. klo 20 Punkaharju, Hotelli Punkaharju
la 9.9. klo 19 Joensuu, Konservatorion sali
to 14.9. klo 18 Pori, Validi Karkia -klubi
pe 15.9. klo 19 Espoo, April Jazz Club
la 16.9. klo 20.55 (laivan lähtöaika) Turku, Flame Jazz Cruise 11, Viking Grace. Paluu sunnuntaina Turun satamaan klo 19.50.