Rhizottome tuo uutta ranskalaista kansanmusiikkia Suomeen maaliskuussa

2111
lukukertaa

rhizottome

Rhizottome tuo yhteen haitaristi Armelle Dousset’n ja saksofonisti Matthieu Metzgerin. Frankofonia-kuukauden kunniaksi ranskalaisduon sensuelli ja antelias musiikki valloittaa Suomen lavoja mittavalla kiertueella maaliskuussa.

Yksitoista konserttia käsittävä Vapaat äänet -agentuurin järjestämä kiertue käynnistyy Salon Veturitallista 28.2., ulottuu Joensuuhun sekä Haapavedelle asti ja loppuu Turun seudun musiikkiopistossa 20.3. Maailman musiikin keskus ja Vapaat äänet järjestävät yhdessä torstaina 2.3. Espoon Sellosalissa konsertin, jossa Rhizottomen lisäksi esiintyy nykytaidemusiikkia ja maailmanmusiikkivaikutteita yhdistelevä Unissakävelijät -yhtye.

Ranskalaismuusikot haitaristi Armelle Dousset ja saksofonisti Matthieu Metzger aloittivat yhteistyönsä vuonna 2008 soittamalla kadulla ja juhlissa perinteistä ja barokkiohjelmistoa. Syntyi duo Rhizottome (tarkoittaa puutarhuria joka katkaisee juuret).   Vuosien kuluessa Rhizottome on kehittänyt omaperäisen ohjelmiston, eräänlaisen keksityn kansanperinteen, joka istuttaa juurensa koko maailman musiikkiperinteeseen. Duo tulkitsee ja laajentaa perinnemusiikin teemoja improvisoiden ja säveltäen samalla uutta, mutta niin jännittävästi ja ovelasti, että kaikki saattaa kuulostaa tutulta.  Saksofonin ja harmonikan keskustelussa syntyy uusia tarinoita ja uusia tansseja. Rhizottomen sensuelli ja antelias musiikki on valloittanut yleisöjä Euroopasta Japaniin ja saapuu nyt Suomeen sekä Baltiaan Frankofonia-kuukauden kunniaksi maaliskuussa.

Duon ensimmäinen levy L’Amaranthe ilmestyi v. 2009. Toinen albumi Rhizottome julkaistiin v. 2013. NoMadMusic julkaisi molemmat digiversioina. Rhizottomen uusi albumi on omakustanne, tupla-cd niwashi no yume / nenashigusa (puutarhurin unelma / kiskottu juuriltaan), joka on äänitetty Japanissa syksyllä 2015 kotonsoittajan Reiko Imanishin kanssa Rhizottomme ollessaan residenssissä Kyôtossa Villa Kujoyamassa.

Armelle Dousset aloitti harmonikansoiton kansanmuusikoiden parissa. Samaan aikaan hän opiskeli maineikkaassa Angers’n Kansallisessa koreografisessa keskuksessa, josta hän valmistui 22-vuotiaana v. 2009. Sinä vuonna hän kantaesitti Kyôtossa sooloteoksensa Haigore, jossa yhdistyvät ekspressiivinen liike, sävelkieli ja rakkaus elokuvataiteeseen. Tämä omaperäinen tie taiteeseen on jatkunut siitä lähtien sekä Rhizottome-duon kanssa että nykytanssilavoilla, mm. Alain Buffardin ja Laurent Falguiérasin koreografioissa.

Äskettäin Suomessa SelfCooking -soolonsa kanssa kiertänyt saksofonisti Matthieu Metzger on outo lintu ranskalaisen jazzkentän uusien tulokkaiden joukossa. Häntä kiehtoo musiikin runollinen ulottuvuus, jonka hän tuo esille muusikkona ja joskus myös äänittäjänä. Hän on yhtä hyvin kotonaan jazzin, nykymusiikin, kansanmusiikin, rockin ja metallimusiikin parissa. Hän johtaa omaa Killing Spree -trioaan, soittaa mm. klarinetisti Louis Sclavisin kanssa Amarillys Ensemblessä ja on ollut Orchestre National de Jazzin jäsen vuosina 2010-2014.

Rhizottome Suomessa 28.2. – 20.3.2017
ti 28.2. klo 19 Salo, Art Museum Veturitalli
ke 1.3. klo 20 Riihimäki, Vihreä talo
to 2.3. klo 19 Espoo, Sellosali / Unissakävelijät + Rhizottome
(Rhizottome Eestissa ja Latviassa)
ma 13.3. klo 18 Kerava, Keravan kirjasto
ti 14.3. klo 19 Loimaa, Taidetalo
ke 15.3. klo 19 Joensuu, Pakkahuone
to 16.3. klo 19 Äänekoski, Wille – Olohuone & Keittiö
pe 17.3. klo 19 Haapavesi, Kulmajazz
la 18.3. klo 19 Vimpeli, Ylisuutarinkoti
su 19.3. klo 16 Pori, Porin Pääkirjasto / Validi Karkia klubi
ma 20.3. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto

Armelle Dousset harmonikka / Matthieu Metzger sopranino saksofoni, talk box

Rhizottome sekä L’Amaranthe NoMadMusic -levymerkillä:
http://nomadmusic.fr/fr/label/rhizottome
http://nomadmusic.fr/fr/label/l-amaranthe

Rhizottome / video teaser

Kiertueen tuotanto: Nemo Music
Kiertueen tuotantokoordinointi: Vapaat äänet
Kiertuetta tulevat: Adami, Sacem ja Ranskan Instituutti.

https://rhizottome.wordpress.com/
http://www.nemomusic.com/index.php/en/
http://www.vapaataanet.fi/