Rantajatsiaallot kutsuvat Raaheen

1225
lukukertaa

Raahen 29. Rantajatsit kutsuvat kuulijoitaan heinäkuun viimeisenä viikonloppuna jazzretkelle, jolle on tulossa värikäs ryhmä artisteja Suomesta ja ulkomailta. Tällä kertaa liikutaan jazzin rajamailla ja nykyjazz käy vuoropuhelua perinnemusiikkien kanssa.

”Yllätyksiä riittää, ja tämä on huippuhauskaa niin soittajille kuin yleisöllekin!” Tämä Kari Ikosen luonnehdinta Orchestra Nazionale della Luna -yhtyeen toiminnasta sopii mainiosti myös festivaalin motoksi. Näin Rantajatsien artistit kertovat ajatuksistaan.

Raoul Björkenheim, Krakatau & Senegal Drums esiintyi Raahessa vuonna 1996. Minkä viestin haluatte lähettää Rantajatsien 2017 yleisölle?

Krakatau ja Senegal Drums nousee Rantajatsien lavalle luomaan yhdessä riemukasta musiikkia ja näyttämään että erilaisilla kulttuureilla on paitsi paljon annettavaa toisilleen, myös hienoja keinoja viestiä keskenään. Näinä rauhattomuuden ja muukalaispelon aikoina pidämme tätä tärkeänä viestinä. Tarkoituksemme on julkaista myös uutta materiaalia ensi vuonna.

Pape Sarr, Senegal Drums -ryhmällä on vilkas ohjelma Rantajatseilla: artistitapaaminen Raahen kirjastossa yhdessä Raoul Björkenheimin kanssa, harjoitukset Krakatau -yhteen kanssa, oma konsertti kaikenikäisille Raahen Teatterin kesälavalla sekä Karakatu & Senegal Drums festivaalin päätöskonsertti päälavalla. Kuinka tärkeää teille on tutustuttaa yleisöä senegalilaiseen musiikkiin ja kulttuuriin?

Tämä on meille tärkeä asia.  Olemme kiitollisia, että festivaali antaa meille mahdollisuuden esiintyä kahdesti, tavata yleisöä ja muita soittajia. On ilo palata tänne 21 vuoden jälkeen!
Suomi ja Senegal ovat maantieteellisesti kaukana toisistaan.  Siitä lähtien kun olemme asuneet Suomessa, olemme halunneet rakentaa siltoja meidän kulttuuriemme välille. Tulimme tänne vuonna 1988 Yamar Thiamin kanssa, kun Hasse Walli kutsui meidät soittamaan yhtyeessään. Ousseynou M’Baye ja Libassé Sall tulivat vuonna 1992 silloin kun Galaxy perustettiin.
Musiikki kertoo meidän kulttuuristamme. Kaihoa ja iloa voi ilmaista laulamalla, vaikka kieli on kuulijoille vieras. Myös liikkeet ja vaatteet kertovat meistä. Olemme esiintyneet ympäri Suomea ja näin tämän maan kulttuurin eroavaisuudet ovat tulleet meille tutuksi.

Maarja Nuut, matkustat esittämässä soolo-ohjelmaasi “Une Meeles” ympäri maailmaa. Minkälaista on tavata uusia yleisöjä ja millä mielellä tulet Raaheen?

Rakastan uusien yleisöjen tapaamista, oli se kaukana tai lähellä. Soolona esiintyminen suo paljon vapauksia vuorovaikutukseen kuulijoiden kanssa. Vaikka se on jossakin haastellisempaa kuin jossakin muualla, se on aina mukavaa. Odotan innoissani vilkkaan matkustuskuukauden päättämistä Raahessa.

Manuel Hermia ja Kari Ikonen, olette käynnistäneet ainutlatuisen jazzyhteyden Belgian, Ranskan ja Suomen välillä. Se kulkee kuun kautta! Mitä on odotettavissa, kun Orchestra Nazionale della Luna laskeutuu Raahen Rantajatseille 2017?

Manuel Hermia: Tyypillinen jazzkvartetti, piano, saksofoni, basso ja rummut, joka laajentaa sointiaan Moogilla ja bansurilla. Jatkamme perinnettä avoimena 21:n vuosisadan jazzille. Mausteita Arabian ja Kuun autiomailta, sähköisiä äänimaisemia tähtimatkoilta. Etsimme kallisarvoista tasapainoa järjestyksen ja kaaoksen, komposition ja improvisaation, grooven ja vapaan rytmin sekä sulokkuuden ja vimmaisuuden välillä. Olemme aito tähtienvälinen orkesteri, joka haluaa jakaa uutta ja helposti lähestyttävää musiikkia ihmisille.

Kari Ikonen: Vaikka ohjelmisto pysyisi samana, on jokainen konsertti täysin erilainen. Kappale, joka eilen oli balladi, onkin tänään vinksahtanut tango, ja huomenna kenties balkanilaissävytteinen 11/8-teknobeat. Kun joku soittajista valmistautuu laskemaan seuraavaa kappaletta käyntiin, on toinen jo aloittanut soittamaan ja viemään musiikkia johonkin uuteen omituiseen suuntaan. Yllätyksiä riittää, ja tämä on huippuhauskaa niin soittajille kuin yleisöllekin! Sokerina pohjalla Rantajatseilla on yhteistyö Raahen Laulun kanssa. Telluslainen kuoro tuo Kuun orkesteriin uuden avaruudellisen ulottuvuuden.

Olavi Louhivuori, Oddarrangin uusi albumi on saanut innostunutta palautetta ja bändin maine on kasvanut ympäri Eurooppaa. On ilo ja kunnia saada yhtyeesi soittamaan uutta materiaaliaan Rantajatseille.  Miten kuvailisit matkaa maapallon sisäiseen myyttiseen kaupunkiin Agarthaan?

