April Jazzin ohjelma valmistui

1364
lukukertaa
Cubanismo.
Cubanismo.
Cubanismo.

26.-30.4. Espoossa järjestettävä April Jazz on julkaisi loputkin esiintyjänsä. Uusia lisäyksiä ulkomaisten esiintyjien listaan ovat 14-henkinen kuubalaisyhtye Cubanismo, ranskalainen jazzlaulaja Cyrille Aimée, New Yorkin jazzpiireistä koottu The NYC Project sekä norjalainen Pixel. Ohjelmaan on lisätty myös kaksi kotimaista levynjulkaisukonserttia, joissa esiintyvät Jukka Perko Tritone Goes Dizzy sekä Kaira. Festivaali päättyy vappuaattona Tapiolan kirkossa järjestettävään big band -messuun, jossa kuullaan Tapiola Big Bandia ja seurakunnan laulajista koottua suurta kuoroa.

Lipunmyynti April Jazzeille on käynnistynyt vauhdikkaasti. Steve Gadd Bandin ensimmäinen konsertti on jo myyty loppuun ja toiseen on enää kourallinen lippuja jäljellä. Suosittuja ovat olleet myös Dianne Reevesin ja Michel Camilo & Tomatito duon konsertit.

Muita aiemmin julkaistuja ulkomaisia artisteja ovat Peter Rosendal’s Old Man’s Kitchen, Yemen Blues sekä Espoo Big Bandin solistina esiintyvä Anthony Strong. Kotimaisia esiintyjiä ovat Mikko Innanen, Aki Rissanen, Lenni-Kalle Taipale Trio, Helsinki-Cotonou Ensemble, Esa Pietilä Trio, Jukka Eskola, Annamari Kähärä, Jarmo Saari, Tapiola Sinfonietta sekä Tapiolan kuoro.

Cubanismo
Tapiolasali, Torstai 27.4. klo 19
alk. 29€, Lippupiste

14-henkistä Cubanismoa johtava trumpetisti Jesús Alemañy tuli tunnetuksi 1970-luvun lopulla perustetun son-musiikkiyhtye Sierra Maestran riveissä. Muutettuaan Lontooseen luomaan omaa uraansa hän kokosi legendaarisista kuubalaismuusikoista koostuvan Cubanismon. Yhtyeen ensimmäistä, vuonna 1996 ilmestynyttä, Kuubassa äänitettyä levyä myytiin neljännesmiljoona kappaletta ja sitä seuraavatkin äänitteet olivat hittituotteita.

Kaikki kuubalaisen musiikin tyylit ovat läsnä yhtyeen sovituksissa, joissa tanssipoljennon vahvaa rytmiä tukee virtuoosimainen soitanta ja laulanta. Perinteiset mambot ja sonit, rumbat ja cha-cha-chát, saavat aivan uusia ulottuvuuksia yhtyeen konsertoidessa keväällä Tapiolasalissa.

The NYC Project, Kaira
Café Louhi, Torstai 27.4. klo 19.30
alk. 24€, Lippupiste

New Yorkin jazzpiirien kivenkovista soittajista koottu The NYC Project vie kuulijat takaisin aikakaudelle, jolloin ”The Great American Songbook” sai alkunsa. Yhtyeen jäseniä työllistävät tiiviisti esiintymiset ja levytykset alan kirkkaimpien tähtien kanssa. Muusikoiden aiempia yhteistyökumppaneita ovat mm. Brad Mehldau, Joshua Redman, Joe Lovano, Avishai Cohen, Mike Stern sekä Diane Schuur. Tässä kokoonpanossa soittajat pääsevät irrottelemaan ja käsittelemään rohkeasti ja tuoreella tavalla rakastettuja jazz standardeja.

Kaira-yhtyeen keväällä ilmestyvän debyyttialbumin ilmestymistä juhlitaan April Jazzeilla. Kairan tiukka, mukaansatempaava groove yhdistelee jazzin, soulin ja funkin elementtejä. Sävellykset ovat syntyneet Markus Niittysen ja Lauri Kairan yhteistyönä. Laulajat Nina Mya ja Sam Huber saavat konsertissa taustalleen Joonatan Raution, Markus Niittysen, Sampo Tiittasen ja Jussi Lehtosen muodostaman nimivahvan kokoonpanon.

