Mikko Helevä tohtoroitumassa

1150
lukukertaa
Kuva: Kaapo Kamu.
Kuva: Kaapo Kamu.

Jazzurkuri Mikko Helevä on selvittänyt tohtorintutkinnossaan urkurin roolia jazzyhtyeessä sekä eri tapoja soittaa bassolinjoja Hammond B-3 -uruilla jazzmusiikissa. Helevän taiteilijakoulutuksesta valmistuva tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 18. maaliskuuta 2017.

Helevän tohtorintutkinnon taiteellinen osio muodostuu neljästä jatkotutkintokonsertista ja Hands-on Hammond -levytyksestä (SibaRecords SRCD-1017). Hän tutki, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia erilaiset jazzyhtyemuodot sooloesityksestä big bandiin tuovat urkurille. Urkurin roolin kannalta selkein ero on siinä, onko yhtyeessä basisti vai soittaako urkuri myös bassolinjat.

– Basistin mukana olo osassa konsertteja vapautti vasemman käteni bassolinjojen soittamisesta ja mahdollisti siten erilaisia soittotekniikoita. Toisaalta bassolinjojen soittaminen on asettamistaan rajoitteista ja haasteista huolimatta hyvin inspiroivaa – siinä pääsee rytmin ytimeen, Helevä kuvailee.

Jatkotutkintokonserteissaan ja levytyksessään Helevä tutki myös urkurin roolin melodisia, harmonisia, rytmisiä, soinnillisia ja sovituksellisia ulottuvuuksia. Tutkintoon sisältyvässä kirjallisessa tutkielmassa hän tarkasteli esiintyvän jazzurkurin ja taiteellisen tutkijan näkökulmasta, mitkä ovat bassolinjojen soittamisen eri tekniikoiden edut ja haitat rytmiikan, sävelvalintojen, tekstuurin, äänensävyn ja teknisen toteutuksen kannalta. Aiheen valintaan oli kaksi syytä.

– Hammond B-3 -urkujen sormiolla ja jalkiolla soitettuja bassolinjoja vertailevaa aikaisempaa tutkimusta ei ole tehty. Lisäksi on yhä laajalti vallalla virheellinen käsitys, jonka mukaan jazzurkurit soittavat bassolinjat ainoastaan urkujen jalkiolla. Enemmistö jazzurkureista soittaa bassolinjat pääsääntöisesti Hammond-urkujen sormiolla jalkion sijaan, Helevä kertoo.

Mikko Helevän tohtorintutkinnon tarkastustilaisuus
18.3.2017 klo 12, Black Box, Musiikkitalo, Mannerheimintie 13 A, Helsinki

Taiteellinen osio: Hammond-urut jazzmusiikin eri yhtyemuodoissa
Kirjallinen tutkielma: Bassolinjat Hammond B-3 -uruilla – Jazzurkurin näkökulma

Kirjallisen työn tarkastajat: Erkki Huovinen, Jarno Kukkonen
Taiteelliset opinnäytteet arvioinut lautakunta: Jukkis Uotila (pj.), Jari Perkiömäki, Jim Beard, Lars Jansson, Otto Donner (konsertit I–III) ja Kari Heinilä (IV konsertti ja V konsertin korvaava äänite)
Tarkastustilaisuuden valvoja: Vesa Kurkela