Odotamme innolla paluuta Rantajatseille! Luvassa on pääosin Agartha-levymme materiaalia, joka on kuitenkin ottanut uusia suuntia levynjulkaisun jälkeen tehtyjen keikkojen myötä. Haluamme tarjota kuulijoille moniulotteisen, dynaamisen ja meditatiivisen matkan. Pidetään hauskaa ja katsotaan, kuinka syvälle maan uumeniin tällä kertaa päädytään!

Niillas Holmberg, Ylva-yhtyeen esityksessä kohtaavat trumpetti, konemusiikki ja joiku. Teidän epätodennäköinen nelikko työstää musiikkiaan lavalla. Mitä odotat Rantajatseilta?

Esiinnyin Rantajatseilla vuonna 2014 Roope Mäenpään kanssa duona. Tämänvuotinen kokoonpano ja musiikkimme on toki aivan erilaista. Odotan samanlaista rentoa meininkiä ja toivon, että ihmiset tulevat konserttiimme avoimin mielin ja musiikkimme saisi heidät liikkumaan.

Okko Saastamoinen, odotamme innolla OK:KO -yhtyeesi konserttia Raahessa. Teidän Kesäranta -hittinne on kuin tilattu soimaan Rantajatsien lavalla meren äärellä. Kappale ja keikkaohjelmistonne löytyvät tänä keväänä julkaistulta kiitetyltä LAND E. -albumilta. Mihin alueeseen viittaa tämä MAA E.?

Niinpä, ihan mahtavaa päästä soittamaan Raahen upeissa puitteissa! Land E. viittaa minun kohdalla maalle, landelle. Sieltä on moni kappaleeni saanut inspiraationsa. Land E. kuitenkin voi tarkoittaa myös jokaisen omaa paikkaa tai aluetta, johon meidän musiikki vie ajatukset sitä kuunneltaessa.

Jone Takamäki ja Markku Ounaskari olette tulossa soittamaan duona Rantajatseilla suositussa saarikonsertissa, sekä spin-off -konsertissa Pyhäjoen kirjastossa.  Miten yhteistyönne sai alkunsa?

Idea yhteisestä duosta syntyi noin kolme vuotta sitten, kun olimme esiintymässä soolo-konsertti sarjassa peräkkäisinä esiintyjinä. Kuuntelimme toistemme soolo esiintymiset ja totesimme, että meidän täytyy soittaa yhdessä.

Markku Ounaskari: Minulle Jone Takamäen soitto on aina ollut syvästi sielukasta, melodista, aidosti luovaa ja dramaturgisesti koskettavaa. Jonen kanssa soittaessa yllätyn aina uudestaan ja uudestaan siitä, miten vapaata ja inspiroivaa yhdessä soittaminen voi olla. Jonen soitosta olen löytänyt musiikillisen sielunveljen, jonka kanssa matka jatkuu varmasti vielä pitkään.

Jone Takamäki: Minulla on Markusta aivan samat lauseet kääntäen! Musiikissamme kuulee kahden soittajan välistä harmonista ja inspiroitunutta keskustelua, jossa yhdistyy sekä yllätyksellisyys että kokemuksen tuoma rauhallisuus. On suuri ilo ja kunnia olla mukana matkalla hänen kanssa. Myös iloitsemme, että meidän duolevy ”Kaira” ilmestyy tänä syksynä TUM Recordsilla.

Sophie Bernado, Rafaelle Rinaudo ja Hugues Mayot, Harjoittelette yhdessä ja esiinnytte vierailevina solisteina Raahe City Funk Unitin kanssa. Esittäydytte yleisölle artistitapaamisessa, käväisette soittamassa Härkätorilla ja pidätte konsertin Raahen Teatterissa. Pääsemme pian kuuntelemaan teidän omaleimaista ja moniulotteista kamarijazzianne. Jotain jää kuitenkin askaruuttamaan: mitä ”Ikui Doki” tarkoittaa?

Kyse on pienestä mobilesta japanin kielellä. Olemme valinneet sen nimeksemme, koska tehtävämme yhtyeessä vaihtuvat jatkuvasti. Kun tuuli saa mobilen liikkeelle, roolimme pyörivät ja pyörähtelevät saaden aikaan sointivärien sekoitusta, kaksoiskuvia ja muita kiehtovia harhoja.

Mahtava, että tuuli tuo teidät Raahen asti. Millä mielellä tulette osallistumaan Rantajatsiin?

Oli hienoa saada kutsu Raaheen! Tulemme innolla tekemään taiteellisia havaintoja ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Merci !

Raahe City Funk Unit, Suomen juhlavuoden kunniaksi otatte käsittelyyn eri vuosikymmeniltä suomalaisen rytmimusiikin aarteita. Sovitatte niistä omankuuloisia versiota ja tätä visioita täydentää yhteistyö Ikui Dokin kanssa. Millä mielellä tulette avaamaan Rantajatsien päälavan ohjelmaan?

Raahelaislähtöisistä muusikoista koostuva bändi on päässyt tekemään yhteistyötä maailmanluokan jazz-muusikoiden kanssa. Nyt yhteistyö syvenee harjoituksissa, joissa voimme jakaa suomalaisen rytmimusiikin hienoa perinnettä eteenpäin.  Harvemmin pääsee kuulemaan, miltä kuulostaa groovaava komppaus harpulla, tai miten fagotti soveltuu sektiobassoksi.

Raahen Rantajatsit 27.-29.7.2017 

www.rantajatsit.fi