Equally Stupid ja Matthieu Metzger kiertueella

1312
lukukertaa
Equally Stupid. Kuva: Janne Räikkönen.

Kiitetty suomalais-sveitsiläis-islantilainen trio Equally Stupid syventää mielikuvituksellista urbaania ilmaisuaan ja julkaisee juuri toisen albuminsa Eclipse Music -levymerkille. Ranskalainen fonistilahjakkuus Matthieu Metzger keittää kokoon omaperäisiä runollisia ja oudon kauniita luomuksia elektroniikan keinoja taidokkaasti hyödyntäen. Tämä monimausteinen kattaus tuottaa katu-uskottavaa eurooppalaista tulevaisuuden jazzia.

Vuoden ensimmäinen Vapaat äänet -kiertue käsittää kahdeksan konserttia, joissa kuullaan sekä Equally Stupid -yhtyettä että Matthieu Metzgeriä soolona. Tampereen Eclipse Jazz Clubilla 28.1. käynnistyvä yhteinen retki huipentuu Helsingin Malmitalossa 8.2. Muut kiertueen kaupungit ovat Hämeenlinna, Raahe, Kuopio, Joensuu, Viitasaari ja Orivesi. Equally Stupid ottaa varaslähdön Porin Validi Karkia -klubilla 27.1. ja soittaa vielä kolme omaa konserttia Turussa, Jyväskylässä ja Tallinnassa, jossa koko kiertue päättyy 10.2. Validi Karkia -klubi järjestää myös Metzergin soolokonsertin 1.2. Tämä on järjestyksessään 28. ranskalais-suomalainen kiertue, jonka Suomen Jazzliitto ja Vapaat äänet yhdessä tuottavat.

Suomalais-sveitsiläis-islantilainen jazztrio Equally Stupid on saksofonisti Pauli Lyytisen, kitaristi Sigurdur Rögnvaldssonin ja rumpali David Meierin muodostama vahva ja energinen yhtye, jonka tuotanto on melodista ja rytmisesti monikerroksista. Menevät ja mm. progressiivisesta rockmusiikista ammentavat sävellykset jättävät runsaasti tilaa väkeville solisteille. Eclipse Musicin helmikuussa 2014 julkaisema debyyttilevy Exploding Head sai riemastuttavan vastaanoton niin levyllä kuin keikkalavoillakin. Trion toinenkin albumi Escape From The Unhappy Society julkaistaan Eclipse Music levymerkillä Vapaat äänet – kiertueen yhteydessä. Toisella albumillaan Equally Stupid vie musiikkinsa entistä persoonallisempaan ja rikkaampaan suuntaan monenkirjavine sävellyksineen ja soitinyhdistelmineen.

Equally Stupid koostuu kolmesta omaleimaisesta artistista, joista jokaisella on takanaan jo yli kymmenen vuoden aktiivinen kansainvälinen ura oman musiikin parissa. Lyytisen viime vuosien aktiivisimpia yhtyeitä ovat olleet mm. Elifantree, Pauli Lyytinen Machinery ja Raoul Björkenheim eCsTaSy. Rögnvaldsson on tullut tutuksi mm. Sigurdur Rögnvaldsson Dark Forest, DEFEKT ja Uinuva yhtyeistään. Meierin on viime vuosina ollut esillä mm. schnellertollermeier, Trio Riot ja Hunter-Gatherer yhtyeillään.

Saksofonisti Matthieu Metzger on outo lintu ranskalaisen jazzkentän uusien tulokkaiden joukossa. Häntä kiehtovat musiikin runollinen ulottuvuus sekä keinot tuoda se esille muusikkona ja joskus myös äänittäjänä. Hän on yhtä hyvin kotonaan jazzin, nykymusiikin, kansanmusiikin, rockin ja metallin parissa. Hän johtaa omaa Killing Spree -trioa, soittaa mm. klarinetisti Louis Sclavisin kanssa Amarillys Ensemblessä ja on ollut Orchestre National de Jazzin jäsen vuosina 2010-2014. Hän on käynyt aikaisemmin Suomessa Louis Sclavisin kvintetissä Kerava Jazz -festivaalilla vuonna 2009.

Tällä talvikiertueella Metzger työstää SelfCooking -levynsä materiaalia (Ayler Records, 2013).  Kiitetystä albuminsa syntymästä hän kertoo näin: ”Eräät sävellykset harhailivat omissa muistoissani ja kaapeissani. Toiset syntyivät tätä aina outoa ja innostavaa tilaisuuttaa varten, jota uuden albumin suunnittelu merkitsee. Ilman että tarvitsi perustella kokonaisuutta tai laatia vakavaa konseptia, oli kyse enemmän jostain abstraktista ja iloisesta kokkaamisesta.”

Matthieu Metzgeria kuullaan Suomessa myös maaliskuussa yhdessä harmonikan soittajan Armelle Dousset’n kanssa Rhizottome-duossa.

Equally Stupid ja Matthieu Metzger Suomessa ja Tallinnassa 27.1.-10.2.2017
pe 27.1. klo 19:30 Pori, Validi Karkia -klubi Porin pääkirjastossa/ Equally Stupid (ovet klo 19)
la 28.1. klo 19 Tampere, Eclipse Jazz Club @ Tampereen Ylioppilasteatteri (ovet klo 18:30)
su 29.1. klo 18 Hämeenlinna, Suistoklubi (ovet klo 17)
Ke 1.2. klo 20 Turku, Tiirikkala  /Equally Stupid
Ke 1.2. klo 19:30 Pori, Validi Karkia -klubi Porin pääkirjastossa / Matthieu Metzger (ovet klo 19)
To 2.2. klo 19 Raahe, Raahen teatteri / järj. Rajatsi
Pe 3.2. klo 20 Kuopio, Kings Crown / järj. Kuopio Jazz & Blues
la 4.2. klo 18 Joensuu, Pakkahuone / järj. Jazzkerho 76 Joensuu
su 5.2. klo 17 Viitasaari, Miekkaniemi
ma 6.2. klo 19 Orivesi, Oriveden opisto
ti 7.2. klo 21 Jyväskylä, Poppari /Equally Stupid
ke 8.2. klo 19 Helsinki, Malmitalo
pe 10.2. klo 21 Tallinna, Theater No99 Jazz Club “Talve Jazz” Jazzkaar / Equally Stupid

Equally Stupid
Pauli Lyytinen tenori- basso ja alttosaksofoni, efektit, syntetisaattori, sävellys
Sigurdur Rögnvaldsson baritonikitara, sävellys
David Meier rummut
www.equallystupid.net

Latest News

Matthieu Metzger self cooking
Matthieu Metzger sopranino- ja alttosaksofoni, elektroniikka
www.mmtz.eu
http://www.ayler.com/matthieu-metzger-selfcooking.html

Yhteistuotanto: Suomen Jazzliitto ja Vapaat äänet
Kiertueen yhteistyökumppani: AJC (association Jazzé-Croisé), KUMU drums
Kiertuetta tukevat: MES (Musiikin edistämiskeskus), Institut Français,

www.vapaataanet.fi   www.jazzliitto.fi