Cyrille Aimée
G Livelab, Perjantai 28.4. klo 21
alk. 29€, Lippupiste / G Livelab

Suomalaiset kahdella edellisellä vierailullaan hurmannut jazzlaulaja Cyrille Aimée saapuu nyt ensimmäistä kertaa Suomeen oman lennokkaan kvintettinsä kanssa. Ranskalais-dominikaaniset sukujuuret sekä jo nuorena syttynyt intohimoinen suhde gypsy jazziin toimivat inspiraation lähteenä Aiméelle, joka ihastuttaa kuuliljansa taidokkailla improvisaatioillaan.

Montreux’n jazzfestivaalin ja Sarah Vaughanin laulukilpailut voittanut Aimée on asettunut New Yorkiin ja kohonnut vauhdilla erääksi sukupolvensa seuratuimmista jazzlaulajista. Tästä kertoo muun muassa valinta vuoden 2015 nousevaksi tähdeksi Downbeat-lehden kriitikoiden äänestyksessä ja nousu samassa äänestyksessä viime vuonna jo maailman viiden parhaan naisvokalistin joukkoon.

Jukka Perko Tritone Goes Dizzy, Pixel
Café Louhi, Lauantai 29.4. klo 19.30
alk. 24€, Lippupiste

Trumpetisti Dizzy Gillespie tarjosi tasan 30 vuotta sitten lentävän lähdön 19-vuotiaalle Perkolle pestaamalla hänet big bandiinsa 70-vuotisjuhlakiertueelleen, jonka riveissä hän kiersi Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Vuonna 2017 Gillespien syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi Jukka trioineen hölskyttää Dizzyn poskettomimmat bebopit ja afrokuubalaiset klassikot pirskahtelevaksi cocktailiksi. Muun muassa A Night In Tunisia, Con Alma ja Tin Tin Deo saavat osakseen juurevan monivivahteiset tulkinnat tältä kotimaisen jazzin tähtikolmikolta. Jukan lisäksi triossa soittaa maamme ykköskomppi Antti Lötjönen ja Teppo Mäkynen.

Nuori energinen norjalaisyhtye Pixel yhdistelee hypnoottisella tavalla elementtejä eri genreistä. Pixel on ehtinyt julkaista kolme albumia, voittaa palkinnon UK Music Video Awards kilpailussa ja esiintyä eurooppalaisilla festivaaleilla ja klubeilla myyden loppuun muun muassa maineikkaita keikkapaikkoja Lontoossa, Amsterdamissa ja Rotterdamissa.

Yhtyettä johtava basisti, laulaja ja säveltäjä Ellen Andrea Wang on esiintynyt muun muassa rumpalilegendojen Manu Katché ja Marilyn Mazur yhtyeissä ja luotsaa Pixelin lisäksi myös omaa nimeään kantavaa trioaan. Norjalaislehti Dagsavisen valitsi Wangin vuonna 2014 maan parhaaksi basistiksi.

Big Band -messu
Tapiolan kirkko, Sunnuntai 30.4. klo 10
Vapaa pääsy

Vappuaattona Tapiolan kirkossa pidettävä big band –messu päättää tämän kevään festivaalin. Messussa uusi suomalainen musiikki soi katkeamatta noudattaen kuitenkin perinteisen jumalanpalveluksen kaavaa. Jumalanpalvelukseen tulee uusia ulottuvuuksia kuten soiva saarna ilman sanoja. Messun materiaalina on käytetty adventtina 2016 käyttöön otetun virsikirjan lisävihkon lauluja. Messun on säveltänyt ja sovittanut Tapiola Big Bandia johtava kapellimestari Esko Heikkinen, sen esilaulajana toimii Liisa Malkamäen johtama, Tapiolan seurakunnan laulajista (kamarikuoro, Gospelmamat, lauluyhtye Laetificus, Kuukaudeksi kuoroon -laulajat) koottu kuoro ja messun liturgina toimii Katja Hero.